Czy cukier powoduje zmarszczki i jak tak naprawdę wpływa na ogólną kondycję skóry? Nie od dziś wiadomo, że nadmiar cukru w diecie nie jest korzystny i negatywnie oddziałuje nie tylko na wygląd, ale również na samopoczucie oraz ogólne zdrowie organizmu. Oto najważniejsze informacje w zakresie jego wpływu na kondycję skóry i pojawianie się zmarszczek.
Nadmiar cukru w diecie
Nadmiar cukru w diecie człowieka może negatywnie wpływać na czynność niemal wszystkich układów organizmu, w szczególności jeśli utrzymuje się przewlekle. Przede wszystkim nadmierne spożywanie cukru stymuluje wzmożoną produkcję enzymów trawiennych w układzie pokarmowym, co może prowadzić do dolegliwości takich jak wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność, zgaga. Bardzo częstymi konsekwencjami są także nadwaga i otyłość, pogorszenie kondycji skóry i zaostrzenie objawów chorób dermatologicznych, depresja, wahania nastroju oraz wielokrotny wzrost ryzyka chorób cywilizacyjnych. W szczególności takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II i inne, które wiążą się m.in. ze wzrostem wolnych rodników tlenowych w ustroju.
Cukier spożywany w nadmiarze przyczynia się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu (frakcja LDL), trójglicerydów oraz obniżenia poziomu „dobrego” cholesterolu (frakcja HDL). To zaś w szczególności oddziałuje niekorzystnie na parametry sercowo-naczyniowe. Udowodniono, że u osób na diecie cukrowej częściej oraz w młodszym wieku odnotowuje się epizody zawału serca i udaru mózgu.
Nadmiar cukru w diecie wpływa negatywnie również na codzienne samopoczucie. Takie osoby odczuwają zmęczenie, senność, brak energii do działania, spadek motywacji. Częściej w ciągu dnia wykazują potrzebę drzemki, a ich wydajność w pracy lub w nauce nie jest tak efektywna, jak być powinna, co obserwuje się u osób ograniczających lub eliminujących z codziennej diety cukier. Jako że cukier nasila stany zapalne w organizmie, jest szczególnie przeciwwskazany pacjentom z chorobami reumatycznymi i przebiegającymi z okresami zaostrzeń oraz remisji. To także źródło pokarmu dla grzybów i drożdży chorobotwórczych, zatem leczenie chorób wywoływanych tymi patogenami będzie niemal niemożliwe, jeśli dieta wciąż będzie obfitować w cukry proste.
Zobacz również: Ciśnienie tętnicze krwi.
Czy cukier powoduje zmarszczki?
Cukier negatywnie wpływa także na kondycję skóry, a mechanizm tego działania jest wszechstronny. Przede wszystkim cukier wpływa na wzrost stresu oksydacyjnego i poziomu wolnych rodników tlenowych w organizmie, co jest czynnikiem ryzyka starzenia się organizmu. Dodatkowo spowalnia naturalną syntezę kolagenu przez fibroblasty, też zaś jest podstawowym białkiem budulcowym skóry, odpowiadającym za jej mechaniczną wytrzymałość oraz elastyczność. Niedobór kolagenu w pierwszej kolejności objawia się właśnie m.in. powstawaniem zmarszczek mimicznych. Wskutek nadmiernego wiązania się cukrów z białkami skóra traci jędrność, staje się wiotka i wygląda po prostu starzej. Spore znaczenie w procesach powstawania zmarszczek w związku ze spożyciem cukru ma proces glikacji.
Zobacz również: Utrata jędrności skóry.
Pod wpływem sporej zawartości cukru w diecie podstawowej skóra nie jest w stanie produkować wystarczającej ilości białek „podporowych” takich jak wspomniany kolagen czy elastyna, bowiem przyłączający się do nich w procesie glikacji cukier ogranicza te możliwości. Gdy ustrój nie jest w stanie pozbyć się nadmiaru cukru, zaczyna łączyć go z białkami, wywołując cały ciąg reakcji chemicznych. Ich konsekwencją jest powstanie szkodliwych produktów zanieczyszczających organizm i spowalniających przemianę materii. Wiążące się z cukrem kolagen i elastyna stają się słabsze i przez to skóra staje się wiotka, coraz cieńsza i sucha. Gdy proces przybiera na sile, pojawiają się zmarszczki. Zaawansowanym produktem glikacji są cząsteczki nazwane AGE, które mają tendencję do kumulowania się w skórze oraz następczego powodowania nieodwracalnego zniszczenia kolagenu.
Cukier w diecie
Przede wszystkim należy wspomnieć, że cukier cukrowi nierówny. Szczególnym zagrożeniem dla zdrowia i urody jest cukier prosty zawarty w żywności wysokoprzetworzonej, a więc w fast-foodach, słodyczach czy gotowych daniach do odgrzania w piekarniku czy mikrofali. Cukry proste występujące naturalnie w owocach i warzywach nie mają tak negatywnego oddziaływania, ponieważ po pierwsze w owocach i warzywach znajdują się ich mniejsze ilości, a po drugie produkty te dostarczają dodatkowo ogromnych ilości witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Wyjątkiem są osoby z cukrzycą oraz insulinoopornoscią, które również powinny je ograniczać. Cukry złożone występujące np. w produktach zbożowych, nie są zagrożeniem. Powinny stanowić główne źródło węglowodanów w diecie.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Jarosz M., Sajór I., Gugała-Mirosz S., Nagel P., Czy wiesz, ile potrzebujesz węglowodanów?, Warszawa 2019.
- Pietras K., Lesiów T., Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten temat, Nauki Inżynierskie i Technologie, 3/2019.
- Lebiedzińska A., Węglowodany w diecie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2008.