Miód

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Miód to naturalny surowiec wytwarzany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego lub innych substancji naturalnych. Jest niezwykle cenionym i popularnym produktem spożywczym na całym świecie, nierzadko wykorzystuje się go również w kosmetologii i medycynie. Posiada liczne walory smakowe, zapachowe oraz lecznicze. Jednocześnie cechuje się wysokim bezpieczeństwem spożycia.

Miód

Jak wygląda produkcja miodu?

Pszczoły pobierają surowce miodowe swoim długim języczkiem, dodając do nich tym samym wydzielinę gruczołów ślinowych. Po powrocie do ula oddają mieszankę młodym pszczołom, które wciągają kropelkę nektaru do wola miodowego i wyrzucają pobraną ciecz na języczek. Czynność powtarzają kilkukrotnie, po czym nektar wraz ze śliną umieszczają w jednej z komórek plastra miodu. Tam następuje częściowe odparowanie wody, co sprawia, że miód ma gęstą konsystencję. Do odparowania wody pszczoły używają prądu powietrza wytwarzanego przez swoje skrzydła. Komórki plastra z całkowicie dojrzałym miodem pszczoły zasklepiają woskiem. Do produkcji miodu stosuje się 2 grupy surowców:

  • nektar – słodki sok roślinny wydzielany przez specjalne gruczoły zwane nektarnikami;
  • spadź – sok produkowany przez owady, głównie mszyce, czerwce i muchówki.

Od rodzaju pobranego surowca zależą smak, wygląd i właściwości zdrowotne danego miodu. Wiele różnic zauważa się nawet w pojedynczej grupie miodów, jako że miód może różnić się parametrami w zależności od rośliny, z której pobierany był nektar, jak i w zależności od gatunku owadów, które wytworzyły spadź.

Skład miodu

Skład miodu różni się w zależności od jego rodzaju, najczęściej jednak wymienia się następujące składniki:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zawartość mikroelementów waha się od 0,04% w miodach jasnych do 0,2% w miodach ciemnych. Diabetycy muszą pamiętać, że większość miodów posiada wysoki indeks glikemiczny. Za względnie bezpieczny, z niższym indeksem glikemicznym, uznaje się choćby miód wrzosowy czy miód akacjowy.

Właściwości zdrowotne miodu

Udowodniono, że miody ciemne odznaczają się silniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi niż miody jasne. Szczególnie silną aktywność antybiotyczną wykazują miody spadziowe z drzew iglastych, miód gryczany i miód lipowy. Miód może być przydatnym środkiem w leczeniu licznych chorób, począwszy od układu pokarmowego, kończąc na układzie nerwowym. Wykazano, że wspomaga terapię m.in.:

  • przeziębienia;
  • zapalenia migdałków;
  • depresji;
  • nerwicy;
  • liszajów i owrzodzeń;
  • nadciśnienia tętniczego;
  • chrypki;
  • schorzeń wątroby i dróg żółciowych;
  • zapalenia jelita cienkiego;
  • zapalenia jelita grubego ze skłonnością do biegunek.

Miód poprawia krążenie krwi, zwiększa diurezę i działa uspokajająco. Jego spożycie stanowi świetną dawkę energii, ponieważ węglowodany w nim zawarte są łatwo przyswajalne. Cennym składnikiem miodu jest cholina, która reguluje poziom cholesterolu i chroni przed odkładaniem się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo miód poprawia pamięć i koncentrację, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwdrobnoustrojowo oraz przeciwzapalnie. Mogą po niego sięgać dzieci, kobiety ciężarne, seniorzy czy przewlekle chorzy.

Aby wszystkie składniki miodu zachowały swoje właściwości odżywcze i zdrowotne, a także aby nie uległy rozkładowi, należy przechowywać go w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w temperaturze 10-15ºC, o wilgotności powietrza nie przekraczającej 60%. Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i odwracalnym.

Miód w kosmetologii

Miód jest cenionym produktem również w kosmetologii, jego składniki poprawiają nie tylko zdrowie, ale i urodę. Udowodniono, że miód oczyszcza skórę, przeciwdziała wypryskom, wspomaga leczenie trądziku oraz wygładza. W zależności od rodzaju może nawet rozjaśniać skórę i włosy, chroniąc przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Miód wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia, oparzenia i spierzchnięcia. Skutecznie nawilża skórę, czyniąc ją gładką i miękką. Z kolei jako składnik szamponów i kosmetyków do pielęgnacji włosów wzmacnia je, odbudowuje oraz wygładza. Ma również działanie przeciwłupieżowe.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.
  2. Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.
  3. Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 1/2018.
  4. Jasicka-Misiak I., Kafarski P., Chemiczne markery miodów odmianowych, Wiadomości Chemiczne, 65/2011.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *