Wolne rodniki powstają w organizmie człowieka w sposób naturalny. Należy zaznaczyć, że jeśli równowaga pomiędzy szkodliwymi cząsteczkami tlenu, a antyoksydantami jest zachowana wówczas nie ma się o co martwić. Problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy odkładają się one w organizmie w nadmiernej ilości, co może w negatywny sposób odbić się zarówno na zdrowiu jak i wyglądzie zewnętrznym.
Wolne rodniki
Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki, które posiadają zdolność samodzielnego występowania. Posiadają jeden lub więcej tzw. niesparowanych elektronów (nie do pary). Wolne rodniki są stale produkowane organizmie na skutek szeregu przemian biochemicznych jakie zachodzą z udziałem tlenu. W sposób fizjologiczny produkowane są przez enzymy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Należy zaznaczyć, że z małą ilością wolnych rodników organizm jest w stanie sobie poradzić aktywując tzw. mechanizmy naprawcze. Jednym z nich jest apoptoza, czyli kontrolowana śmierć komórki. Proces ten polega na tym, że komórka uszkodzona przez wolne rodniki ulega obumarciu, a na jej miejscu pojawia się nowa, zdrowa komórka.
Znacznie gorzej wygląda sytuacja, gdy na skutek wolnych rodników uszkodzona zostaje zdecydowana większość zdrowych komórek. Wówczas organizm nie jest w stanie naprawić powstałych w nim szkód i z biegiem czasu dochodzi do kumulowania się uszkodzeń, które mogą stanowić przyczynę poważnych chorób.
Źródła wolnych rodników
Do głównych źródeł wolnych rodników zalicza się:
- stres;
- promieniowanie widzialne oraz przebywanie na słońcu;
- leki, szczególnie stosowane w terapii przeciwnowotworowej;
- promieniowanie rentgenowskie;
- alkohol;
- papierosy (dym tytoniowy);
- związki chemiczne występujące w pożywieniu, wodzie oraz powietrzu;
- promieniowanie gamma;
- krótki sen;
- światło ultrafioletowe.
W środowisku naturalnym jednym z głównych źródeł wolnych rodników są zanieczyszczenia powietrza, które obejmują toksyny pochodzące z aut, z ogrzewań wolnostojących domów oraz powstałe w wyniku palenia papierosów.
Wskazówka
Najlepszym sposobem na wyeliminowanie wolnych rodników jest stosowanie diety na bazie dużej ilości produktów zawierających antyoksydanty, szczególnie te z zawartością witaminy A, C i E.
Co powoduje wolne rodniki?
Występowanie dużych ilości wolnych rodników w organizmie przyczynia się do rozwoju wielu jednostek chorobowych. Najbardziej powszechnym skutkiem gromadzenia się reaktywnych form tlenu jest miażdżyca, która w konsekwencji prowadzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, a także utleniania się wolnych lipidów. To z kolei prowadzi do odkładania się tłuszczu na ścianach naczyń. Gromadzenie się wolnych rodników powoduje również przedwczesne starzenie się skóry, a także rozwój schorzeń dermatologicznych tj. łuszczyca, egzema, a nawet nowotwory.
Reaktywne formy tlenu obejmują również mózg czego efektem jest choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, a także udar czy demencja. Na ich działanie podatne są również narządy tj. nerki, trzustka, żołądek, dwunastnica. Ich bezpośredni kontakt z wolnymi rodnikami prowadzi do rozwoju stanów zapalnych, a także nowotworów układu pokarmowego i wydalniczego.
Polecane produkty:
BIO Acerola - naturalna witamina C
Bio Acerola to 100% naturalna witamina C, pozyskiwana z owoców wiśni Acerola. Rosną one na ekologicznej uprawie, gdzie zachowane są najwyższe standardy jakościowe. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kaniewska M., Kosmetologia Podstawy, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2011