Nietolerancja glutenu

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Nietolerancja glutenu to zbiór schorzeń i problemów zdrowotnych, w przebiegu których spożycie glutenu objawia się szeregiem nieprzyjemnych objawów, dotyczących głównie przewodu pokarmowego. Gluten jest białkiem znajdującym się w zbożach, zwłaszcza w pszenicy, życie i jęczmieniu, jak również we wszelkich produktach z nich wykonanych (wafelkach, wypiekach, pieczywie, mące itd.) Uważa się, że częstotliwość nietolerancji glutenu w ostatnich latach znacznie wzrosła.

nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu – przyczyny i rodzaje

Mianem nietolerancji glutenu nazwać można 3 zupełnie różne problemy zdrowotne:

  • celiakię – schorzenie autoimmunologiczne występujące wyłącznie u osób z predyspozycją genetyczną. Trwa przez całe życie i nie można jej wyleczyć. Po spożyciu glutenu dochodzi do błędnej odpowiedzi odpornościowej i skierowania limfocytów T przeciw transglutaminazie tkankowej. Konsekwencją tego jest zanik i uszkodzenie kosmków jelitowych, jak również obniżenie szczelności połączeń międzykomórkowych i wzrost przepuszczalności bariery jelitowej. Przyczyny celiakii nie zostały poznane;
  • nieceliakalną nietolerancję glutenu – jej przyczyny również nie są do końca poznane. Pod uwagę warto wziąć czynniki genetyczne i środowiskowe, związane z aktywacją układu immunologicznego. Ryzyko wystąpienia nieceliakalnej nietolerancji na gluten podwyższa spożywanie żywności zawierającej inhibitory amylaz;
  • chorobę Duhringa – wiąże się z antygenami zgodności tkankowej II HLA-DQ2 i HLA-DR3, jednak jej przyczyny nie są znane. Od poprzednich schorzeń odróżnia ją m.in. obraz kliniczny. Z jego względu nazywana jest również opryszczkowatym zapaleniem skóry.

Należy zaznaczyć, że charakterystyczne objawy po spożyciu glutenu mogą także pojawić się w przebiegu alergii na pszenicę lub inne zboża. Dlatego tak ważne jest wykluczenie alergii w przebiegu diagnostyki, np. wykonując proste alergiczne testy skórne.

Nietolerancja glutenu – objawy

Charakterystycznymi objawami celiakii u dzieci są:

Z kolei u pacjentów dorosłych obserwuje się:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Celiakia jest o tyle poważną chorobą, że jej objawy nie dotyczą wyłącznie układu pokarmowego, ale i wielu innych układów. Jeśli chory po diagnostyce w dalszym ciągu spożywa gluten, dochodzi do stopniowego zanikania kosmków jelitowych, co z kolei zwiększa przepuszczalność jelit. Spada odporność, dochodzi do zaburzeń mikroflory jelitowej i niedożywienia.

Choroba Duhringa najczęściej ujawnia się pomiędzy 14. a 40. rokiem życia. Zmiany skórne przybierają postać grudek, rumienia, pęcherzy, czemu przeważnie towarzyszy świąd skóry. Sprzyja to drapaniu się i tworzeniu strupów czy blizn. Zmiany skórne lokalizują się zazwyczaj na skórze łokci i kolan, ale nierzadko także na obszarze owłosionej skóry głowy, tułowiu, pośladkach. U wielu pacjentów po spożyciu glutenu występują dodatkowo dolegliwości ze strony układu pokarmowego, podobne do objawów występujących u chorych z celiakią. Z kolei w przebiegu nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten objawy są bardzo podobne do tych występujących przy celiakii. Aby odróżnić obie choroby, należy ocenić przepuszczalność błony śluzowej jelit – w celiakii jest podwyższona, zaś w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten jest prawidłowa.

Diagnostyka nietolerancji glutenu

W pierwszej kolejności przeważnie dąży się do wykluczenia lub potwierdzenia celiakii. Rekomenduje się więc wykonanie badań takich jak:

  • EmA – obecność przeciwciał endomysium mięśni gładkich;
  • tTG – obecność przeciwciał transglutaminazy tkankowej;
  • DGP lub DAF – obecność przeciwciał „nowej gliadyny”;
  • AGA – rozpoznanie w organizmie tych przeciwciał nie jest powszechnie oceniane, jednak ich wystąpienie może oznaczać nadwrażliwość na gluten;
  • IgA – oznaczenie przeciwciał przeciwko tTG.

Oprócz badań laboratoryjnych zaleca się wykonanie badania histopatologicznego, czyli biopsji jelita cienkiego, z możliwością stwierdzenia zaniku kosmków jelitowych w skali Marsha. Celiakia jest chorobą genetyczną, dlatego w wielu przypadkach wykazać można obecność antygenów HLA-DQ2 oraz HLA-DQ8. Jeżeli u pacjenta nie wykryto tych antygenów, można wykluczyć ryzyko rozwoju celiakii. Znajdują się one aż u 96% chorych na celiakię. Jeśli nietolerancja glutenu zostanie rozpoznana, należy jeszcze wykluczyć chorobę Duhringa. W tym celu ocenia się wygląd skóry pacjenta.

Nietolerancja glutenu – leczenie

Jedyną metodą łagodzenia i eliminacji objawów w przebiegu nietolerancji na gluten jest stosowanie diety bezglutenowej. Należy z niej wykluczyć:

  • zboża – pszenicę, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies (ze względu na zanieczyszczenia);
  • mąkę i makarony wykonane z wymienionych wyżej zbóż;
  • kaszę manną, kaszę kuskus, kaszę jęczmienną;
  • kaszki błyskawiczne;
  • dania mączne wykonane z mąk zawierających gluten, np. pierogi, kopytka, naleśniki, ciasta;
  • pieczywo z mąki zawierającej gluten;
  • bułkę tartą;
  • napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego, w tym piwo;
  • kawę zbożową.

Aby nie doszło do niedoborów pokarmowych (zboża są podstawowym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz minerałów), warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ścibor K., Ostrowska-Nawarycz L., Kopański Z., Brukwicka I., Uracz W., Maslyak Z., Sklyarov I., Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, Journal of Clinical Healthcare, 1/2015.
  2. Bubis E., Przetaczek-Rożnowska I., Gluten i choroby wynikające z jego nietolerancji, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2016.
  3. Stępień M., Bogdański P., Nadwrażliwość na gluten – fakty i kontrowersje, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *