
Choroba (łac. aegritudo) to określenie każdego odstępstwa organizmu od zdrowia. Jest zaburzeniem funkcji lub uszkodzeniem części organizmu, który nie może prawidłowo funkcjonować. Występuje w momencie gdy działanie czynnika chorobotwórczego daje niekorzystne objawy, które znacznie różnią się od prawidłowego działania organizmu i są odstępstwem od zachowania homeostazy. Choroba to zwykle stan charakteryzujący się złym samopoczuciem oraz długotrwałym niedomaganiem organizmu lub jego danej części.
Kosmetologia (łac. cosmetologia) – słowo wywodzi się z języka greckiego i pochodzi od słów kosmetes – sługa toaletowy, kosmetikos – upiększający. Kosmetologia to dział nauki zajmujący się badaniem, leczeniem oraz pielęgnowaniem skóry, włosów i paznokci objętych chorobą lub defektem. Jest to wiedza związana z higieną życia jak i higieną odżywiania. Celem jej jest zwiększenie atrakcyjności ciała kobiet i mężczyzn przy pomocy różnego rodzaju zabiegów oraz kosmetyków, co niesie za sobą poprawę samopoczucia i przede wszystkim zwiększa pewność siebie oraz wpływa na własną samoocenę. Jej zadaniem jest przywrócenie lub poprawa wizerunku zewnętrznego człowieka.
Masaż to forma oddziaływania na ludzki organizm, podczas której wykorzystuje się bodźce mechaniczne. Należy do nich m.in. głaskanie, ucisk, czy wibracja tkanek, których zadaniem jest wywołanie fizjologicznych odczynów w organizmie. Oznacza to, że masaż wykazuje działanie lecznicze, zapobiegawcze, relaksacyjne oraz kosmetyczne.
Medycyna estetyczna to dział medycyny, który zajmuje się zapewnieniem wysokiej jakości życia ludzi zdrowych ukierunkowanych na profilaktykę starzenia się skóry. Zakres medycyny, do której wlicza się kierunek medycyny estetycznej obejmuje wykonywanie zabiegów o nieinwazyjnym lub małoinwazyjnym stopniu swojego działania. Głównym, a zarazem nadrzędnym celem jej jest zwiększenie atrakcyjności pacjenta pod względem fizycznym.
Naturalne kosmetyki to produkty stworzone na bazie składników naturalnych czyli związków pochodzenia roślinnego, mineralnego lub zwierzęcego. Oprócz tego, w kwestii produkcji kosmetyków naturalnych istotne jest pozyskiwanie ich komponentów. Proces ten powinien odbywać za sprawą metod fizycznych takich jak ekstrakcja, filtracja, suszenie, tłoczenie, destylacja, mielenie czy przesiewanie.
Oficjalnie mówi się, że kosmetyki naturalne nie powinny zawierać żadnych syntetycznych składników.
Uroda (łac. pulchritudo) – związana jest przede wszystkim z wyglądem ciała. Stanowi jeden z najważniejszych czynników, który kieruje i decyduje o zachowaniach ludzi wobec innych. Uroda również wpływa na własną samoocenę oraz pewność siebie. Jest mocną determinantą sympatii, a także szczerości, warunkuje kontakty międzyludzkie. Jest znacząca w przypadku zawierania nowych znajomości i w początkowych etapach tworzenia się związków.
Zdrowie to moment, w którym organizm odczuwa fizyczny i psychiczny dobrostan. Określane jest również jako brak w organizmie choroby lub pewnego stopnia niepełnosprawności. Zdrowie to sposób życia, ponieważ zdrowie określa również realizowanie swoich marzeń, zaspokajanie swych potrzeb, zmienianie środowiska oraz radzenie sobie z nim.
Tłuszcze to niezbędne dla organizmu związki pokarmowe, które stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Dodatkowo stanowią nośnik witaminy A,D,E,K. Warto podkreślić, że w diecie istotna jest nie tylko ilość, ale również rodzaj tłuszczów, a także proporcje pomiędzy konkretnymi grupami kwasów tłuszczowych.
Lipidy inaczej tłuszcze, to związki o bardzo złożonej oraz różnorodnej budowie. Zaliczają się do labilnych składników pokarmowych. Tłuszcze jadalne dzieli się ze względu na:
Tłuszcze, podobnie jak białka i węglowodany uważa się za jedne z podstawowych składników pokarmowych. Codzienna dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6 wraz z antyoksydantami jest bardzo istotna dla zachowania nie tylko zdrowia, ale również urody.
Warto podkreślić, że tłuszcze dla organizmu człowieka stanowią główne źródło energii. Szczególnie istotne jest to w przypadku osób podejmujących wysoki poziom aktywności fizycznej.
Dodatkowo tłuszcze to nośniki witaminy A,D,E,K, źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także są składnikiem zapasowej tkanki tłuszczowej. Tłuszcze w produktach spożywczych ułatwiają połykanie pokarmu. W organizmie zaś wykorzystywane są do budowy podstawowych struktur każdej komórki np. błon komórkowych oraz mózgu czy układu nerwowego.
Warto podkreślić, że tłuszcze to związki łatwo psujące się, szczególnie w wyniku działania wysokiej temperatury, światła, powietrza czy drobnoustrojów. Dodatkowo wykorzystywanie ich w procesach kuchennych tj. smażenie czy pieczenie przyczynia się do ich niekorzystnych przemian – utleniania, polimeryzacji, hydrolizy czy cyklizacji przyczyniając się do obniżenia wartości odżywczych posiłku.
Zaleca się, aby tłuszcze przechowywane były w miejscu chłodnym w tzw. opakowaniach handlowych lub w naczyniach szklanych, aby zapewnić ochronę przed działaniem światła słonecznego oraz powietrza. Niewłaściwe przechowywanie może wywołać jełczenie tłuszczu, który wykazuje nieprzyjemny zapach oraz smak. Spożycie tego rodzaju produktów może uszkodzić nerki oraz wątrobę.
W temacie tłuszczy na uwagę zasługuje związek tłuszczowy jakim jest cholesterol. To główny sterol organizmów zwierzęcych, występujący również we wszystkich komórkach ssaków. Cholesterol to składnik błon komórkowych, z czego w największej ilości występuje w tkance nerwowej. Jest szczególnie ważnym związkiem, przede wszystkim w okresie wzrostu i rozwoju. Należy zaznaczyć, że wraz z wiekiem bądź predyspozycjami genetycznymi może odkładać się w formie złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych prowadząc do zwężenia ich światła. To z kolei może być przyczyną niewydolności pracy serca, zaburzeń ze strony krążenia krwi, miażdżycy oraz przedwczesnego procesu starzenia się.
Cholesterol to również prekursor wielu związków sterydowych, kwasów żółciowych, hormonów sterydowych kory nadnercza, hormonów gruczołów płciowych oraz witaminy D.
Spożywanie niedostatecznej lub zbyt małej ilości tłuszczy może być przyczyną zaburzeń funkcjonowania organizmu. Ich nadmierna ilość może wywołać nadwagę, otyłość, cukrzycę, miażdżycę oraz choroby nowotworowe. Warto podkreślić, że tłuszczu nie można wyeliminować całkowicie z diety. Przyczyniłoby się to m.in. do objawów chorobowych związanych z upośledzeniem procesu wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
![]() |
Olej z czarnego kminku
Olej z czarnego kminku tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, cenne substancje m.in. witaminę E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego działanie to dokładne nawilżanie, szybsza regeneracja, poprawa wyglądu skóry ...Zobacz więcej... |
![]() |
Czarnuszka siewna
Czarnuszka ma zastosowanie w różnego rodzaju problemach skórnych. Jest wykorzystywana w zwalczaniu trądziku, blizn, zakażeń wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych, alergii, a także suchej skóry, również głowy (np. łupież).Zobacz więcej... |
Zapisz się do newslettera!
Zostań z nami
Polecane artykuły