Aminokwasy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Aminokwasy to grupa organicznych związków chemicznych składających się z cząsteczek węgla, azotu, wodoru oraz tlenu, a także zmiennej grupy łańcucha bocznego. Mimo że w przyrodzie opisano ponad 300 różnych aminokwasów, jedynie 20 występuje powszechnie jako składniki białek ssaków.

Aminokwasy

Aminokwasy – co to jest?

Zasadniczą funkcją aminokwasów jest udział w budowie peptydów i białek, jednak mogą one występować także w stanie wolnym lub formie zasocjowanej z peptydami albo białkami. Peptydy i białka zbudowane są najczęściej z 20 różnych α-aminokwasów, nazywanych aminokwasami standardowymi. Wszystkie aminokwasy zbudowane są według tego samego schematu: posiadają grupę aminową (-NH2), grupę karboksylową (-COOH), atom wodoru oraz łańcuch boczny – R. Dodatkowo wszystkie aminokwasy, z wyjątkiem glicyny, posiadają przynajmniej jedno centrum chiralności, co sprawia, że są one optycznie czynne. Wyróżniamy aminokwasy egzogenne i aminokwasy endogenne.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Aminokwasy egzogenne

Aminokwasy egzogenne to takie, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. W związku z tym dostarcza się je wraz z dietą. Zalicza się do nich następujące związki:

  • lizyna – uczestniczy w odbudowie tkanek i metabolizmie tłuszczów, zwiększa przyrost masy mięśniowej, wzmacnia serce i naczynia krwionośne;
  • izoleucyna – warunkuje przyrost tkanki mięśniowej, przyspiesza regenerację tkanek i przyrost ich na długość (np. włosy, paznokcie);
  • leucyna – reguluje procesy anaboliczne w organizmie i hamuje rozpad włókien mięśniowych;
  • walina – chroni przed utratą tkanki mięśniowej, uczestniczy w wielu przemianach biochemicznych;
  • metionina – łagodzi bóle reumatyczne, hamuje rozwój stanów zapalnych w organizmie, wspiera odporność, detoksykuje organizm;
  • fenyloalanina – wspomaga leczenie depresji i wahań nastroju, łagodzi chroniczne dolegliwości bólowe, wspiera koncentrację i koordynację, zmniejsza nadmierny apetyt;
  • tryptofan – odpowiada za syntezę niektórych białek i reakcje anaboliczne, uczestniczy w produkcji hormonów, reguluje czynność układu nerwowego i jest niezbędny dla dobrego samopoczucia;
  • treonina – reguluje trawienie, uzupełnia śluzówkę jelita cienkiego i żołądka, bierze udział w metabolizmie tłuszczów w wątrobie, wzmacnia odporność;
  • arginina – wspomaga aktywność fizyczną, detoksykuje organizm, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia naczynia krwionośne;
  • histydyna – uczestniczy w produkcji niektórych białek, wspiera czynność układu pokarmowego i stymuluje układ immunologiczny.

Należy jednak wiedzieć, że arginina i histydyna uznawane są często za tzw. aminokwasy względnie egzogenne, ponieważ organizm człowieka może je wprawdzie wyprodukować, jednak są to tak śladowe ilości, że konieczne staje się dostarczenie ich również w pożywieniu.

Aminokwasy endogenne

Aminokwasy endogenne to takie, które organizm może samodzielnie wyprodukować, choć znajdują się one również w pożywieniu. Są to:

  • alanina – wpływa na rozwój siły i masy mięśniowej, wzmacnia organizm;
  • asparagina – zwiększa napływ wapnia do komórek mózgu, poprawia zdolności poznawcze, wspiera koncentrację;
  • cysteina – uczestniczy w oczyszczaniu płuc i oskrzeli z zalegającej wydzieliny, dlatego jest wykorzystywana w leczeniu np. astmy oskrzelowej czy POChP, może również leczyć męską niepłodność;
  • glicyna – wspiera układ pokarmowy i chroni go przed negatywnym działaniem farmaceutyków, reguluje poziom glukozy we krwi, zmniejsza napady głodu i uczucie zmęczenia;
  • glutamina – wzmacnia odporność, stymuluje wydzielanie enzymów, przyspiesza gojenie się ran;
  • kwas asparaginowy – zwiększa napływ wapnia do komórek mózgu, poprawia zdolności poznawcze, wspiera koncentrację;
  • kwas glutaminowy – poprawia pamięć i koncentrację, pobudza ośrodkowy układ nerwowy i układ nerwowy autonomiczny do działania;
  • prolina – wspiera gojenie się ran, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, wzmacnia kości i chrząstki stawowe;
  • seryna – uczestniczy w trawieniu białek, wspiera koncentrację i funkcje poznawcze, poprawia odporność;
  • tyrozyna – uczestniczy w produkcji kolagenu, zwiększa elastyczność skóry i ścian naczyń krwionośnych oraz chroni przed konsekwencjami szkodliwego promieniowania UV.

Jak zatem widać, aminokwasy (zarówno endogenne, jak i egzogenne) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ciuraszkiewicz J., Gocek E., Laboratorium z chemii dla studentów biologii, biotechnologii i ochrony środowiska.
  2. Ferrier D., Biochemia, Wydawnictwo Urban&Partner, Wrocław 2018.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *