
Choroba (łac. aegritudo) to określenie każdego odstępstwa organizmu od zdrowia. Jest zaburzeniem funkcji lub uszkodzeniem części organizmu, który nie może prawidłowo funkcjonować. Występuje w momencie gdy działanie czynnika chorobotwórczego daje niekorzystne objawy, które znacznie różnią się od prawidłowego działania organizmu i są odstępstwem od zachowania homeostazy. Choroba to zwykle stan charakteryzujący się złym samopoczuciem oraz długotrwałym niedomaganiem organizmu lub jego danej części.
Kosmetologia (łac. cosmetologia) – słowo wywodzi się z języka greckiego i pochodzi od słów kosmetes – sługa toaletowy, kosmetikos – upiększający. Kosmetologia to dział nauki zajmujący się badaniem, leczeniem oraz pielęgnowaniem skóry, włosów i paznokci objętych chorobą lub defektem. Jest to wiedza związana z higieną życia jak i higieną odżywiania. Celem jej jest zwiększenie atrakcyjności ciała kobiet i mężczyzn przy pomocy różnego rodzaju zabiegów oraz kosmetyków, co niesie za sobą poprawę samopoczucia i przede wszystkim zwiększa pewność siebie oraz wpływa na własną samoocenę. Jej zadaniem jest przywrócenie lub poprawa wizerunku zewnętrznego człowieka.
Masaż to forma oddziaływania na ludzki organizm, podczas której wykorzystuje się bodźce mechaniczne. Należy do nich m.in. głaskanie, ucisk, czy wibracja tkanek, których zadaniem jest wywołanie fizjologicznych odczynów w organizmie. Oznacza to, że masaż wykazuje działanie lecznicze, zapobiegawcze, relaksacyjne oraz kosmetyczne.
Medycyna estetyczna to dział medycyny, który zajmuje się zapewnieniem wysokiej jakości życia ludzi zdrowych ukierunkowanych na profilaktykę starzenia się skóry. Zakres medycyny, do której wlicza się kierunek medycyny estetycznej obejmuje wykonywanie zabiegów o nieinwazyjnym lub małoinwazyjnym stopniu swojego działania. Głównym, a zarazem nadrzędnym celem jej jest zwiększenie atrakcyjności pacjenta pod względem fizycznym.
Naturalne kosmetyki to produkty stworzone na bazie składników naturalnych czyli związków pochodzenia roślinnego, mineralnego lub zwierzęcego. Oprócz tego, w kwestii produkcji kosmetyków naturalnych istotne jest pozyskiwanie ich komponentów. Proces ten powinien odbywać za sprawą metod fizycznych takich jak ekstrakcja, filtracja, suszenie, tłoczenie, destylacja, mielenie czy przesiewanie.
Oficjalnie mówi się, że kosmetyki naturalne nie powinny zawierać żadnych syntetycznych składników.
Uroda (łac. pulchritudo) – związana jest przede wszystkim z wyglądem ciała. Stanowi jeden z najważniejszych czynników, który kieruje i decyduje o zachowaniach ludzi wobec innych. Uroda również wpływa na własną samoocenę oraz pewność siebie. Jest mocną determinantą sympatii, a także szczerości, warunkuje kontakty międzyludzkie. Jest znacząca w przypadku zawierania nowych znajomości i w początkowych etapach tworzenia się związków.
Zdrowie to moment, w którym organizm odczuwa fizyczny i psychiczny dobrostan. Określane jest również jako brak w organizmie choroby lub pewnego stopnia niepełnosprawności. Zdrowie to sposób życia, ponieważ zdrowie określa również realizowanie swoich marzeń, zaspokajanie swych potrzeb, zmienianie środowiska oraz radzenie sobie z nim.
Witamina A to grupa organicznych związków aktywnych biologicznie. Jej bezpośrednimi prekursorami są karoteny. Związek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, a także przebiegu procesów fizjologicznych i metabolicznych w organizmie.
Witamina A uczestniczy w procesie widzenia, transkrypcji genów, różnicowania komórek skóry, a także wspomaga układ odpornościowy. Związek ten określany jest jako witamina wzrostowa, ponieważ odpowiedzialna jest za właściwy rozwój komórek rozrodczych, a także proliferację komórek nabłonka.
Retinoidy czyli pochodne witaminy A również pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Z tego względu znalazły szerokie zastosowanie w pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, trądzikowej, problematycznej.
Zmniejszają widoczność przebarwień skóry, co przekłada się na prawidłowe rozmieszczanie melaniny w warstwach skóry. Dodatkowo stymulują fibroblasty do syntezy kolagenu oraz elastyny.
Witamina A to pochodna karotenu (prowitaminy A), a więc substancji wyjściowej, która ulega przekształceniu w jelitach i wątrobie w witaminę. Jej ilość magazynowana jest w wątrobie, gdzie dalej transportowana jest do innych komórek organizmu. Warto zaznaczyć, że bezpośrednim prekursorem witaminy A są karoteny, czyli związki pochodne o strukturze podobnej do transertinolu.
Z kolei prowitaminami witaminy A są karotenoidy czyli naturalne barwniki roślinne. Do grupy tej zalicza się około 700 związków, 60 z nich występuje w codziennej diecie, z czego 20 z nich można wyizolować z krwi.
Główną a zarazem podstawową formą witaminy A jest retinol, z kolei retinoidami określane są wszystkie jego pochodne wykazujące właściwości witaminy A (naturalne i syntetyczne). Aktywnymi biologicznie formami witaminy A są retinoidy, do których należy retinol, retinal oraz kwas retinowy.
Retinoidy to związki 20-węglowe, które w swojej budowie zawierają pierścień sześciowęglowy z podwójnym wiązaniem. Za jego żółtą barwę odpowiada system sprzężonych wiązań podwójnych łańcucha polienowego.
Pod względem budowy chemicznej jest nienasyconym alkoholem diterpenowym zawierającym 5 sprzężonych wiązań podwójnych oraz pierścień cykloheksenowy.
Retinol, który stanowi główną formę witaminy A musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Źródłem nieaktywnych prowitamin, a więc beta-karotenu są żółtka jaj, warzywa takie jak: marchew, szpinak, dynia, sałata, brokuły, owoce (melon, pomarańcze), estry retinylu to mleko, sery, ryby.
Warto podkreślić, że witamina A pełni ważną funkcję w procesie widzenia, ponieważ wchodzi w skład rodopsyny. Retinol utlenia się w wyniku działania odpowiedniego enzymu w tzw. trans retinal, który z kolei przekształcany jest w cisretinal. Związek ten w siatkówce oka jednocześnie z opsyną buduje białko rodopsynę czyli światłoczuły barwnik obecny w pręcikach siatkówki oka.
Transretinal bierze udział w powstawaniu impulsu nerwowego w tzw. komórkach światłoczułych receptora. Witamina A zapobiega więc kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, a także pomaga w terapii chorób narządu wzroku.
Witamina A uczestniczy w procesach rozrodczych, pobudza wzrost młodych organizmów, a także stanowi ważny element wzrostu embrionalnego. Przyspiesza gojenie się ran oraz bierze udział w procesach podziałów komórkowych. Ponadto wspomaga proces produkcji hormonów steroidowych, a także pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Witamina A jest niezbędna w utrzymaniu ciągłości błon śluzowych układu pokarmowego, oddechowego oraz moczowo-płciowego.
Witamina A na szeroką skalę wykorzystywana jest w kosmetologii i dermatologii. Wpływa na zwiększenie elastyczności i jędrności skóry, zmniejsza widoczność zmarszczek oraz przebarwień. Aktywuje fibroblasty oraz keratynocyty do proliferacji, co przekłada się na pogrubienie naskórka. W momencie poprawy struktury skóry następuje zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody TEWL oraz wzmocnienie jej bariery ochronnej.
Retinol znalazł zastosowanie w terapii usuwania zmian pigmentacyjnych, ponieważ spowalnia transport melaniny do keratynocytów. Ponadto wykazuje właściwości antyoksydacyjne – usuwa wolne rodniki, a także spowalnia powstawanie metaloproteinaz.
Warto podkreślić, że wzrost aktywności oraz liczby fibroblastów wpływa na tkankę łączną skóry właściwej stymulując poprawę elastyczności i jędrności. Dodatkowo właściwości witaminy A zwiększają produkcję glikozaminoglikanów (GAG) oraz pobudzają angiogenezę w warstwie brodawkowej skóry właściwiej.
Zobacz również: Choroby tkanki łącznej.
Witamina A to grupa związków organicznych o silnym działaniu biologicznym. Warto podkreślić, że jej aktywność wykazuje wiele związków strukturalnie do niej podobnych. Należą do nich karotenoidy (naturalne barwniki) czy retinoidy naturalne jak i syntetyczne związki chemiczne ściśle powiązane pod kątem działania i budowy z witaminą A. Szerokie działanie tych związków sprawia, że witamina A oddziałuje na wiele ważnych mechanizmów działania ludzkiego. Warto jednak podkreślić, że zarówno nadmiar jak i niedobór witaminy A przyczynia się do aktywacji negatywnych zmian ogólnoustrojowych.
![]() |
BIO Acerola - naturalna witamina C
Bio Acerola to 100% naturalna witamina C, pozyskiwana z owoców wiśni Acerola. Rosną one na ekologicznej uprawie, gdzie zachowane są najwyższe standardy jakościowe.Zobacz więcej... |
Zapisz się do newslettera!
Zostań z nami
Polecane artykuły
2 odpowiedzi
Fajny wpis. Bardzo mi się spodobał, ponieważ wiele słyszałam o witaminie A, ale nie wiedziałam z czym to się „je”.
Super! 🙂 Jedna z najważniejszych witamin – bardzo fajnie, że tak precyzyjnie opisałaś jej działanie.