Dieta cukrzycowa

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Dieta cukrzycowa to jeden z kluczowych elementów terapii wspierającej prawidłowe funkcjonowanie organizmu przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. Nie jest to jedynie jadłospis dla diabetyków, ale przede wszystkim sposób żywienia, który reguluje poziom glukozy we krwi, wspomaga pracę trzustki, a także zmniejsza ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych i metabolicznych. Odpowiednio zbilansowana dieta cukrzycowa opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, wysokiej wartości odżywczej i naturalnym składzie, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika. Warto wiedzieć, jakie produkty sprzyjają utrzymaniu równowagi, a których lepiej unikać, aby nie obciążać organizmu i wspierać codzienne funkcjonowanie.

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa – co wolno, a czego nie?

Bazą diety cukrzycowej są produkty o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który pokazuje, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy (cukru) we krwi. Im wyższy wskaźnik IG, tym szybciej i mocniej rośnie poziom cukru. Jest to wyjątkowo istotne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością czy tych, którzy chcą utrzymać stabilną energię i masę ciała. Na diecie cukrzycowej można więc spożywać:

  • surowe warzywa, np. brokuły, paprykę, sałatę, cukinię;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, np. kaszę gryczaną, brązowy ryż, razowy chleb;
  • rośliny strączkowe, np. fasolę, soczewicę, ciecierzycę;
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, jagody, grejpfruty.

Dodatkowo, aby dieta była zbilansowana i skomponowana z głową, nie należy zapominać o:

  • źródłach pełnowartościowego białka, takich jak ryby, chude mięso, jaja, tofu, spirulina, jogurty naturalne;
  • zdrowych tłuszczach, zwłaszcza oliwa z oliwek czy olej z awokado (lecz spożywane raczej w umiarkowanych ilościach).

Unikać natomiast w diecie cukrzycowej należy następujących produktów:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • o wysokim indeksie glikemicznym powyżej 70 IG, np. białego pieczywa, białego ryżu, puree ziemniaczanego, frytek, płatków śniadaniowych;
  • cukrów prostych i słodyczy, np. soków owocowych, ciastek, ciasteczek, napojów gazowanych, cukierków;
  • tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych, a więc również fast-foodów, dań smażonych, tłustych mięs i podrobów.

Ważne, aby dieta cukrzycowa brała pod uwagę również inne problemy zdrowotne pacjenta. Przykładowo osoba z chorobami jelit o charakterze autoimmunologicznym nie powinna spożywać sporej ilości produktów pełnoziarnistych, zwłaszcza jeśli zmaga się z biegunkami. Wówczas dzienny jadłospis może wyglądać nieco inaczej. Podobnie w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych, przy których dieta cukrzycowa powinna być również świadomą dietą eliminacyjną.

Zobacz również: Nietolerancja glutenu.

Jak dieta cukrzycowa wpływa na organizm?

Dieta cukrzycowa to plan żywieniowy skomponowany specjalnie dla osób zmagających się z cukrzycą typu 1 lub cukrzycą typu 2, a więc tzw. diabetyków. Idealnie sprawdzi się jednak również w przypadku osób z insulinoopornością, a także u każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie poprzez dietetyczne normalizowanie poziomu glikemii w swoim organizmie. Glikemią określamy stężenie glukozy we krwi, co pozwala ocenić gospodarkę węglowodanową, która z kolei wpływa wiele różnych reakcji i procesów w organizmie. Jest to między innymi poziom energii i zmęczenie, jakość snu, masa ciała, funkcje seksualne, a nawet czynność wielu narządów wewnętrznych.

Dieta cukrzycowa wpływa więc na organizm korzystnie w wielokierunkowy sposób. Udowodniono, że prowadzona systematycznie i długoterminowo:

  • stabilizuje poziom cukru (glukozy) we krwi – zapobiega gwałtownym skokom cukru, które przyczyniają się do senności i drzemek w ciągu dnia, znacznego spadku energii oraz nasilania objawów niektórych chorób, zwłaszcza cukrzycy;
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu;
  • reguluje masę ciała, co jest kluczowe w leczeniu i profilaktyce wielu problemów zdrowotnych, w tym również cukrzycy i insulinooporności;
  • dodaje energii, poprawia samopoczucie;
  • zmniejsza napady głodu i sprawia, że jesteśmy syci przez cały dzień;
  • zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych takich jak retinopatia cukrzycowa, neuropatia cukrzycowa, nefropatia cukrzycowa, stopa cukrzycowa.

Deficyt kaloryczny zastosowany w przebiegu diety cukrzycowej rzędu około 500 kcal/dobę pozwala dodatkowo na bezpieczne chudnięcie 0,5–1 kg tygodniowo. Należy jednak zaznaczyć, że zbyt duży deficyt kaloryczny może mieć zupełnie odwrotne konsekwencje. Dodatkowo dieta cukrzycowa powinna być komponowana w taki sposób, aby dostarczać organizmowi wszystkich składników odżywczych i zapobiegać niedoborom pokarmowym. Dlatego też najlepiej w tym celu skontaktować się z doświadczonym dietetykiem klinicznym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Wolnicka K., Taraszewska A., Wedziuk-Reszka A., Gosa P., Żywienie w cukrzycy typu 2 i insulinooporności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2022.
  2. Ciborowski A., Ciborowska H., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *