Woda z brzozy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Woda z brzozy (inaczej: oskoła lub sok brzozowy) to naturalny napój pozyskiwany z drzewa brzozy (zwykle z gałęzi lub pnia) cieszący się popularnością ze względu na swoje unikalne właściwości i orzeźwiający smak. Aktualnie można spotkać go w sklepie w wersji klasycznej lub w rozmaitych wariantach smakowych. Alternatywą jest samodzielnie pozyskiwanie oskoły, co jest proste, lecz wymaga pewnej wiedzy.

Woda z brzozy

Woda z brzozy – charakterystyka

Woda z brzozy jest cennym źródłem minerałów, witamin oraz antyoksydantów. W jej składzie znaleźć można m.in.:

Sok z brzozy pozyskuje się z różnych odmian brzozy w zależności od rejonu świata. W Europie głównymi surowcami są brzoza brodawkowata i brzoza omszona.

Woda brzozowa – właściwości zdrowotne

Aktualnie sok z brzozy poddany procesowi fermentacji jest stosowany jako probiotyk. Nie tylko poprawia trawienie, ale również łagodzi biegunki i zaparcia, wzmacnia mikroflorę jelitową oraz łagodzi wszelkie objawy niestrawności. Skutecznie uzupełnia niedobory pokarmowe i wyrównuje zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Jest zatem polecany zwłaszcza przy odwodnieniu, wymiotach, kacu czy w upalne dni, jako napój chłodzący. Bardzo dobrze smakuje po wyjęciu z lodówki i dodaniu do niego odrobiny soku z cytryny lub listków świeżej mięty pieprzowej.

Woda z brzozy ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, co od dawna wykorzystywano w lecznictwie naturalnym. Doskonale łagodzi bóle reumatyczne i zwyrodnieniowe, bóle mięśni po ich przemęczeniu, a także przyspiesza gojenie się ran. Usuwa nadmiar wody z organizmu, przeciwdziałają obrzękom i oczyszcza drogi moczowe z zalegających tam złogów.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Woda brzozowa dodaje energii, warto zatem pić ją z samego rana. Przeciwdziała nadmiernemu zmęczeniu i senności, jak również wykazuje działanie detoksykujące, po części ze względu na wysoką zawartość chlorofilu i antyoksydantów. Poprawia odporność i łagodzi przebieg rozmaitych infekcji.

Woda z brzozy w kosmetologii

Dzięki bogactwu składników odżywczych oskoła nawilża skórę, wspomaga jej regenerację, łagodzi stany zapalne oraz redukuje przebarwienia. Oczyszcza, normalizuje i przeciwdziała nadmiernej produkcji sebum przez gruczoły łojowe. Udowodniono, że wspomaga usuwanie toksyn i zanieczyszczeń z porów skóry, chroniąc przed powstawaniem zaskórników. Wodę brzozową można aplikować punktowo na zmiany skórne, choć najlepiej stosować ją jako tonik lub hydrolat.

Woda brzozowa – przeciwwskazania

Picie wody z brzozy nie jest zalecane w następujących przypadkach:

  • ciężka, zaawansowana lub nieustabilizowana niewydolność układu moczowego;
  • niedrożność dróg moczowych;
  • alergia na pyłki brzozy;
  • zaawansowane choroby wątroby.

Młody wiek czy ciąża nie są przeciwwskazaniami, o ile nie występują powyższe problemy zdrowotne.

Jak pić wodę z brzozy?

W zasadzie nie ma jasnych wytycznych ani wiarygodnych opinii na ten temat. Nie przeprowadzono badań naukowych dotyczących wpływu ilości wypijanej oskoły na zdrowie i samopoczucie. Specjaliści rekomendują jednak przyjmowanie nie więcej niż 450-500 ml oskoły dziennie, najlepiej po podziale na 3 porcje. Sok z brzozy można pić rano, po południu i wieczorem, bez względu na to, czy spożywamy akurat posiłek, czy też nie.

Woda z brzozy – jak zebrać?

Sok z brzozy zbiera się przeważnie w marcu, gdy temperatury są jeszcze stosunkowo niskie, jednak zaczyna się powrót roślinności do życia. Niepożądaną sytuacją jest nagły wzrost temperatury – wówczas bezpowrotnie drzewo zmienia swój metabolizm i kończy się możliwość pozyskania oskoły. Aktualnie przy ciepłych zimach może zdarzyć się tak, że woda z brzozy będzie płynęła nawet w styczniu.

Najczęściej wodę z brzozy zbiera się z pnia – w ciągu doby można w ten sposób pozyskać około 1,5 l płynu. Wystarczy wywiercić wiertarką w pniu niewielki otwór o głębokości około 3 cm, a następnie włożyć do niego rurkę, której drugi koniec znajdować się będzie w pojemniku, np. słoju lub butelce. W ciągu kolejnych dni krople soku z brzozy powoli spływać będą do przygotowanego naczynia.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Bilek M., Pytko J., Dżugan M., Sosnowski S., Możliwość wydłużenia trwałości soku brzozowego poprzez sporządzanie napoju o polepszonych walorach smakowych i prozdrowotnych, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 4/2016.
  2. Kopeć S., Staniszewski P., Bilek M., Założenia metodyczne badań nad użytkowaniem soku brzozowego, Sylwan, 165/2021.
  3. Grabek-Lejko D., Kasprzyk I., Zaguła G., Puchalski C., The Bioactive and Mineral Compounds in Birch Sap,Collected in Different Types of Habitats, Baltic Forestry, 23/2017.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *