Chlor

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Chlor (symbol: Cl, łac. chlorum) to jeden z podstawowych pierwiastków w świecie przyrody. Stanowi gaz cięższy od powietrza, o charakterystycznym zapachu. Znaleźć go można przede wszystkim w zbiornikach wodnych, zaś w organizmie człowieka znajduje się głównie w płynach ustrojowych, zwłaszcza w osoczu krwi. Pierwiastek jest pozyskiwany na skalę masową i wykorzystywany w przemyśle, np. do chlorowania wody.

Chlor

Chlor – charakterystyka

Chlor jest pierwiastkiem chemicznym z grupy fluorowców. Stanowi toksyczny, żółto-zielony gaz, niemal 2-krotnie cięższy od powietrza. Charakteryzuje się silnym, duszącym, ostrym zapachem, wyczuwalnym w powietrzu już przy stężeniu 3,5 ppm. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc tzw. wodę chlorową. W warunkach laboratoryjnych chlor można otrzymać przez utlenianie kwasu solnego silnym utleniaczem, na skalę przemysłową natomiast częściej wybiera się pozyskiwanie go drogą elektrolizy wodnego roztworu chlorku sodu, przy okazji otrzymując również wodór i wodorotlenek sodu.

Chlor to niebezpieczna substancja, która przede wszystkim jest trująca, posiada właściwości silnie utleniające, stanowi zagrożenie dla środowiska naturalnego, a także może spowodować lub intensyfikować pożar. W organizmie człowieka znajdują się jego śladowe ilości i są one niezbędne do życia. Jednak w większych dawkach ma działanie destrukcyjne.

Chlor ma wszechstronne zastosowanie, przede wszystkim jako środek dezynfekcyjny, czynnik utleniający lub chlorujący używany do produkcji chlorowanych związków organicznych. Stosuje się go m.in. do wybielania w procesach produkcji tkanin, papieru i drewna, do oczyszczania wody i ścieków, a także jako środek zapobiegający kurczeniu się włókien wełnianych.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Szkodliwe działanie chloru

Chlor działa drażniąco na układ oddechowy i błony śluzowe, co może prowadzić do obrzęku płuc, a w dużych stężeniach nawet do śmierci. Śmiertelne stężenie chloru w powietrzu wynosi ponad 800 ppm. Krótkotrwałe narażenie inhalacyjne na ten pierwiastek o dużym stężeniu powoduje podrażnienie błon śluzowych nosa, oczu, gardła oraz kaszel, początkowo suchy, a potem krwioplucie. Może wystąpić chrypka, bezgłos, trudności w mówieniu, a także nudności i wymioty. W konsekwencji podrażnienia układu oddechowego pojawia się ból i ucisk w klatce piersiowej oraz duszności.

Chlor w organizmie człowieka

W organizmie człowieka chlor występuje w płynach ustrojowych, utrzymując ich równowagę wodno-elektrolitową. Choć jest to ilość niewielka, utrata jej skutkuje poważnymi problemami, takimi jak:

  • osłabienie mięśni;
  • bóle głowy i zawroty głowy;
  • skurcze mięśni;
  • drgawki i drżenia mięśniowe;
  • zaburzenia pamięci i koncentracji;
  • zasadowica metaboliczna.

Do utraty chloru może dojść wskutek uporczywych wymiotów i biegunek, a także podczas nadmiernej potliwości ciała (patologicznej, wskutek gorączki lub podczas uprawiania sportów) przy braku uzupełniania elektrolitów. Odpowiada za zachowanie właściwego stosunku kationów do anionów w płynach ustrojowych, co warunkuje odczyn pH krwi i prawidłowy przebieg wszystkich życiowych procesów. Dodatkowo aktywuje niektóre enzymy trawienne i wspiera wchłanianie witaminy B12.

Chlor – źródła pokarmowe

Chlor nie jest pierwiastkiem wymagającym suplementacji czy specjalnego wdrażania go do diety. Spożywa się go przeważnie przy okazji. Znajduje się w soli kuchennej oraz w produktach zawierających sól, np. wędlinach czy serach. Śladowe ilości znaleźć można w wodzie. Są to ilości zupełnie wystarczające do utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej.

Wpływ chloru na skórę

Kontakt z chlorem mają m.in. osoby często uczęszczające na baseny i pływalnie publiczne. Chlor jest najczęściej wykorzystywanym środkiem do uzdatniania wody i jej dezynfekcji, który, choć w dawkach stosowanych na basenach nie jest szkodliwy dla zdrowia, to jednak może działać wysuszająco na skórę. Długotrwałe i częste przebywanie w chlorowanej wodzie prowadzi do niszczenia naturalnej warstwy ochronnej skóry oraz działa drażniąco na błony śluzowe. Rezultatem jest nadmiernie przesuszona skóra, zaczerwienia i świąd, odczuwalne zwłaszcza przy chorobach skórnych, w tym egzemie, AZS, łuszczycy.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Sitarek K., Chlor. Dokumentacja dopuszczalnych wielkości narażenia zawodowego, Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy, 1/2008.
  2. The facts about chlorine, 2004.
  3. Schweda E., Chemia nieorganiczna, Wydawnictwo MedPharm, Warszawa 2014.
  4. Wyczarska-Kokot J., Analiza stężeń chloramin w wodzie basenowej, Instytut Inżynierii Wody i Ścieków Politechnika Śląska.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *