
Choroba (łac. aegritudo) to określenie każdego odstępstwa organizmu od zdrowia. Jest zaburzeniem funkcji lub uszkodzeniem części organizmu, który nie może prawidłowo funkcjonować. Występuje w momencie gdy działanie czynnika chorobotwórczego daje niekorzystne objawy, które znacznie różnią się od prawidłowego działania organizmu i są odstępstwem od zachowania homeostazy. Choroba to zwykle stan charakteryzujący się złym samopoczuciem oraz długotrwałym niedomaganiem organizmu lub jego danej części.
Kosmetologia (łac. cosmetologia) – słowo wywodzi się z języka greckiego i pochodzi od słów kosmetes – sługa toaletowy, kosmetikos – upiększający. Kosmetologia to dział nauki zajmujący się badaniem, leczeniem oraz pielęgnowaniem skóry, włosów i paznokci objętych chorobą lub defektem. Jest to wiedza związana z higieną życia jak i higieną odżywiania. Celem jej jest zwiększenie atrakcyjności ciała kobiet i mężczyzn przy pomocy różnego rodzaju zabiegów oraz kosmetyków, co niesie za sobą poprawę samopoczucia i przede wszystkim zwiększa pewność siebie oraz wpływa na własną samoocenę. Jej zadaniem jest przywrócenie lub poprawa wizerunku zewnętrznego człowieka.
Masaż to forma oddziaływania na ludzki organizm, podczas której wykorzystuje się bodźce mechaniczne. Należy do nich m.in. głaskanie, ucisk, czy wibracja tkanek, których zadaniem jest wywołanie fizjologicznych odczynów w organizmie. Oznacza to, że masaż wykazuje działanie lecznicze, zapobiegawcze, relaksacyjne oraz kosmetyczne.
Medycyna estetyczna to dział medycyny, który zajmuje się zapewnieniem wysokiej jakości życia ludzi zdrowych ukierunkowanych na profilaktykę starzenia się skóry. Zakres medycyny, do której wlicza się kierunek medycyny estetycznej obejmuje wykonywanie zabiegów o nieinwazyjnym lub małoinwazyjnym stopniu swojego działania. Głównym, a zarazem nadrzędnym celem jej jest zwiększenie atrakcyjności pacjenta pod względem fizycznym.
Naturalne kosmetyki to produkty stworzone na bazie składników naturalnych czyli związków pochodzenia roślinnego, mineralnego lub zwierzęcego. Oprócz tego, w kwestii produkcji kosmetyków naturalnych istotne jest pozyskiwanie ich komponentów. Proces ten powinien odbywać za sprawą metod fizycznych takich jak ekstrakcja, filtracja, suszenie, tłoczenie, destylacja, mielenie czy przesiewanie.
Oficjalnie mówi się, że kosmetyki naturalne nie powinny zawierać żadnych syntetycznych składników.
Uroda (łac. pulchritudo) – związana jest przede wszystkim z wyglądem ciała. Stanowi jeden z najważniejszych czynników, który kieruje i decyduje o zachowaniach ludzi wobec innych. Uroda również wpływa na własną samoocenę oraz pewność siebie. Jest mocną determinantą sympatii, a także szczerości, warunkuje kontakty międzyludzkie. Jest znacząca w przypadku zawierania nowych znajomości i w początkowych etapach tworzenia się związków.
Zdrowie to moment, w którym organizm odczuwa fizyczny i psychiczny dobrostan. Określane jest również jako brak w organizmie choroby lub pewnego stopnia niepełnosprawności. Zdrowie to sposób życia, ponieważ zdrowie określa również realizowanie swoich marzeń, zaspokajanie swych potrzeb, zmienianie środowiska oraz radzenie sobie z nim.
Błonnik pokarmowy to węglowodany, które posiadają stopień polimeryzacji większy niż trzy, nieulegające procesowi trawienia oraz wchłaniania w jelicie cienkim. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie błonnika w ilości 20-40 gram na dzień.
Błonnik pokarmowy to kompleks heterogennych substancji. Wyróżnia się dwa jego rodzaje: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. W skład frakcji rozpuszczalnej SDF wchodzi m.in. beta-glukan, śluzy, pektyny, gumy, a także inulina. Warto podkreślić, że błonnik rozpuszczalny niemalże w całości zostaje poddany degradacji bakteryjnej w jelicie grubym przyczyniając się do rozmiękczenia masy kałowej oraz spowolnienia czasu pasażu jelitowego. Ponadto posiada możliwość wychwytania toksycznych substancji chroniąc przed wchłanianiem się w ściany jelita. Wykazuje właściwości odtruwające, a także powoduje wolniejsze wchłanianie się glukozy.
W skład frakcji nierozpuszczalnej błonnika IDF wchodzi celuloza, hemiceluloza, lignina oraz skrobia oporna. Jego głównym zadaniem jest aktywacja funkcji życia, wydzielanie śliny, wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku, a także pobudzanie perystaltyki jelit w wyniku mechanicznego drażnienia ścian jelita grubego. Ponadto frakcja nierozpuszczalnego błonnika wykazuje wpływ na wiązanie cząsteczek wody, w wyniku czego przyczynia się do zmiękczania masy kałowej jednocześnie zapobiegając zaparciom. Źródłem błonnika nierozpuszczalnego są zboża, warzywa, owoce, orzechy.
Błonnik pokarmowy korzystnie oddziałuje na proces utrzymania prawidłowej masy ciała jak również jej zmniejszenie w przypadku otyłości lub nadwagi. Obecny w codziennej diecie błonnik warunkuje również sytość posiłku, a co za tym idzie wydłużenie czasu jego działania. Uczucie sytości sprawia, że błonnik pochłania cząsteczki wody, w żołądku zwiększając swoją objętość. Błonnik pokarmowy spowalnia również opróżnianie żołądka, a także wchłanianie się związków odżywczych. Sytość w żołądku trwa dłużej, a chęć podjadania ulega znacznemu zwolnieniu.
Ponadto podczas procesu fermentacji błonnika w jelicie grubym wytwarzane są hormony jelitowe, których zadaniem jest sygnalizacja stopnia nasycenia.
Błonnik w diecie wykorzystywany jest nie tylko w celu utrzymywania odpowiedniej masy ciała, ale również ze względu na fakt, że wpływa on na obniżenie gęstości energetycznej pożywienia w konsekwencji wpływając na dłuższe uczucie sytości po jego spożyciu.
Warto podkreślić, że obecność błonnika w codziennej diecie warunkuje również namnażanie się dobrych bakterii jelitowych. Błonnik pokarmowy jako składnik menu, który nie podlega trawieniu, a także jest pożywką dla bakterii probiotycznych zaliczany jest do prebiotyków.
Mimo wielu pozytywnych właściwości błonnika w diecie osoby dorosłej, warto wiedzieć, że należy spożywać go w odpowiednich ilościach. Jego nadmiar może bowiem przyczynić się do niedoborów pokarmowych, szczególnie związków mineralnych tj. wapń, żelazo, cynk. Błonnik pokarmowy wiąże wyżej wymienione składniki w jelicie powodując ich wydalanie wraz z kałem.
Oznacza to, że nie poleca się spożywania dużej ilości błonnika szczególnie dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.
W czasie diety z dużą ilością błonnika warto włączyć większą ilość płynów 2-2,5 litrów. Należy również pamiętać, że nadmierna jego ilość może obniżyć wchłanianie tłuszczów, a także rozpuszczalnych w nich witamin. Błonnik może zaburzyć również wchłanianie niektórych leków o charakterze kwaśnym, z kolei zwiększyć o charakterze zasadowym.
![]() |
Spirulina w proszku 100%
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu..Zobacz więcej... |
![]() |
Spirulina w tabletkach 100%
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo..Zobacz więcej... |
Zapisz się do newslettera!
Zostań z nami
Polecane artykuły
4 odpowiedzi
Bardzo praktyczny wpis!
Bardzo ciekawy i pomocny wpis. Muszę przyznać, że za bardzo nigdy nie interesowałam się tym tematem, więc wiele się tutaj nauczyłam.
Czyli jak ze wszystkim, trzeba znać umiar 🙂 Bardzo ciekawy wpis.
Czesto zastanawialam sie, czy powinno sie brac blonnik w tabletkach…. Dziekuje za przydatne informacje! Pozdrawiam!