Acerola zwana również wiśnią Barbados lub Malpigia granatolistna zalicza się ją do jednych z najlepszych źródeł witaminy C. Warto podkreślić, że jeden owoc aceroli, zbliżony jest wielkością do wiśni i posiada jej tyle co 1 kg cytryn.
Acerola to nieduży owoc, który pochodzi z Wysp Karaibskich. Stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Obecnie Brazylia jest jej głównym producentem. Acerola nie należy do wymagających roślin, ponieważ dopuszcza różne rodzaje podłoża. Ważne jednak, aby było ono przepuszczalne. Warto pamiętać, że zbyt częste podlewanie aceroli może doprowadzić do gnicia korzeni, a sztuczne światło może spowolnić jej kwitnienie.
Acerola – skład i właściwości
Acerola oprócz dużej zawartości witaminy C stanowi doskonałe źródło karotenoidów – naturalnych związków, które nadają barwę roślinom. Wykazują one działanie antyoksydacyjne, a więc zmniejszające ilość wolnych rodników w organizmie, a co za tym idzie chronią przed rozwojem chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.
W skład aceroli wchodzą również antocyjany i naturalne barwniki występujące w pożywieniu. Posiadają one działanie ochronne na naczynia krwionośne. Ponadto korzystnie oddziałują na nasz lipidogram oraz biorą udział w produkcji rodopsyny – związku niezbędnego w procesie widzenia.
Witamina C obecna w aceroli naturalnie zwiększa odporność organizmu. Ze względu na to, że zaliczana jest do przeciwutleniaczy pozytywnie wpływa na układ krwionośny (m.in. zapobiega miażdżycy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się udaru mózgu). Witamina C utrzymuje również w dobrym stanie układ kostny, dziąsła, mięśnie i stawy. Zapobiega pojawieniu się anemii przyspieszając wchłanianie się żelaza w układzie pokarmowym. Dlatego też łącząc spożywanie aceroli wraz z żelazem możemy w bardzo łatwy sposób zwiększyć jego przyswajanie. Witamina C bierze również udział w syntezie kolagenu, stąd jej korzystne działanie na skórę.
Acerola – gdzie można kupić?
Acerola może występować w postaci tabletek, proszku, stanowić dodatek do soków lub jako mrożony koncentrat. Acerolę można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach oraz w dobrych sklepach internetowych z naturalnymi suplementami diety.
Acerola – zastosowanie
1. Kosmetyka.
Obecny w aceroli beta-karoten redukuje objawy trądziku pospolitego oraz spowalnia procesy starzenia się skóry, a co za tym idzie pojawiania się zmarszczek. Witamina C z kolei wzmacnia ściany naczyń krwionośnych zapobiegając ich pękaniu i pojawianiu się tzw. pajączków. Dzięki tym składnikom odżywczym acerola szeroko wykorzystywana jest w kosmetologii. Najczęściej spotkać ją można jako aktywny składnik maseczek do twarzy przeznaczonych dla skór wrażliwych, trądzikowych i naczyniowych. Ponadto wykorzystywana jest również w kremach do pielęgnacji twarzy oraz balsamów do ciała.
2. Zdrowie.
Acerola to owoc, który wykazuje bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Do najważniejszych jej właściwości należy:
- zwiększanie odporności organizmu;
- działanie przeciwnowotworowe;
- zapobieganie anemii;
- ochrona przed miażdżycą i udarem mózgu;
- spowalnianie procesów starzenia się organizmu;
- zapewnienie prawidłowego funkcjonowania układu kostnego;
- utrzymanie prawidłowego stanu skóry;
- redukowanie objawów trądziku pospolitego.
Podsumowanie
Acerola to jeden z cudów natury. Wszyscy możemy się z tym zgodzić, co potwierdza skład aceroli i właściwości jakie wykazuje. Warto jak najczęściej włączać do swojej diety naturalne produkty takie jak acerola, ponieważ stanowią one źródło cennej dla organizmu witaminy C oraz dużej przeciwutleniaczy.