Dieta odmładzająca twarz

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Dieta odmładzająca twarz może być silnym, naturalnym i bezpiecznym wsparciem kondycji skóry, ale również zdrowia całego organizmu. Zawiera bowiem źródła witamin, minerałów i antyoksydantów, niezbędnych do właściwego funkcjonowania wielu różnych układów ustroju. Co powinno się znajdować w diecie, jeśli chcemy wpłynąć na jej widoczne odmłodzenie, poprawę jędrności i elastyczności, zwiększenie nawilżenia oraz dodanie blasku?

Dieta odmałdzająca twarz

Kolagen i kwas hialuronowy

Kolagen to podstawowe białko budulcowe całego organizmu. W ogromnych ilościach znajduje się właśnie w skórze, dbając o jej właściwe napięcie, jędrność i szczelność. Dzięki niemu stanowi ona skuteczną barierę między światem zewnętrznym, a wnętrzem ustroju, zapobiegając przenikaniu zanieczyszczeń czy patogenów chorobotwórczych. Kolagen odpowiada za elastyczność skóry i za jej szybkie powracanie do pierwotnego wyglądu po chwilowych odkształceniach. Niedobór tego białka skutkuje m.in. pojawianiem się wczesnych zmarszczek i bruzd na ciele. Dieta odmładzająca twarz powinna zawierać element suplementacji kolagenu, ale również kwasu hialuronowego.

Zobacz również: Co pić na zmarszczki?

Kwas hialuronowy również naturalnie występuje w skórze. Pełni jednak nieco inną rolę. Odpowiada przede wszystkim za wiązanie ogromnych ilości wody – jedna cząsteczka kwasu hialuronowego może związać nawet do 250 cząsteczek wody, dzięki czemu tkanki, w których się on znajduje, są odpowiednio nawilżone i nawodnione. W przypadku skóry przekłada się to na jej jędrność, blask oraz brak zmarszczek i świeży, zdrowy wygląd.

Witamina C i witamina D

Dla zachowania dobrej kondycji skóry niezbędna jest też witamina C i witamina D. Witamina C jest kluczowym składnikiem wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu. Dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwutleniająco. Jej najbogatszym znanym źródłem jest acerola. Aby uzupełnić zapotrzebowanie na witaminę C, warto rozszerzyć dietę o produkty takie jak:

  • zielone warzywa liściaste;
  • owoce jagodowe;
  • natka pietruszki;
  • szczypiorek;
  • papryka;
  • pomidory.

Witamina D nie ma swoich dobrych źródeł pokarmowych, dlatego niezbędna jest jej suplementacja nawet przez całe życie człowieka. Uczestniczy w ochronie i odmładzaniu skóry, wspomagając wzrost, regenerację i metabolizm komórek skóry. Dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny skóry i pomaga neutralizować wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego procesu starzenia się.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zobacz również: Sposoby i związki opóźniające proces starzenia się organizmu.

Źródła kwasów tłuszczowych Omega 3

Kolejnym istotnym składnikiem diety odmładzającej twarz są kwasy tłuszczowe Omega 3, z których niedoborami zmaga się większość Polaków. Niestety, przeważnie dieta obfituje w źródła Omega 6. Proporcje między tymi związkami powinny być jednak zupełnie odwrotne, na korzyść Omega 3 (podaż tych kwasów powinna być nawet 15-krotnie wyższa). Dobrymi źródłami Omega 3 są:

  • tłuste ryby morskie;
  • nasiona;
  • orzechy;
  • niektóre oleje roślinne tłoczone na zimno, np. olej lniany.

Przy braku wystarczającej podaży NNKT warto zdecydować się na ich suplementację.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 wykazują silne właściwości odżywcze dla skóry, poprawiają jej napięcie oraz opóźniają powstawanie zmarszczek. Są ważnym i stałym składnikiem budulcowym błon komórkowych, także w odniesieniu do komórek budujących skórę. Warunkują ich przepuszczalność dla składników odżywczych zawartych we krwi lub kosmetykach.

Źródła witaminy E i cynku

Witamina E nazywana jest witaminą młodości, ponieważ jej wysoki poziom warunkuje utrzymanie dobrej kondycji skóry. Jej źródłami pokarmowymi są:

  • oleje roślinne (zwłaszcza oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej migdałowy);
  • orzechy;
  • nasiona;
  • kiełki roślin;
  • Chlorella;
  • młody zielony jęczmień;
  • żółtka jaj.

Udowodniono, że substancja ta zwiększa nawilżenie skóry dzięki zdolności wiązania wody, czego rezultatem będzie redukcja i zahamowanie tworzenia się zmarszczek. Wzmacnia i uszczelnia błony komórkowe, zapobiegając utracie wody przez naskórek. Dzięki niej skóra jest jędrna i pełna blasku, optycznie odmłodzona.

Z kolei cynk, znajdujący się głównie w owocach morza, wątróbce, jajach, serach podpuszczkowych, produktach pełnoziarnistych oraz grzybach, jest niezbędny do procesów gojenia się ran i uszkodzeń skóry. Wspomaga leczenie trądziku, opóźnia procesy starzenia, a także zmniejsza widoczność przebarwień.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
  2. Kołodziejczak A., Kosmetologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
  3. Noszczyk M., Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *