Cera naczynkowa – dieta

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Cera naczynkowa jest szczególnie trudna w pielęgnacji. Dieta i odpowiedni dobór kosmetyków mają tu kluczowe znaczenie. Wbrew pozorom problem ten dotyczy sporej części populacji bez względu na karnację. U posiadaczy jasnej cery naczynka widać jednak intensywniej.

Cera naczynkowa dieta

Cera naczynkowa – co to?

Skóra naczyniowa dotyczy głównie twarzy, szyi i dekoltu. Pojawiają się zmiany rumieniowate w postaci teleangiektazji i/lub plam naczyniowych o zróżnicowanym nasileniu. Na powierzchni wykwitów naczyniowych mogą pojawiać się inne zmiany zapalne, w tym: obrzęk, krosty, grudki i guzki. Może występować również charakterystyczne uczucie pieczenia i ściągnięcia skóry. Z kolei mianem teleangiektazji określa się trwale rozszerzone powierzchowne naczynia włosowate splotu podbrodawkowego, przeświecające przez naskórek.

Zobacz również: Cera naczyniowa a trądzik różowaty.

Cera naczynkowa – dieta

Przy cerze naczynkowej warto zwracać szczególną uwagę na codzienną dietę. Aby dostarczyć wszystkie niezbędne składniki odżywcze, powinna być urozmaicona, jednak w szczególności należy dbać o podaż poniższych związków.

Witaminy

Należy wzbogacić potrawy w źródła witamin, głównie witaminę A, witaminę E oraz witaminę C. Witaminy C i E to najsilniejsze antyoksydanty, które przez wielu naukowców nazywane są witaminami młodości. Nie tylko opóźniają proces starzenia się skóry i chronią ją przed uszkodzeniami, ale także biorą czynny udział w ich regeneracji. Witamina C wpływa na szczelność naczynek, jest niezbędna do produkcji kolagenu i wyrównuje koloryt skóry, zaś witamina A chroni błony komórkowe przed niszczeniem. Źródła poszczególnych witamin:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • witamina A – wątróbka, jajka, nabiał, ryby, kapusta, natka pietruszki, dynia, marchew, morele, brzoskwinie, mango;
  • witamina C – acerola, dzika róża, natka pietruszki, papryka, porzeczka, truskawki, żurawina, szpinak, kapusta, aronia;
  • witamina E – zboża, oleje roślinne, Spirulina, Chlorella, młody jęczmień, kiełki pszenicy, orzechy, migdały, awokado, kukurydza, świeże warzywa (zwłaszcza liściaste).

Witaminy z grupy B powinny być uzupełnieniem diety, można dodatkowo przyjmować je w postaci suplementów diety (w kapsułkach). Jednak kluczowe znaczenie mają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i witamina C.

Składniki mineralne

Ponadto w diecie przy cerze naczynkowej powinny znajdować się źródła następujących minerałów:

  • cynku – każda, nawet najmniejsza komórka potrzebuje cynku do prawidłowego podziału. Szacuje się, że cynk reguluje blisko 300 enzymów. Stabilizuje gospodarkę hormonalną i produkcję łoju, a także obniża stres oksydacyjny. Cynk znajdziemy w owocach morza (zwłaszcza ostrygach), jajkach, roślinach strączkowych, mięsie i rybach;
  • krzemu – bierze dział w biosyntezie kolagenu, odpowiada za sprężystość naskórka, poprawia wygląd skóry i zmniejsza widoczność naczynek. Znajduje się w ziołach, zwłaszcza skrzypie polnym, pokrzywie, mniszku lekarskim i rdeście ptasim.

Uzupełniająco warto zwrócić uwagę na źródła żelaza i miedzi. Wszystkie cenne minerały znajdziemy także w algach morskich, zwłaszcza w Spirulinie. Minerały należy podawać również zewnętrznie. W pielęgnacji cery naczyniowej dobrym produktem jest glinka czerwona, przeznaczona do cer wrażliwych i naczyniowych ze względu na liczne mikro- i makroelementy (selen, krzem, cynk, magnez, glin, fosfor, wapń, żelazo).

Kwasy tłuszczowe

Kolejnym ważnym składnikiem diety przy cerze naczynkowej są kwasy tłuszczowe Omega 3. Ich najcenniejszym źródłem są tłuste ryby morskie, oleje roślinne, orzechy, ryby czy pestki z dyni. Obecnie bardzo często w celu poprawy nawilżenia skóry zaleca się stosowanie doustne suplementów diety zawierających NNKT. Świetnie sprawdza się olej z czarnuszki (nazywany również olejem z czarnego kminku). Kwasy tłuszczowe nie tylko poprawiają kondycję skóry, ale i zmniejszają widoczność teleangiektazji, obniżają suchość i świąd skóry oraz poprawiają jej nawilżenie.

Pozostałe składniki w diecie

Przy cerze naczyniowej należy także zadbać o spożycie flawonoidów (zwłaszcza kwercetyny) oraz rutyny. To antyoksydanty, które wzmacniają tkankę łączną śródbłonka naczyń, zwiększają ich elastyczność, uszczelniając ściany, a także rozkurczając mięśnie gładkie, wskutek czego naczynia krwionośne się rozszerzają. Ich świetnym źródłem są m.in. cebula, czosnek, owoce jagodowe, czereśnie, winogrona. Z kolei rutyna wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i aktywuje witaminę C. Znajdziemy ją w żurawinie, owocach cytrusowych, wiśniach, morelach, a nawet kaszy mannej.

Cera naczynkowa – nawodnienie organizmu

Mimo iż sama woda nie ma wartości odżywczej, pełni kluczową rolę transportową (przenosi składniki odżywcze do komórek), a także przyczynia się do eliminacji ubocznych produktów przemiany materii i substancji toksycznych, zbierających się w tkankach. Organizm potrzebuje wodę w ilości 1 ml/1 kcal wytworzonej energii. Latem zaleca się picie płynów na poziomie 2-2,5 l. W puli tej, oprócz czystej wody, mogą znajdować się też soki owocowe, napary ziołowe i napoje mleczne. Nie wlicza się natomiast kawy i alkoholu.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Janda K., Lach O., Cera naczyniowa – przyczyny, pielęgnacja, leczenie, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 1/2014.
  2. Kostecka M., Kostecka J., Wpływ diety na wygląd skóry, Kosmetologia Estetyczna, 4/2013.
  3. Krysiak-Zielonka I., Kałużna O., Problemy cery naczyniowej – charakterystyka i niwelowanie zmian, Kosmetologia Estetyczna, 4/2019.
  4. Kołodziejczak A., Kosmetologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *