Niebieskozielone algi stanowią suplement diety zyskujący coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych zdrowiem i urodą. To mikroalgi z rodzaju sinic – Spirulina Platensis. W związku ze swoimi licznymi właściwościami zdrowotnymi, które zawdzięcza bogatemu składowi, zaliczono ją do superfoods – grupy żywności o wyjątkowych korzyściach dla człowieka.
Niebieskozielone algi – skład
Niebieskozielona alga Spirulina znana jest głównie z dużej zawartości białka, które nie tylko stanowi aż do 70% jej suchej masy, ale także zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Właśnie dlatego uważa się, że może być rozwiązaniem na niedożywienie w wielu krajach. Dodatkowo uwagę zwraca się na dużą strawność tych białek, ponieważ ściany komórkowe tej niebieskozielonej algi nie zawierają celulozy.
Ponadto w składzie Spiruliny znaleźć można:
- tłuszcze, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie rzadko spotykany kwas gamma-linolenowy;
- węglowodany – polisacharydy przyswajalne przez człowieka;
- witaminy – witaminy z grupy B, ale także witaminy C i witaminy E;
- składniki mineralne – żelazo, wapń, cynk, potas, magnez, sód, selen, molibden;
- beta-karoten i chlorofil.
Spirulina zawiera dużą ilość fikocyjaniny, która jest ważnym i korzystnym barwnikiem nadającym jej zielononiebieskie zabarwienie.
Fikocyjanina – czym jest?
Fikocyjanina to zielononiebieski barwnik, któremu Spirulina zawdzięcza swój charakterystyczny kolor. Posiada liczne korzystne właściwości, między innymi dlatego, że jest związana z bilirubiną – ludzkim barwnikiem. Wówczas związek ten wymiata wolne rodniki z organizmu człowieka, wspomaga pracę wątroby oraz chroni i usprawnia funkcjonowanie wszystkich komórek.
Ponadto fikocyjanina hamuje lipazę trzustkową, obniża stężenie trójglicerydów we krwi oraz obniża glikemię poposiłkową. Lecz to właśnie właściwości przeciwutleniające tego barwnika powodują, że jest on znany i ceniony. Wolne rodniki bowiem przyspieszają starzenie się organizmu, a także powodują rozwój wielu chorób – głównie chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, miażdżyca, depresja, otyłość, nowotwory, nadciśnienie tętnicze).
Pozostałe funkcje fikocyjaniny:
- ochrona przed szkodliwym działaniem promieniowania UV;
- opóźnienie procesów starzenia się;
- ochrona układu nerwowego.
Fikocyjanina to naturalny barwnik białkowy, pełniący funkcje przeciwutleniające i wzmacniające układ odpornościowy.
Fikocyjanina w niebieskozielonych algach
Zawartość fikocyjaniny w Spirulinie wynosi do 7% suchej masy produktu. To znacznie więcej niż w przypadku chlorofilu, którego jest jedynie około 1%. Fikocyjanina zawarta w Spirulinie znacznie zwiększa wchłanialność również obecnych w niej związków żelaza. Dzieje się tak, ponieważ żelazo wchodzi w skład kompleksu z fikocyjaniną, dzięki czemu pierwiastek ten staje się bardziej przyswajalny niż w przypadku żelaza obecnego w mięsach. Ponadto pełni swoje podstawowe funkcje wymienione powyżej. Można zatem zauważyć, że już samo spożywanie spiruliny dla zawartości w niej fikocyjaniny niezmiernie korzystnie wpływa na zdrowie. W połączeniu z innymi składnikami aktywnymi niebieskozielonych algi produkt może wspierać nie tylko zdrowie fizyczne, ale i psychiczne, działając na wszystkie układy i narządy organizmu.
Niebieskozielone algi w kosmetykach
Niebieskozielone algi, takie jak Spirulina, coraz częściej znajdują zastosowanie w kosmetykach ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Bogate w witaminy, minerały i fikocyjaninę, działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, wspomagając regenerację skóry. Ponadto, ich nawilżające i detoksykujące działanie pomaga w walce z oznakami starzenia, poprawiając elastyczność i promienność cery. Dzięki tym właściwościom, produkty z dodatkiem niebieskozielonych alg są cenione w pielęgnacji skóry i włosów.
Zobacz również: Algi w kosmetyce.
Niebieskozielone algi – suplementy diety
Niebieskozielone algi dostępne są pod postacią głównie tabletek i proszku. Wybór rodzaju suplementu zależy od zapotrzebowania i indywidualnych preferencji. Proszek można dodawać do koktajlów i innych potraw czy napojów, jednak ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach wiele osób decyduje się na zakup tabletek. Jednakże proszek można wykorzystać także do tworzenia kosmetyków, np. dodając odrobinę do domowych maseczek do włosów.
Suplementacja niebieskozielonych alg w tabletkach daje wiele korzyści zdrowotnych. Spirulina jest bogatym źródłem białka, witamin (szczególnie witaminy B12), minerałów oraz przeciwutleniaczy, co wspomaga ogólne zdrowie i witalność. Regularne przyjmowanie Spiruliny może poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększyć energię i wytrzymałość, a także wspomóc detoksykację organizmu. Dodatkowo, Spirulina wspiera zdrowie serca, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, Morski Instytut Rybacki, 1/2016.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Fenert B., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.