Probiotyki

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Probiotyki, zgodnie z definicją, to bakterie naturalnego mikrobiomu wywołujące wielokierunkowe, korzystne efekty dla funkcjonowania organizmu człowieka, zarówno miejscowe, jak i ogólnoustrojowe. Terminem tym określa się także produkty zawierające ściśle zdefiniowane żywe drobnoustroje o właściwościach probiotycznych w odpowiedniej ilości, wpływające na florę bakteryjną określonego miejsca w organizmie człowieka.

Probiotyki

Probiotyki – charakterystyka

Na samym początku należy zaznaczyć, że poszczególne szczepy, nawet należące do tego samego gatunku, mogą wywoływać zróżnicowane efekty probiotyczne. Aby zatem móc zastosować probiotyk, należy wybrać preparat zawierający znany, zidentyfikowany szczep bakterii o dobrze udokumentowanym w badaniach klinicznych działaniu probiotycznym. Probiotykami nazywa się zarówno suplementy diety i leki, jak i naturalną żywność probiotyczną – dobroczynne bakterie znaleźć można w wielu produktach spożywczych znajdujących się w każdym domu.
Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym zalicza się głównie bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, należące do grona bakterii kwasu mlekowego. Ich wspólną cechą jest zdolność beztlenowego rozkładu węglowodanów na drodze fermentacji mlekowej. Poza nimi do bakterii kwasu mlekowego zalicza się również mikroorganizmy z rodzaju Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Streptococcus, Enterococcus, Carnobacterium, Oenococcus, Tetragenococcus, Vagococcus i Weissella, a nawet niektóre drożdżaki. Aby móc nazwać je probiotykami, muszą m.in.:

  • pochodzić z mikrobiomu człowieka;
  • mieć ściśle określoną przynależność rodzajową i gatunkową;
  • zachowywać właściwości nawet po obróbce technologicznej, jak również przeżywać w trudnym środowisku układu pokarmowego człowieka;
  • wykazywać właściwości powierzchniowe umożliwiające adherencję do komórek nabłonkowych;
  • konkurować o receptory z patogennymi drobnoustrojami, np. Escherichia Coli czy Salmonella;
  • korzystnie wpływać na organizm konsumenta, co powinno być poparte wnikliwymi badaniami klinicznymi.

Wymagania stawiane szczepom probiotycznym są bardzo wysokie. Dlatego kupując leki i suplementy diety o działaniu probiotycznym, konsument zyskuje pewność, że produkty te są w pełni bezpiecznie i działają wielokierunkowo, rozpoczynając od wsparcia zdrowia jelit (lub innych miejsc, z którymi mają pierwszy kontakt).

Żywność probiotyczna

Żywność probiotyczna naturalna to wszelkie produkty spożywcze zawierające w składzie dobroczynne bakterie probiotyczne. Są to więc przede wszystkim fermentowane napoje mleczne (maślanki, kefiry, zsiadłe mleko), kiszonki, zakwas i dania na tym zakwasie, a także marynowane przetwory czy jogurty naturalne. Ich systematyczne spożywanie sprawia, że w całkowicie naturalny sposób wspieramy mikroflorę i ogólną odporność organizmu.

Żywność probiotyczna

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Probiotyki – wskazania

Spożywanie naturalnej żywności probiotycznej jest wskazane każdemu człowiekowi, który z powodu nietolerancji nie wykazuje ku temu żadnych przeciwwskazań zdrowotnych. Probiotyki w formie leków i suplementów diety rekomenduje się natomiast w szczególności osobom:

  • przed, w trakcie i po antybiotykoterapii – antybiotyki niszczą nie tylko bakterie patogenne, ale i bakterie dobroczynne, dlatego ich wsparcie od zewnątrz jest wyjątkowo istotne;
  • osłabionym, często łapiącym infekcje – udowodniono, że odporność organizmu pochodzi z jelit;
  • z zaburzeniami trawiennymi – probiotyki regulują trawienie, zwalczają biegunki i zaparcia, łagodzą niestrawność i bóle brzucha;
  • z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego, np. chorobą Leśniowskiego-Crohna, zespołem jelita drażliwego;
  • zmagającym się z problemami dowolnego układu czy narządu, gdzie bytują bakterie probiotyczne – np. z infekcjami pęcherza moczowego, infekcjami pochwy, zakażeniami skóry.

Suplementacja probiotyków nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi, a może widocznie i odczuwalnie poprawić zdrowie.

Dlaczego warto brać probiotyki?

Warto sięgać po probiotyki, ponieważ są korzystne dla zdrowia. Pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co może przynieść liczne korzyści, takie jak:

  • łagodzenie alergii;
  • ochrona żołądka;
  • wsparcie procesów trawiennych;
  • regulacja masy ciała poprzez poprawę metabolizmu;
  • poprawa funkcji poznawczych;
  • wzmocnienie układu odpornościowego.

Regularne spożywanie probiotyków może przyczynić się do poprawy zdrowia oraz usprawnionego funkcjonowania organizmu poprzez utrzymanie harmonii w mikroflorze jelitowej.

Dlaczego warto brać probiotyki?

Probiotyki dla dzieci

Probiotyki dla dzieci mogą zostać zakupione w każdej aptece lub w sklepie ze zdrową żywnością. Jeśli natomiast wiek dziecka na to pozwala, można mu podawać wspomnianą wcześniej naturalną żywność probiotyczną. Fermentowane napoje mleczne (jogurty, kefiry) nadają się już od początku rozszerzania diety. W przypadku dzieci najczęściej wskazaniem do probiotykoterapii jest stosowanie antybiotyków, pojawienie się biegunek oraz jakichkolwiek problemów trawiennych. Probiotyki warto wprowadzać też do diety dzieci urodzonych przedwcześnie (wcześniaków) lub drogą cięcia cesarskiego, ponieważ mają one z reguły obniżoną odporność.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Szałek E., Kaczmarek Z., Grześkowiak E., Wykorzystanie probiotyków we współczesnej farmakoterapii pediatrycznej, Farmakologia Polska, 66/2010.
  2. Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2014.
  3. Dąbrowska A., Słotwiński R., Kędziora S., Probiotyki – panaceum czy placebo?, Przegląd Gastroenterologiczny, 5/2010.
  4. Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Probl Hig Epidemiol, 95/2014.
  5. Jach M., Łoś R., Maj M., Malm A., Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, Postępy Mikrobiologii, 2/2013.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *