Jod (symbol: I, łac. iodum) jest niezbędnym dla życia pierwiastkiem śladowym, którego rozpowszechnienie w środowisku jest nierównomierne. Największe ilości znajdują się w oceanach. W organizmie człowieka odpowiada m.in. za odporność, prawidłową syntezę hormonów tarczycy, przemianę materii czy pamięć i koncentrację. Często obserwuje się jednak niedobory tego pierwiastka.
Jod – charakterystyka
Jod jest niezbędnym dla życia pierwiastkiem śladowym, czyli takim, którego ustrój potrzebuje w niedużych ilościach. Zgodnie z rekomendacjami WHO dobowe spożycie jodu powinno wynosić:
- 90 µg – dzieci do 5. roku życia;
- 120 µg – dzieci w wieku 6-12 lat;
- 150 µg – dzieci powyżej 12 lat i dorośli;
- 250 µg – kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Organizm człowieka nie potrafi samodzielnie go syntezować, dlatego jeśli dieta jest uboga w jod, warto rozważyć suplementację. Zaleca się ją zwłaszcza weganom i wegetarianom. Jod, jako związek dobrze rozpuszczalny w wodzie, podlega koncentracji w kropelkach mgły oraz kryształach śniegu i powraca na ziemię w postaci opadu atmosferycznego, wzbogacając powierzchniowe warstwy gleby. Do organizmu człowieka przedostaje się z pokarmem i wchłaniany jest w żołądku oraz jelicie cienkim. Wydalanie pierwiastka odbywa się głównie przez nerki, choć niewielka część może być usuwana wraz z potem czy wydychanym powietrzem.
Źródła jodu
Produktami spożywczymi o dużej zawartości jodu są:
- ryby morskie;
- owoce morza;
- algi;
- jajka;
- rośliny rosnące na glebach o dużej zawartości jodu.
Ilość jodu w mleku zależy od dostępności tego pierwiastka w paszy dla zwierząt. Można również dostarczać go do organizmu wraz z suplementami diety. Przy prawidłowej podaży jodu jego pula zgromadzona w tarczycy w postaci zmagazynowanych hormonów oraz jodowanych tyrozyn jest duża i wynosi 8-10g. Stanowi to zabezpieczenie na wypadek niedoboru jodu w diecie.
Jod – działanie
Jod jest pierwiastkiem niezbędnym przede wszystkim do produkcji hormonów tarczycy. Dobowa produkcja tyroksyny (T4) wynosi 80-90 µg, a trijodotyroniny (T3) 32 µg: jod stanowi odpowiednio 65 i 58% ich ciężaru. Hormony te spełniają w organizmie wiele istotnych funkcji:
- pobudzają procesy utleniania w tkankach;
- pobudzają rozpad tłuszczów do kwasów tłuszczowych i glicerolu;
- wzmagają wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego i jej zużycie przez komórki;
- poprawiają wydzielanie somatotropiny i hormonów steroidowych;
- warunkują prawidłowe działanie gruczołów płciowych;
- wzmagają wydzielanie ciepła przez organizm;
- zwiększają zużycie tlenu.
Bez jodu działanie to nie byłoby możliwe. Dodatkowo warto wspomnieć o bezpośrednich funkcjach samego jodu, który:
- wspiera właściwą kondycję i zdrowy wygląd skóry;
- utrzymuje prawidłowe funkcje poznawcze;
- zapewnia prawidłowy przebieg dojrzewania płciowego;
- poprawia pamięć;
- przyczynia się do utrzymania metabolizmu energetycznego;
- wzmacnia odporność organizmu;
- działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo;
- zwiększa syntezę białek w organizmie.
Jod jest potrzebny każdemu człowiekowi. Wyjątkiem są osoby, które ze względów medycznych powinny ograniczyć jego spożycie, np. pacjenci z nadczynnością tarczycy.
Niedobór jodu
Niedobór jodu dotyczy 2 bilionów ludzi na świecie, w tym 30% dzieci. Objawy są bardzo charakterystyczne i obejmują:
- wole i zwiększoną wrażliwość na skutki promieniowania nuklearnego;
- ryzyko poronienia, wad wrodzonych u dziecka, kretynizmu endemicznego;
- upośledzenie rozwoju umysłowego i rozwoju somatycznego;
- upośledzenie funkcji psychicznych, w tym stany depresyjne, zaburzenia pamięci i koncentracji;
- niedoczynność tarczycy.
W warunkach łagodnego i umiarkowanego niedoboru jodu obserwuje się częstsze występowanie raka pęcherzykowego tarczycy, który ma bardziej agresywny przebieg od raka brodawkowatego. U dzieci natomiast typowy jest gorszy rozwój intelektualny. Najbardziej charakterystycznym objawem są jednak wole. Główną przyczyną niedoboru jodu jest jego zbyt niskie spożycie dzienne, jednak stan ten obserwuje się również u osób z niedoczynnością tarczycy.
Zobacz również: Choroby tarczycy.
Nadmiar jodu
Przyczyną nadmiaru jodu w organizmie człowieka może być nieumiejętne, nadmierne suplementowanie go. Przyczynami patologicznymi są natomiast: autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, nadczynność tarczycy, nowotwór tarczycy. Pojawiają się charakterystyczne objawy:
- zwiększona pobudliwość nerwowa;
- utrata masy ciała;
- biegunki;
- zmiany alergiczne skóry;
- wzmożona produkcja śliny.
Przy ostrym zatruciu jodem obserwuje się pieczenie w gardle, bóle brzucha oraz zaburzenia akcji serca. Nadmiar jodu obserwowany jest jednak stosunkowo rzadko, zdecydowanie rzadziej, niż niedobór tego pierwiastka.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Gietka-Czernel M., Profilaktyka niedoboru jodu, Postępy Nauk Medycznych, 12/2015.
- Pyka B., Zieleń-Zynek I., Kowalska J., Ziółkowski G., Hudzik B., Gąsior M., Zubelewicz-Szkodzińska B., Zalecenia dietetyczne dotyczące spożywania jodu – w poszukiwaniu konsensusu między kardiologami a endokrynologami, Folia Cardiologica, 2/2019.
- Kurosad A., Nicpoń J., Kubiak K., Jankowski M., Kungl K., Występowanie, obieg i obszary niedoboru jodu oraz główne jego źródła w żywieniu człowieka i zwierząt, Adv Clin Exp Med., 14/2005.
- Sircus M., Samodzielna i bezpieczna terapia jodem, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.