Olej ryżowy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Olej ryżowy pozyskuje się z nasion ryżu metodą tłoczenia na zimno. Wyróżnia się on delikatnym, żółtawym zabarwieniem oraz neutralnym smakiem i zapachem. Ma szerokie zastosowanie w gastronomii, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Można na nim smażyć, jak również spożywać na surowo. Ma wiele wartościowych właściwości prozdrowotnych.

Olej ryżowy

Olej ryżowy – charakterystyka

W oleju ryżowym znaleźć można duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Dlatego należy on do grona wartościowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno. W składzie znajduje się zwłaszcza kwas linolowy (z rodziny Omega 6), kwas oleinowy (z rodziny Omega 9) oraz kwas alfa-linolenowy (z rodziny Omega 3). Poza tymi cennymi składnikami, w oleju ryżowego znajdują się również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (głównie witamina E), fitosterole, lecytyna, skwalen. Kluczowym składnikiem oleju ryżowego (poza NNKT), decydującym o większości właściwości prozdrowotnych tego produktu, jest jednak gamma-oryzanol, który ma silne właściwości antyoksydacyjne.

Olej ryżowy pozyskuje się z nasion ryżu, a dokładniej z otrębów ryżowych, czyli łusek otaczających ziarna ryżu. Sam proces produkcji obejmuje ekstrakcję surowca rozpuszczalnikami organicznymi, takimi jak heksan i alkohole, co pozwala na wydobycie cennych składników odżywczych.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Olej ryżowy – właściwości prozdrowotne

Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, przywraca równowagę lipidową oraz zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego olej ryżowy uznaje się za jeden z najzdrowszych produktów olejowych, zwłaszcza w dietach kardiologicznych. Dodatkowo olej ryżowy włączony do diety:

  • poprawia kondycję i wygląd skóry, włosów oraz paznokci, ponieważ ma właściwości regenerujące, nawilżające i ochronne;
  • wzmacnia serce i naczynia krwionośne;
  • działa przeciwutleniająco, a więc zmniejsza liczbę wolnych rodników tlenowych krążących po organizmie człowieka, które z kolei są potwierdzonym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych;
  • poprawia przekaźnictwo nerwowe, tym samym wpływając na poprawę koordynacji ruchowej, koncentracji i pamięci, a u osób starszych obniżając ryzyko demencji i innych problemów neurologicznych;
  • poprawia samopoczucie, reguluje gospodarkę hormonalną;
  • wpływa korzystnie na zdrowie stawów, wspierając jakość mazi stawowej.

Olej ryżowy może, a wręcz powinien być spożywany jako składnik diety. Jeśli nie mamy do niego dostępu, równie dobrze sprawdzą się inne źródła kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9, np. olej lniany lub olej z czarnuszki siewnej. Ważne, aby NNKT były dostarczane organizmowi każdego dnia, wypierając źródła kwasów tłuszczowych nasyconych, których nadmiar uznawany jest za szkodliwy.

Olej ryżowy – zastosowanie

Olej ryżowy nadaje się zarówno do spożywania na zimno, jak i na ciepło. W pierwszym przypadku stanowi wartościowy składnik dressingów, sałatek, surówek. Można nim skropić przystawki podawane na zimno lub dania podawane na gorąco, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Jeśli chodzi o smażenie, olej ryżowy jest bardzo dobrym wyborem. Posiada wysoką temperaturę dymienia, nawet do 250°C w wersji rafinowanej. To sprawia, że nadaje się do różnego rodzaju obróbki termicznej, w tym do smażenia na głębokim tłuszczu. Jest również mniej lepki niż inne oleje, co oznacza, że potrawy na nim smażone wchłaniają mniej tłuszczu, dzięki czemu są mniej kaloryczne.

Olej ryżowy w kosmetologii

Olej ryżowy można stosować również w kosmetologii do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Intensywnie nawilża skórę, przyspiesza jej regenerację. Ma niski poziom komedogenności, co oznacza, że nie powinien zapychać porów skóry i jest odpowiedni dla większości rodzajów cery, w tym cery tłustej, cery mieszanej i cery problematycznej. W przypadku pielęgnacji włosów nadaje się jako serum na końcówki włosów lub do olejowania. Najlepiej pielęgnować nim włosy średnioporowate. Do spożywania, suplementacji i pielęgnacji wykorzystuje się olej tłoczony na zimno (nierafinowany), zaś do smażenia i obróbki termicznej zaleca się olej rafinowany.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Stec M., Kurzeja E., Gajkowska K., Wardas M., Ocena peroksydacji lipidów w olejach: sojowym, kukurydzianym i ryżowym, wzbogaconych beta-karotenem, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2008.
  2. Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *