Olej z pachnotki zwyczajnej

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Olej z pachnotki zwyczajnej (znany również jako olej z perilli) to wysokiej jakości olej roślinny pozyskiwany z nasion pachnotki – rośliny należącej do rodziny jasnotowatych, cenionej od wieków w krajach Azji Wschodniej, zwłaszcza w Chinach, Japonii i Korei. Wyróżnia się wyjątkowo korzystnym składem, bogatym w kwasy tłuszczowe Omega 3, antyoksydanty oraz związki o działaniu wspierającym zdrowie i urodę. Dzięki temu znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce naturalnej i jako suplement diety wspomagający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najcenniejszy jest olej nierafinowany, tłoczony na zimno i to właśnie taki wariant pozwala w pełni wykorzystać jego prozdrowotne właściwości, a także zachować maksymalną ilość składników odżywczych.

Olej z pachnotki zwyczajnej

Olej z pachnotki zwyczajnej – charakterystyka

Pachnotka zwyczajna (łac. Perilla frutescens) jest jednoroczną rośliną oleistą z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). To aromatyczna roślina jednoroczna osiągająca od 0,3 do 2 m wysokości, zielona do purpurowo nabiegłej (u poszczególnych odmian obserwuje się formy różnie ubarwione). Jej owoce to czterodzielne rozłupnie, rozpadające się na cztery kulistawe, gładkie rozłupki o średnicy do 1,5 mm. To właśnie z nich tłoczy się wartościowy olej. Zawierają go bowiem aż do 53% całego składu. Zarówno olej, jak i olejek eteryczny wykorzystuje się w lecznictwie, szczególnie w medycynie chińskiej. Ciekawostką jest, że w Japonii antyseptycznie działający olej z pachnotki zwyczajnej dodawany jest do proszków do mycia zębów.

Olej z pachnotki zwyczajnej powinien być nierafinowany i tłoczony na zimno. Głównie z tego względu, że proces rafinacji przebiega z użyciem bardzo wysokich temperatur. Większość cennych składników odżywczych i biologicznie aktywnych oleju z pachnotki zwyczajnej jest wrażliwa na działanie takich temperatur. Ulegają więc zniszczeniu, co znacząco obniża wartość całego produktu.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Skład oleju z pachnotki zwyczajnej

W oleju z pachnotki zwyczajnej znajdziemy przede wszystkim olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest perillaldehyd, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach i smak tej rośliny. Jest on metabolitem wtórnym, powstającym w ciągu przemian jako produkt reakcji utlenienia limonenu (innego składnika olejku eterycznego pachnotki). Pozostałe składniki oleju to:

  • terpeny – wśród których na szczególną uwagę zasługuje kariofilen, farnezen, farnezol, kwas ursolowy, kwas oleanolowy i kwas korosolowy;
  • kwas rozmarynowy;
  • flawonoidy z grupy flawonów – chryzoeriol, luteolina i apigenina;
  • glikozydy;
  • kwasy tłuszczowe, szczególnie kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy oraz bardzo ważny, rzadko spotykany w roślinach, kwas z szeregu Omega 3: kwas alfa-linolenowy.

Tak wyjątkowy i unikatowy skład sprawia, że olej z pachnotki zwyczajnej śmiało można spożywać, suplementować oraz stosować bezpośrednio na skórę, włosy i paznokcie.

Olej z pachnotki zwyczajnej – właściwości

Olej z pachnotki zwyczajnej wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Udowodniono, że może obniżać poziom histaminy we krwi oraz poziom przeciwciał IgE, co znacząco wpływa na złagodzenie objawów alergii. W jednym z badań stwierdzono, że produkt wykazuje aktywność przeciwko atopowemu zapaleniu skóry, powodując znaczne zmniejszenie (nawet o 35%) odpowiedzi immunologicznej, co może być idealnym, naturalnym uzupełnieniem leczenia i pielęgnacji skóry atopowej.

Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, olej z pachnotki zwyczajnej ma silne działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że może zmniejszać poziom wolnych rodników tlenowych i stresu oksydacyjnego. Są one potwierdzonym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych XXI wieku, takich jak wspomniane alergie czy nowotwory, zespoły jelitowe, depresja, choroby dermatologiczne o podłożu idiopatycznym. Przy systematycznym przyjmowaniu oleju z pachnotki zwyczajnej wzrasta odporność organizmu.

Badania opublikowane w 2010 roku przez grupę badaczy pod kierownictwem Ung-Kyu wykazały, że wyciągi z pachnotki mają umiarkowaną aktywność przeciwbakteryjną, zwłaszcza efektywnie działając przeciwko Pseudomonas aeruginosa (Pałeczka ropy błękitnej). Na koniec warto wspomnieć, że produkt ten ma działanie spazmolityczne (rozkurczowe). Może być więc stosowany w stanach skurczowych mięśni gładkich jelit. Jednak również ze względu na to działanie nie powinny go stosować kobiety w ciąży, ponieważ może wywoływać nadmierne skurcze mięśni macicy.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Młodzianka A., Perilla frutescens – niezwykłe właściwości pachnotki zwyczajnej, Lek w Polsce, 4/2013.
  2. Hasik J., Lutomski J., Ziołolecznictwo w chorobach wewnętrznych. Racjonalny poradnik dla lekarzy i farmaceutów, Wydawnictwo Borgis, Warszawa 2000.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *