Orzechy włoskie

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Orzechy włoskie to jedne z najpopularniejszych w Polsce orzechów – wiele osób ma nawet drzewa orzechowe na swoim ogrodzie, ciesząc się co roku obfitymi zbiorami. Można z nich przyrządzać pyszne masy do ciast i wypieków, dodawać je do koktajlów i owsianek, a także jeść na surowo. Mają wiele właściwości prozdrowotnych, a słyną zwłaszcza z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie – skład

Orzechy włoskie znane są ze swojej wysokiej kaloryczności, ponieważ mają niemal 700 kcal w 100 g. Jednak jednocześnie na to 100 g zawierają też aż ponad 400 mg potasu oraz ponad 300 mg fosforu, co czyni je wręcz bezkonkurencyjnym orzechem. Ponadto zawierają ogromne ilości magnezu, wapnia czy żelaza, które uzupełniają jego bogaty skład. W orzechach włoskich znaleźć można pewne ilości witamin (głównie witamina A, witamina E i witamina K), jednak jest ich tu znacznie mniej, niż np. w owocach i warzywach. Są spożywane głównie przez wzgląd na składniki mineralne oraz na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny Omega 3 i Omega 6. Zwłaszcza tych pierwszych mocno brakuje w codziennej diecie człowieka. Pozostałymi składnikami orzechów włoskich są polifenole, fitosterole, a w małych ilościach nawet melatonina (hormon wspomagający sen).

Orzechy włoskie – działanie prozdrowotne

Kompleks składników znajdujących się naturalnie w orzechach włoskich korzystnie wpływa na ogólne zdrowie organizmu. Orzechy te mają jeden z wyższych wskaźników antyoksydantów, w związku z czym doskonale zwalczają wolne rodniki oraz pozwalają organizmowi uodpornić się na substancje, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Wspierają też cały układ sercowo-naczyniowy – wzmacniają serce i naczynia krwionośne, regulują ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko problemów zdrowotnych takich jak żylaki, zakrzepy czy miażdżyca.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Systematycznie spożywane orzechy włoskie poprawiają pamięć i koncentrację, a także działanie całego układu nerwowego. Nie bez powodu mówi się, że wyglądają jak półkule mózgowia, w związku z czym natura sama sugeruje, na który narząd wpływają niezwykle korzystnie. Składniki zawarte w orzechach włoskich mogą poprawiać samopoczucie i przeciwdziałać stanom depresyjnym (lub znacząco je zmniejszać).

Warto wspomnieć, że orzechy włoskie są wartościowym elementem diety kobiet w ciąży, głównie przez wzgląd na wysoką zawartość Omega 3 oraz kwasu foliowego. Sprzyjają one rozwojowi płodu oraz właściwemu funkcjonowaniu organizmu kobiety podczas trwania ciąży. Szacuje się, że już garść orzechów pokryje dzienne zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych.

Orzechy włoskie – przeciwwskazania

Orzechy włoskie niestety charakteryzują się wysoką zawartością szczawianów, które powodują większe odkładanie się kamieni nerkowych, a także sprzyjają ich powstawaniu, czego konsekwencją jest choroba zwana kamicą nerkową. Z tego względu osoby narażone na tą chorobę lub zmagające się z nią powinny zmniejszyć nieco ilość spożywanych na co dzień orzechów włoskich. Bezwzględnym przeciwwskazaniem jest alergia na orzechy.

Jak jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Najczęściej je się w pierwotnej postaci, prosto po wyjęciu z twardej łupiny. Równie dobrze można jednak dodawać je do koktajlów owocowo-warzywnych, owsianek, naleśników, deserów, wypieków i ciast. Orzechy włoskie w piekarnictwie można zarówno mielić i wykorzystywać w formie zmielonej, jak i dodawać w całości lub po posiekaniu. Coraz częściej orzechy włoskie używa się do mięs, zwłaszcza do sosów i marynat.

Osoby pełnoletnie mogą skusić się na wykonanie nalewki z orzechów włoskich. Orzechówka bardzo dobrze sprawdzi się w dolegliwościach żołądkowych, w przypadku biegunek i pasożytów, ale pozytywnie wpłynie też na pamięć i układ nerwowy. Pita w umiarkowanych ilościach i w konkretnych wskazaniach może mieć działanie prozdrowotne. Oczywiście po wykluczeniu wszystkich przeciwwskazań do jej spożycia, takich jak np. ciąża.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Wroniak M., Parzychowska J., Rękas A., Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2016 t. 71 nr 3.
  2. Stróżyk A., Pachocka L., Znaczenie orzechów w prewencji pierwotnej i wtórnej cukrzycy typu 2, Diabetologia Praktyczna, 1/2017.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *