Proteiny jedwabiu

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Proteiny jedwabiu to naturalne białka pozyskiwane z nici jedwabnych, wykazujące silne właściwości nawilżające, regenerujące i wygładzające skórę oraz włosy. Są cenionym składnikiem w kosmetyce i pielęgnacji. Najlepiej poznanymi i najpopularniejszymi białkami jedwabiu są serycyna i fibroina.

Proteiny jedwabiu

Proteiny jedwabiu – charakterystyka

Jedwab jako biopolimer jest cenny nie tylko dla przemysłu tekstylnego, ale i dla medycznego oraz kosmetycznego. Charakteryzuje się biokompatybilnością, biodegradowalnością i nietoksycznością. Proteina jedwabna zalicza się do klasy białek „obcych” dla ciała ludzkiego. Jednak ze względu na swoje właściwości oraz ogromne podobieństwo w składzie chemicznym do protein występujących w skórze i włosach, często jest stosowana w preparatach kosmetycznych. Warto wspomnieć, że posiada ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów, dzięki czemu sprawia, że kosmetyk posiadający w swoim składzie proteinę jedwabną silnie przywiera do powierzchni.

Proteiny jedwabiu łączą w sobie właściwości zwilżające, błonotwórcze i regeneracyjne. W preparatach do pielęgnacji włosów aminokwasy białka jedwabiu penetrując do wnętrza włosów i naskórka skóry głowy, zwiększają zatrzymywanie wilgoci i w ten sposób poprawiają podatność włosów na układanie, zapobiegają ich elektryzowaniu się, nadają im elastyczność, zdrowy wygląd, miękkość i jedwabisty połysk. Zapewniają również efekt przyjemnego i długotrwałego uczucia świeżości skóry głowy. W odżywkach do włosów, a już zwłaszcza w obecności keratyny uzupełniającej niedobór
naturalnych składników budujących strukturę włosa, zhydrolizowane białko jedwabiu intensywnie regeneruje włosy słabe i zniszczone zabiegami fryzjerskimi oraz szkodliwymi czynnikami środowiska. Jedwabne proteiny tworzą rodzaj cieniutkiego filmu / błonki ochronnej na powierzchni włosów i skóry, zwiększając tym wrażenie przyjemnego dotyku oraz poprawiając rozczesywanie włosów.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Wyróżnia się dwie podstawowe proteiny jedwabiu. Są nimi:

  • fibroina;
  • serycyna.

Fibroina

Fibroina jedwabiu jest białkiem, które występuje w jedwabiu produkowanym głównie przez udomowione jedwabniki morwowe (Bombyx mori). To białko z grupy fibrylarnych. Stanowi najważniejszy składnik budulcowy naturalnych włókien jedwabiu oraz pajęczyny (drugim składnikiem jest serycyna – klej jedwabny). Fibroina charakteryzuje się bardzo wysoką wytrzymałością mechaniczną, stanowiąc nawet do 80% całego składu nici jedwabnych. Szacuje się wręcz, że jest ona nawet bardziej odporna na rozciąganie niż stal o tej samej grubości. Dużą zaletą jest jej biokompatybilność. Jest dobrze tolerowana przez organizm, nie wywołuje reakcji alergicznych. Ulega naturalnemu rozkładowi, co czyni ją ekologicznym materiałem.

Serycyna

Serycyna znana jest także jako klej jedwabnika. To naturalny substrat mający bardzo dobre właściwości odbudowy skóry i utrzymania jej naturalnej wilgotności. To skleroproteina, czyli białko strukturalne, występujące w zewnętrznej warstwie nici jedwabnych. Stanowi około 20–30% masy kokonów jedwabnych, otaczając rdzeń z fibroiny. W swoim składzie zawiera dużo reszt seryny, glicyny i kwasu asparaginowego, co nadaje jej zdolność do wiązania wody. Odpowiada za silne nawilżenie, wygładzenie i zmiękczenie (poprawia teksturę skóry i włosów, nadając im jedwabistą gładkość), ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i spowalnianie procesów starzenia. Ma też właściwości przeciwbakteryjne – wykazuje aktywność wobec bakterii takich jak Pałeczka okrężnicy (łac. Escherichia coli) i Gronkowiec złocisty (łac. Staphylococcus aureus).

Czy proteiny jedwabiu są bezpieczne?

Proteiny jedwabiu należą do grupy składników kosmetycznych o bardzo wysokim profilu bezpieczeństwa. Są dobrze tolerowane przez skórę i włosy, również u osób ze cerą wrażliwą, cerą suchą czy skłonną do podrażnień. Wyróżniają się biokompatybilnością, co oznacza, że ich budowa jest zbliżona do naturalnych białek ludzkiego organizmu. Dzięki temu nie wywołują reakcji alergicznych ani uczucia dyskomfortu. Pozyskiwane są z kokonów jedwabnika (Bombyx mori), a ich naturalne pochodzenie sprawia, że nie zawierają syntetycznych substancji drażniących. W licznych badaniach dermatologicznych i kosmetologicznych potwierdzono, że proteiny jedwabiu nie są toksyczne, a wręcz przeciwnie, wspierają regenerację, nawilżenie i ochronę skóry oraz włosów.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Przybył M., Najistotniejszy nosiciel i twórca życia proteiny, Świat Przemysłu Kosmetycznego, 1/2010.
  2. Grabska-Zielińska S., Sionkowska A., Lewandowska K., Fibroina jedwabiu i jej mieszaniny z chitozanem, 2018.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *