Olej z orzechów laskowych

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Olej z orzechów laskowych, jak wskazuje nazwa, powstaje z wysokiej jakości orzechów laskowych metodą tłoczenia na zimno. Wyróżnia się oryginalnym i delikatnym smakiem, jak również subtelnym aromatem orzechów. Można wykorzystywać go zarówno jako dodatek do dań i potraw, jak i do zewnętrznej pielęgnacji ciała czy włosów.

Olej z orzechów laskowych

Olej z orzechów laskowych – skład

Olej z orzechów laskowych charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych – głównie kwasu oleinowego (aż 60% orzechów stanowią właśnie substancje tłuszczowe). Pozostałymi składnikami produktu są:

Warto wiedzieć, że aż około 60% wszystkich związków fenolowych w leszczynie pospolitej stanowią taniny. Pierwotnie uważano je za pozbawione właściwości prozdrowotnych, jednak dziś wiadomo wiele o ich aktywności antyoksydacyjnej i przeciwzapalnej. Związki fenolowe również znajdują się w oleju pozyskiwanych z tych orzechów. Pamiętajmy, że produkt jest wysokokaloryczny, dlatego mimo cennego składu należy spożywać go z umiarem. 100 g orzechów laskowych zawiera w sobie około 662 kcal.

Olej z orzechów laskowych – właściwości

Regularne spożycie oleju z orzechów laskowych (bądź innych źródeł NNKT) wspiera utrzymanie cholesterolu na właściwym poziomie, jak również przyczynia się do prawidłowej funkcji całego układu krwionośnego. Można zauważyć poprawę jakości i wytrzymałości błon komórkowych wszystkich komórek organizmu, ponieważ tworzą je właśnie związki tłuszczowe. Dzięki temu komórki stają się lepiej odżywione i ukrwione. Olej z orzechów laskowych, ze względu na zawartość związków fenolowych, zmniejsza stany zapalne w organizmie oraz chroni przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych. Tym samym przyczynia się do profilaktyki chorób takich jak miażdżyca, nowotwory, depresja czy demencja.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Olej z orzechów laskowych bardzo dobrze wpływa na czynność układu nerwowego, głównie ze względu na wysoką zawartość NNKT. Poprawiają one pamięć i koncentrację, wspierają właściwe przekaźnictwo nerwowe i regulują pracę gospodarki hormonalnej, której aktywność jest bezpośrednio związana z układem nerwowym. Włączenie omawianego produktu do codziennej diety jest kluczowe zwłaszcza u osób starszych oraz pracujących umysłowo czy uczniów.

Spożycie omawianego oleju jest rekomendowane również w przypadku osób z wrzodami żołądka i zaburzeniami trawienia. Wykazano, że może łagodzić zmęczenie psychiczne, dlatego dobrym pomysłem jest uzupełnienie diety o niego w przypadku osób żyjących w stresie i przepracowanych.

Olej z orzechów laskowych w kosmetologii

Olej z orzechów laskowych wykorzystywany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry. Jest składnikiem kremów, maści, balsamów, wcierek, mieszanek olejowych czy serum do cery i całego ciała. Można kupić go osobno i dodawać do domowych kosmetyków, które przygotowujemy własnoręcznie. Główne działanie produktu skupia się na głębokim odżywianiu i nawilżaniu skóry. Świetnie sprawdzi się w przypadku cery naczynkowej, ponieważ wzmacnia naczynia krwionośne, jak również w przypadku cery tłustej, ponieważ tonizuje skórę i zwęża rozszerzone pory. Olej ten pomaga regulować produkcję sebum, sprawdzi się więc też w pielęgnacji cery trądzikowej.

Regularny masaż całego ciała olejkiem z orzechów laskowych może zmniejszać widoczność cellulitu, z kolei użycie go na włosy dodaje im blasku i wzmacnia cebulki włosów. Produkt może delikatnie przyciemniać kolor, dlatego jest polecany do pielęgnacji włosów farbowanych i naturalnych o brązowych odcieniach.

Olej z orzechów laskowych w kuchni

Jeśli wybieramy nierafinowany olej musimy pamiętać, że nie nadaje się on do smażenia ani podgrzewania. Stosujemy go na zimno, w innym razie straci swoje cenne właściwości. Najlepiej smakuje w połączeniu z sałatkami i surówkami, choć równie dobrze możemy dodać odrobinę do kapusty z grochem, kremowych zup warzywnych (nie podczas gotowania, ale gdy znajdują się już na talerzach) bądź do warzywno-owocowych koktajlów.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ciemniewska-Żytkiewicz H., Charakterystyka fizykochemiczna i technologiczna orzechów laskowych (Corylus avellana L.) uprawianych w polskich warunkach klimatycznych, Warszawa 2016.
  2. Ciemniewska H., Ratusz K., Charakterystyka orzechów laskowych trzech odmian leszczyny uprawianej w Polsce, Rośliny Oleiste, 2012.
  3. Rolnik A., Olas B., Orzechy leszczyny pospolitej i jej inne organy jako bogate źródło związków o właściwościach prozdrowotnych. Problemy Nauk Biologicznych, 3/2018.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *