Olej z kiełków pszenicy jest cennym olejem roślinnym pozyskiwanym z ledwie wyrośniętych z nasion łodyg tego zboża. Są one niezwykle bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), ale i minerały, witaminy i antyoksydanty. Taki olej dostarcza skórze, włosom i paznokciom mnóstwa składników aktywnych niezbędnych do utrzymania ich właściwej kondycji, jednak wiele korzyści odnosi też cały organizm (w przypadku spożycia i suplementacji tego produktu).
Co to jest olej z kiełków pszenicy?
Olej z kiełków pszenicy to niezwykle wartościowy produkt tłuszczowy pozyskiwany – jak wskazuje nazwa – z kiełków pszenicy. Są to bardzo młode sadzonki tego zboża, ledwie kiełkujące, przez co znacznie różniące się swoim składem od docelowej postaci pszenicy. Wykazano, że olej z nich tłoczony ma bardzo cenny skład, różnorodny, ciężki do powtórzenia przy tłoczeniu innych surowców roślinnych. Aby jednak móc czerpać korzyści ze spożywania lub stosowania takiego oleju, musi być on tłoczony na zimno, czyli bez działania wysokich temperatur, które niszczą wiele istotnych związków odżywczych i biologicznie aktywnych. W składzie oleju z kiełków pszenicy znaleźć można między innymi:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – w tym kwas linolenowy, zaliczany do grona kwasów tłuszczowych Omega 3;
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – zwłaszcza witaminę E i witaminę A;
- fitosterole;
- składniki mineralne – w tym żelazo, cynk, fosfor, potas, selen;
- witaminy z grupy B.
Produkt praktycznie nie zawiera w swoim składzie węglowodanów czy białek, jednak znaleźć w nim można wiele antyoksydantów, czyli związków ukierunkowanych na eliminację wolnych rodników tlenowych, które są udokumentowanym czynnikiem ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych (alergie, schorzenia dermatologiczne, depresja, zaburzenia trawienia, zaburzenia neurodegeneracyjne i inne).
Olej z kiełków pszenicy – działanie
Dzięki ogromnej zawartości witaminy E (jednej z najwyższych wśród olejów roślinnych) chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźnia procesy starzenia się skóry i innych tkanek. Właśnie dlatego stosowanie tego oleju w celach pielęgnacyjnych kierowane jest przede wszystkim do osób z cerą dojrzałą, choć nie tylko. Nadaje się także do pielęgnacji cery suchej, cery odwodnionej i podrażnionej skóry, ponieważ idealnie nawilża skórę, łagodzi stany zapalne i podrażnienia oraz dostarcza składników odżywczych niezbędnych do jej regeneracji. Jedynie osoby z cerą problematyczną (trądzik, zaskórniki, choroby dermatologiczne) powinny unikać nakładania go na skórę, ponieważ zaliczany jest do olejów komedogennych.
Jeśli chodzi o pielęgnację włosów, olej z kiełków pszenicy świetnie sprawdza się w przypadku włosów średnioporowatych i włosów wysokoporowatych. Wygładza ich powierzchnię, regeneruje, zmniejsza ryzyko przesuszania się, łamliwości i plątania. Śmiało można wykorzystywać go do olejowania włosów na mokro. Można też stosować go wyłącznie do zabezpieczania końcówek włosów przed rozdwajaniem.
Jako suplement lub produkt spożywczy dzięki wysokiej zawartości NNKT obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL), wspiera pracę serca i układu krwionośnego. Może wpływać na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych powinny znajdować się w diecie każdego człowieka. Udowodniono, że kwasy Omega 3 (a takie występują w oleju z kiełków pszenicy w dużych ilościach) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego układu nerwowego, ponieważ budują i stabilizują błony komórkowe neuronów. Olej ten stymuluje czynność układu pokarmowego, gdyż doskonale reguluje przemianę materii i wzmacnia barierę ochronną ścian żołądka. Ponadto działa ochronnie na wątrobę.
Olej z kiełków pszenicy – przeciwwskazania
Jeśli chodzi o stosowanie oleju z kiełków pszenicy zewnętrznie (na skórę), przeciwwskazaniem są problemy dermatologiczne przebiegające z zaskórnikami, krostami, pryszczami, nadmiernym wydzielaniem sebum. Wszystko przez to, że olej ten ma działanie komedogenne, co oznacza, że może „zapychać” pory skóry (niewielkie otworki w skórze, przez które wydzielane jest sebum). Produktu nie nakładamy też na świeże oparzenia, otwarte rany skóry, zmiany infekcyjne. Natomiast przy stosowaniu wewnętrznym (doustnym) ostrożność powinny zachować osoby chore na celiakię lub z nietolerancją glutenu (choć tak naprawdę zwykle olej pozbawiony jest glutenu, jednak może być nim zanieczyszczony).
Polecane produkty:
![]() |
Omega 3 - czysty olej z Pachnotki zwyczajnej
Olej omega 3 to 100% naturalny produkt pozyskiwany z rośliny o nazwie Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens). Uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy, witaminę E, ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Ghafoor K., Özcan M., AL-Juhaımı F., Babıker E., Sarker Z., Ahmed I., Ahmed M. Nutritional Composition, Extraction and Utilization of Wheat Germ Oil: A Review, European Journal of Lipid Science and Technology, 16/2016.
- Siraj N., Wheat germ oil: a comprehensive review, Food Science and Technology (Campinas), 1/2022.