Nadmiar cukru a swędzenie skóry to pojęcia bardzo do siebie zbliżone. Wiadomo, że cukier i słodycze w diecie negatywnie wpływają na funkcjonowanie wszystkich układów ustroju, pogarszają samopoczucie, przewlekłe uczucie zmęczenia i senności, pogarszają też kondycję skóry. Jak ich spożywanie dokładnie wpływa na występowanie i nasilanie się problemów dermatologicznych? Oto najważniejsze informacje.
Cukry w diecie człowieka
Organizm każdego człowieka do prawidłowego funkcjonowania wcale nie potrzebuje cukrów ukrytych w większości produktów spożywczych. Niezbędna jest mu natomiast glukoza, która odżywia pracujące narządy wewnętrzne. Właśnie dlatego należy bardzo dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych, unikając tych, w których znajduje się fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier biały. Przede wszystkim należy więc wyeliminować z podstawowej diety słodycze, fast foody, słodzone napoje gazowane, gotowe sosy i dania do odgrzania w mikrofali, zupki chińskie oraz wszelką żywność wysoko przetworzoną. Jeśli dotychczasowa dieta obfitowała w cukry oraz fruktozę, nie należy odstawiać tych związków nagle. Długoterminowo stosowane mają bowiem właściwości uzależniające, zatem odcięcie się od nich może wywołać objawy odstawienne – napady głodu, pogorszenie samopoczucia, problemy trawienne. Warto jednak zamienić je na inne, zdrowsze alternatywy, na przykład takie jak stewia czy ksylitol. Ciekawostką jest, że po pewnym czasie od odstawienia cukrów w diecie pojawia się zwiększony apetyt na potrawy bogate w tłuszcze. Jeśli chodzi o zdrowe węglowodany w diecie człowieka, warto systematycznie sięgać po owoce, warzywa i zboża, które w nie obfitują i jednocześnie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nadmiar cukru a swędzenie skóry
Nadmiar cukru w diecie wywołuje wzrost stężenia insuliny we krwi, co z kolei przyczynia się do nasilania stanów zapalnych w obrębie skóry. Skłania to pacjenta do nadmiernego drapania się wskutek pojawiania się do skóry. Innymi czynnikami ryzyka swędzenia skóry w związku z nadmiernym spożyciem cukrów są: gromadzenia się produktów końcowych zaawansowanej glikacji (AGEs), które mogą uszkadzać kolagen i elastynę w skórze, a także zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej. Udowodniono, że jej prawidłowa kondycja jest niezbędna do zachowania zdrowia skóry. Szybki wzrost poziomu cukru we krwi może wywoływać zmiany w obrębie układu hormonalnego, co także może wpływać na zdrowie skóry.
Nadmiar cukru a choroby dermatologiczne
Niejednokrotnie na podstawie badań klinicznych udowodniono, że nadmiar cukrów w diecie nasila dolegliwości występujące w przebiegu różnorodnych chorób dermatologicznych, jak również inicjuje je nawet po dłuższym stanie remisji. Potwierdzają to pacjenci leczeni na choroby zarówno ostre, jak i przewlekłe. Do grona schorzeń dermatologicznych skorelowanych z nadmiarem cukru w diecie zalicza się między innymi:
- trądzik pospolity – choroba bakteryjna, której czynnikiem ryzyka są nie tylko błędy dietetyczne, ale również zmiany hormonalne oraz niewłaściwa pielęgnacja skóry. Charakterystycznym objawem są zmiany wypryskowe i pryszcze pojawiające się zarówno w obrębie twarzy, jak i na ramionach, plecach czy innych częściach ciała;
- łojotok skóry – a więc nadmierna czynność gruczołów łojowych produkujących sebum. Skóra staje się błyszcząca i po prostu tłusta;
- rogowacenie ciemne – zmiany skórne charakterystyczne dla osób z cukrzycą, No więc dla wszystkich pacjentów z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Problem manifestuje się ciemnymi i aksamitnymi plamami na powierzchni skóry, najczęściej na szyi lub zgięciach stawów;
- grzybica skóry – choć tak naprawdę grzybica wywołana jest dermatofitami (zazwyczaj candida albicans), najlepszą pożywką dla nich są właśnie cukry dostarczane wraz z dietą. Zdarza się, że mimo odpowiedniego leczenia farmakologicznego efekty są mierne, dopóki nie zostanie wyeliminowany cukier z diety.
Uporczywe swędzenie skóry jest bardzo często pierwszym objawem rozwijającej się cukrzycy. Natomiast nadmierne drapanie się może przyczyniać się do nadkażeń bakteryjnych. Dodatkowo potwierdzonym zjawiskiem jest to, że spożywanie dużych ilości cukrów nasila przebieg autoimmunologicznych chorób dermatologicznych o charakterze przewlekłym, takich jak łojotokowe zapalenie skóry, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry (AZS). Utrudnia to również leczenie łupieżu skóry głowy.
Polecane produkty:
![]() |
Olej z czarnego kminku
Olej z czarnego kminku tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, cenne substancje m.in. witaminę E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego działanie to dokładne nawilżanie, szybsza regeneracja, poprawa wyglądu skóry ... Zobacz więcej... |
![]() |
Czarnuszka siewna
Czarnuszka ma zastosowanie w różnego rodzaju problemach skórnych. Jest wykorzystywana w zwalczaniu trądziku, blizn, zakażeń wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych, alergii, a także suchej skóry, również głowy (np. łupież). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Pietras K., Lesiów T. Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten tema. Nauki Inżynierskie i Technologie, 3/2019.
- Dziechciarz P., Horvath A., Socha P. i inni, Cukry w żywieniu dzieci i młodzieży. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne, Pediatria, 16/2019.