Niestrawność

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Niestrawność to grupa zaburzeń żołądkowo-jelitowych występujących w każdej grupie wiekowej. Większość objawów pojawia się po spożyciu ciężkostrawnych lub niewskazanych w danej sytuacji zdrowotnej posiłków. Niestrawność można w wielu przypadkach kontrolować za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety, modyfikacji stylu życia i metod domowych. Farmakoterapia powinna być ostatecznością.

Niestrawność

Niestrawność – przyczyny

Medyczna definicja niestrawności (inaczej: dyspepsja), opisuje ją jako lekki stan podrażnienia przewodu pokarmowego, pochodzenia bakteryjnego lub toksycznego, przejściowej niewydolności trawiennej lub zaburzeń fermentacyjnych spowodowanych zaburzeniem naturalnej flory bakteryjnej jelita. Możliwe przyczyny tego stanu:

  • przewlekłe zapalenie trzustki;
  • zespół jelita drażliwego;
  • choroba Leśniowskiego-Crohna;
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
  • choroba refluksowa przełyku;
  • nowotwory układu pokarmowego;
  • zaburzenia jakości i składu mikroflory jelitowej, w tym przewlekła antybiotykoterapia;
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy;
  • przewlekłe zapalenie dróg żółciowych;
  • zapalenie wątroby;
  • zakażenie Helicobacter pylori;
  • celiakia;
  • alergie i nadwrażliwości pokarmowe.

Nierzadko epizody niestrawności pojawiają się u ludzi zdrowych, bez stwierdzonych ostrych czy przewlekłych chorób. W takich sytuacjach są konsekwencją przejedzenia, zjedzenia czegoś nieświeżego lub nawet nadmiernego stresu w życiu codziennym. Niestrawności sprzyja jedzenie w pośpiechu, niewysypianie się, palenie papierosów oraz nadmierne spożywanie alkoholu. Bardzo słodkie, bardzo ostre lub kwaśne produkty spożywcze również mogą ją nasilać. Niestrawność może wynikać z przyczyn osobniczych np. niedostatecznej ilości soków trawiennych, zaburzeń pracy wątroby, produkcji i wydzielania żółci, a także zaburzeniu naturalnego środowiska mikrobiologicznego przewodu pokarmowego.

Niestrawność – jakie produkty ją nasilają?

Produkty nasilające lub wywołujące niestrawność to przede wszystkim produkty smażone, wędzone i konserwowe, tłuste mięsa i ryby, sery dojrzewające, tłuszcze sztucznie utwardzane (margaryny), warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica), cebulowe (czosnek, cebula, por), kapustowate (kapusta, brukselka, kalarepa), ostre przyprawy (mogą dodatkowo drażnić żołądek i przełyk), cukier rafinowany, słodycze, kawa (zwłaszcza po turecku), alkohol, grzyby, pasztety, wędliny, a także mleko i soki cytrusowe.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Niestrawność – objawy

W wyniku wymienionych przyczyn, po 2-3 godzinach po posiłku (a niekiedy nawet wcześniej) mogą występować objawy charakterystyczne dla niestrawności:

  • uczucie przepełnienia w brzuchu;
  • utrata łaknienia;
  • wzdęcia;
  • odbijanie;
  • nudności, a czasem towarzyszące im wymioty;
  • uczucie palenia w przełyku (zgaga);
  • niekiedy częste, luźne, śluzowe stolce;
  • stan podgorączkowy;
  • rozbicie;
  • obniżenie nastroju;
  • bóle brzucha.

Objawy niestrawności są bardzo charakterystyczne, rozpoznanie dolegliwości nie stwarza większych problemów.

Co na niestrawność?

Przede wszystkim należy zapobiegać występowaniu epizodów w przyszłości. Posiłki powinny być ciepłe (niegorące i niezimne), a porcje niezbyt duże. Zaleca się spożywanie 5-6 niewielkich posiłków w ciągu doby, zamiast jednego bardzo obfitego. Kęsy pokarmowe należy żuć powoli i bardzo dokładnie. Należy pamiętać też o właściwym skomponowaniu posiłków, najkrócej w żołądku przebywają białka, najdłużej tłuszcze. Duża ilość tłuszczu wydłuża czas zalegania pokarmu w żołądku z 2 do 6 godzin. Warto włączyć do diety probiotyki i naturalną żywność probiotyczną, która normuje czynność mikroflory jelitowej. Domowe sposoby na niestrawność:

  • kieliszek ziołowej nalewki po posiłku (najlepiej z dodatkiem anyżu lub goździków);
  • suplementacja probiotyków i prebiotyków;
  • woda z cytryną lub imbirem;
  • napar z imbiru;
  • odrobina sody oczyszczonej rozpuszczona w wodzie;
  • napary ziołowe – zwłaszcza z dziurawca, melisy, rumianku czy rozmarynu.

Leki dostępne w aptece o działaniu rozkurczowym, zobojętniającym środowisko żołądka czy wzmagającym wydzielanie żółci najlepiej przyjąć dopiero wtedy, gdy domowe sposoby nie przynoszą rezultatów. Jeśli niestrawność ma charakter przewlekły, warto skonsultować się z gastroenterologiem, aby wykluczyć poważne przyczyny dolegliwości, a także z dietetykiem klinicznym.

Co na niestrawność u dziecka?

W przypadku niestrawności u dziecka doraźnie podać mu można napar z mięty lub rumianku. Sprawdzi się też masaż brzucha oraz woda z cytryną. U dzieci z powodzeniem można stosować probiotyki i naturalną żywność probiotyczną, przeciwwskazane są jednak nalewki i leki na bazie alkoholu oraz niektóre z ziół. Często nawracająca niestrawność powinna być skonsultowana z pediatrą. Pomocniczo można wykonać testy alergiczne w zakresie alergenów pokarmowych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
  2. Popczak G., Kowal A., Prystupa A., Schabowski J., Mosiewicz J., Od objawów do rozpoznania dyspepsji czynnościowej, Medycyna Ogólna, 16/2010.
  3. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Możliwości wykorzystania miodu i ziół w chorobach żołądka i jelit, Herbalism, 1/2018.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *