Kobalt

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Kobalt (symbol: Co, łac. cobaltum) to pierwiastek zaliczany do grupy żelazowców, powszechnie występujący w środowisku naturalnym oraz w organizmie człowieka. Dostarczamy go każdego dnia wraz z dietą, a jego odpowiedni poziom gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów. Warto wiedzieć, że kobalt znajduje zastosowanie również w wielu dziedzinach takich jak medycyna, gastronomia, elektronika i inne.

Kobalt

Kobalt w przyrodzie

Omawiany pierwiastek stanowi niezbędny element do wzrostu wielu organizmów morskich oraz roślin lądowych. To właśnie roślinne produkty spożywcze są jego głównym źródłem w diecie człowieka. Kobalt znaleźć można w dużych ilościach w glebie, a jego poziom zależy w dużej mierze od stosowanych nawozów wzbogaconych o minerały. Dodatkowo naturalnie występuje w wodach lądowych i dennych, a nawet w osadach rzecznych i jeziornych.

Źródła kobaltu w pożywieniu

Za źródła kobaltu podać można niemal wszystkie produkty roślinne. W największych ilościach pierwiastek ten znajduje się jednak w takich jak:

  • grzyby;
  • zielona cebulka;
  • szpinak;
  • pomidory;
  • kapusta;
  • jabłka;
  • marchew;
  • ziemniaki;
  • ryż.

Dzienną podaż kobaltu wraz z dietą szacuje się na około 1,7-100 ug, natomiast całkowita, stała jego zawartość w organizmie człowieka wynosi średnio 1,2-1,5 mg, bez względu na wiek czy płeć. Pewne ilości kobaltu można znaleźć w mięsie, jajkach, rybach i nabiale.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Kobalt – funkcje

Kobalt w organizmie człowieka znajduje się przede wszystkim w narządach wewnętrznych i płynach ustrojowych. Jego wyższe stężenia obserwuje się u osób palących papierosy oraz pacjentów z wszczepionymi implantami i protezami. Kobalt jest pierwiastkiem niezbędnym do produkcji witaminy B12 (kobalaminy). Jej pochodne:

  • uczestniczą w przemianach kwasów tłuszczowych, aminokwasów i nukleotydów;
  • biorą udział w produkcji ATP w komórkach, a więc dodają energii;
  • wpływają pozytywnie na przemianę materii i metabolizm;
  • wspólnie z witaminą B6 i kwasem foliowym rozkładają homocysteinę;
  • utrzymują wysoką sprawność tkanki mięśniowej.

Niedobory witaminy B12 powodują rozwój choroby Addisona-Biermera (rodzaj niedokrwistości). Udowodniono, że kobalt chroni przed wystąpieniem osteoporozy oraz odpowiada za równowagę psychiczną. Poprawia koncentrację i odporność, a nawet hamuje rozwój nowotworów. Wszystko przez to, że wykazuje działanie przeciwutleniające.

Kobalt – niedobór

Niedobór kobaltu w organizmie pojawia się stosunkowo rzadko, ponieważ na co dzień spożywamy pokarmy z jego wysoką zawartością (np. ziemniaki, ryż czy pomidory). Może dotyczyć osób chorych na anoreksję i bulimię, skrajnie niedożywionych, alkoholików oraz pacjentów z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego utrudniającymi prawidłowe wchłanianie (np. zespół złego wchłaniania czy zespół jelita drażliwego). Objawami niedoboru kobaltu są:

  • zaburzenia wzrostu;
  • anemia i wszystkie jej objawy;
  • utrata masy ciała bez innego powodu;
  • zaburzenia widzenia;
  • zaburzenia krzepnięcia krwi;
  • przewlekłe, skrajne zmęczenie;
  • wahania nastroju, zaburzenia lękowe i depresyjne;
  • drażliwość.

Niedobór kobaltu można równoważyć za pomocą suplementów diety. Nie należy przyjmować ich jednak na własną rękę lecz wyłącznie na wskazanie lekarza. Przed podjęciem się suplementacji należy wykonać badania poziomu kobaltu w organizmie, ponieważ jego nadmiar również może być groźny.

Kobalt – nadmiar

Nadmierna ilość kobaltu w organizmie (np. wskutek nieprawidłowej suplementacji czy przyjmowania niektórych leków) może upośledzać czynność tarczycy i wpływa na nadmierną produkcję erytrocytów. Objawia się to nudnościami, niewydolnością mięśnia sercowego oraz nadczynnością tarczycy wraz z jej wszystkimi objawami (np. napady głodu, spadek masy ciała, wole tarczycy, duszności, nadmierna potliwość ciała czy arytmie).

Zastosowanie kobaltu

Kobalt (jako uniwersalny i wszechobecny pierwiastek) znajduje wszechstronne zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu. Wykorzystuje się go między innymi do wykonywania stopów magnetycznych, barwienia farb czy zdobienia wyrobów ceramicznych. Można użyć go w procesie produkcji akumulatorów i elektroniki, do utrwalania żywności oraz jako dodatek do nawozów poprawiających wzrost roślin. Ma zastosowanie nawet w medycynie, ponieważ używa się go podczas radioterapii oraz sterylizacji sprzętu medycznego.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Lewicka E., Kobalt – wyjątkowy metal wielu zastosowań, Gospodarka Surowcami Mineralnymi, 2/2007.
  2. Greinert A., Kobalt w środowisku przyrodniczym i antropogenicznym, Zielona Góra 2011.
  3. Langauer-Lewowicka H., Pawlas K., Rola kobaltu w ekosystemie – prawdopodobieństwo niepożądanego działania, Medycyna Środowiskowa, 4/2012.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *