Grypa to choroba wywołana wirusem grypy, charakteryzująca się wysoką zakażalnością. Wirus grypy atakuje osoby w każdym wieku i chociaż zakażenie zazwyczaj przebiega na ogół łagodnie, to w określonych grupach pacjentów może być przyczyną poważnych powikłań. Zazwyczaj diagnostyką i leczeniem grypy zajmuje się lekarz podstawowej opieki zdrowotnej.
Grypa – przyczyny
Wirus grypy należy do RNA wirusów i kwalifikuje się go do rodziny Orthomyxoviridae. Zwykle posiada kulisty kształt, a jego średnica wynosi około 80-120 nm. W praktyce wyróżnia się 3 typy wirusów powodujących grypę:
- A – dzieli się na podtypy w zależności od właściwości antygenowych białek powierzchniowych: hemaglutyniny i neuraminidazy. Odpowiada za występowanie powtarzających się zakażeń przybierających formy epidemii lub pandemii;
- B – stanowi źródło zakażenia wyłącznie dla człowieka. Grypa spowodowana tym typem wirusa zazwyczaj przebiega łagodnie;
- C – wywołuje grypę przede wszystkim u dzieci. Zakażenia są częste, jednak zwykle mają łagodny przebieg.
Połowa zachorowań na grypę dotyczy dzieci, jednak równie dobrze infekcja może rozwinąć się u każdej osoby, bez względu na wiek. Szczyt zachorowań przypada na luty i marzec, a więc okres wyróżniający się spadkiem odporności organizmu. Do czynników ryzyka infekcji wirusem grypy zaliczamy następujące:
- choroby przewlekłe, np. miażdżyca, cukrzyca, schorzenia autoimmunologiczne przebiegające z obniżeniem odporności;
- chemioterapia, radioterapia lub inne formy długotrwałego leczenia związane ze spadkiem odporności;
- młody lub podeszły wiek;
- nieodpowiednia dieta, uboga w witaminy, minerały i antyoksydanty;
- przewlekły stres, niewysypianie się i brak aktywności fizycznej;
- przebywanie w miejscach o wzmożonej częstotliwości zachorowań.
Grypa może wystąpić jednak także u osoby dorosłej względnie zdrowej, nieprzyjmującej żadnych leków. Zakażenie szerzy się drogą kropelkową.
Zobacz również: Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie.
Objawy grypy
Objawy w przebiegu grypy rozwijają się bardzo szybko, już 1-2 dni od momentu wniknięcia wirusa do organizmu. Najczęściej są to:
- kaszel;
- gorączka powyżej 38 stopni Celsjusza;
- nieżyt nosa;
- ból mięśni i kości;
- dreszcze;
- złe samopoczucie, osłabienie i zmęczenie;
- uczucie ogólnego rozbicia;
- brak apetytu;
- bóle głowy;
- ból gardła;
- przekrwienie spojówek;
- nudności i wymioty;
- biegunka.
Obraz kliniczny może różnic się nieco w zależności od danej osoby. Przykładowo, w przebiegu grypy u seniorów często nie rozwija się gorączka. Zawsze należy różnicować grypę z przeziębieniem. W przebiegu przeziębienia pojawia się chrypka, czego zwykle nie obserwuje się u pacjentów z grypą. Z kolei przy przeziębieniu nie obserwuje się suchego kaszlu, spadku apetytu oraz bólu głowy. Największe ryzyko powikłań występuje u kobiet w ciąży, dzieci do 5. roku życia, pacjentów przewlekle chorych i z obniżoną odpornością. Te grupy pacjentów powinny zawsze konsultować się z lekarzem.
Grypa – leczenie
W większości przypadków stosuje się leczenie objawowe, obejmujące wypoczynek w domu, unikanie przebywania w miejscach publicznych (aby nie roznosić zarazków), obfite nawodnienie organizmu (przynajmniej 2 l płynów dziennie) oraz zdrową dietę. Potrawy powinny być lekkostrawne, o niewielkich porcjach ze względu na częsty brak apetytu. Rekomenduje się suplementację witaminy D, witaminy C oraz włączenie do diety naturalnych antybiotyków. Mimo, że grypa nie jest infekcją bakteryjną, produkty takie jak czosnek, imbir, cebula czy miód w dużym stopniu mogą łagodzić przykre dolegliwości związane również z infekcjami wirusowymi.
Leczenie przyczynowe (leki przeciwwirusowe aktywne wobec wirusów grypy typu A i B) wskazane jest w sytuacjach szczególnych. Zwykle leki podaje się pacjentom z wyżej wymienionych grup ryzyka. Z kolei leki działające objawowo (np. przeciwgorączkowe, na kaszel, przeciwbólowe) można stosować każdorazowo. Dzieciom i młodzieży do ukończenia 18. roku życia nie należy podawać salicylanów ze względu na ryzyko wystąpienia zespołu Reye’a.
Domowe sposoby na grypę obejmują ziołolecznictwo (np. napary z szałwii, mięty czy rumianku), aromaterapię (np. olejki eteryczne łagodzące bóle głowy), inhalacje z soli fizjologicznej i ziół lub nawilżanie pomieszczeń. Początkowo gorączki nie należy zbijać, ponieważ w ten sposób organizm walczy z wirusem. Jeśli jednak utrzymuje się ona dłuższy czas lub jest bardzo wysoka, można zbijać ją krótką kąpielą w wodzie o temperaturze 1 stopień Celsjusza niższej niż temperatura ciała pacjenta.
Polecane produkty:
Olej z czarnego kminku
Olej z czarnego kminku tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, cenne substancje m.in. witaminę E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego działanie to dokładne nawilżanie, szybsza regeneracja, poprawa wyglądu skóry ... Zobacz więcej... | |
Czarnuszka siewna
Czarnuszka ma zastosowanie w różnego rodzaju problemach skórnych. Jest wykorzystywana w zwalczaniu trądziku, blizn, zakażeń wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych, alergii, a także suchej skóry, również głowy (np. łupież). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kałucka S., Grypa – etiologia, epidemiologia, prewencja i leczenie w 2020 roku, Geriatria, 14/2020.
- Brydak L., Grypa groźna dla każdego, Przewodnik Lekarza, 8/2003.
- Zapobieganie, rozpoznawanie i leczenie grypy, Wytyczne Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce (2019), Kraków 2019.