Jod

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Jod (symbol: I, łac. iodum) jest niezbędnym dla życia pierwiastkiem śladowym, którego rozpowszechnienie w środowisku jest nierównomierne. Największe ilości znajdują się w oceanach. W organizmie człowieka odpowiada m.in. za odporność, prawidłową syntezę hormonów tarczycy, przemianę materii czy pamięć i koncentrację. Często obserwuje się jednak niedobory tego pierwiastka.

Jod

Jod – charakterystyka

Jod jest niezbędnym dla życia pierwiastkiem śladowym, czyli takim, którego ustrój potrzebuje w niedużych ilościach. Zgodnie z rekomendacjami WHO dobowe spożycie jodu powinno wynosić:

  • 90 µg – dzieci do 5. roku życia;
  • 120 µg – dzieci w wieku 6-12 lat;
  • 150 µg – dzieci powyżej 12 lat i dorośli;
  • 250 µg – kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Organizm człowieka nie potrafi samodzielnie go syntezować, dlatego jeśli dieta jest uboga w jod, warto rozważyć suplementację. Zaleca się ją zwłaszcza weganom i wegetarianom. Jod, jako związek dobrze rozpuszczalny w wodzie, podlega koncentracji w kropelkach mgły oraz kryształach śniegu i powraca na ziemię w postaci opadu atmosferycznego, wzbogacając powierzchniowe warstwy gleby. Do organizmu człowieka przedostaje się z pokarmem i wchłaniany jest w żołądku oraz jelicie cienkim. Wydalanie pierwiastka odbywa się głównie przez nerki, choć niewielka część może być usuwana wraz z potem czy wydychanym powietrzem.

Źródła jodu

Produktami spożywczymi o dużej zawartości jodu są:

  • ryby morskie;
  • owoce morza;
  • algi;
  • jajka;
  • rośliny rosnące na glebach o dużej zawartości jodu.

Ilość jodu w mleku zależy od dostępności tego pierwiastka w paszy dla zwierząt. Można również dostarczać go do organizmu wraz z suplementami diety. Przy prawidłowej podaży jodu jego pula zgromadzona w tarczycy w postaci zmagazynowanych hormonów oraz jodowanych tyrozyn jest duża i wynosi 8-10g. Stanowi to zabezpieczenie na wypadek niedoboru jodu w diecie.

Jod – działanie

Jod jest pierwiastkiem niezbędnym przede wszystkim do produkcji hormonów tarczycy. Dobowa produkcja tyroksyny (T4) wynosi 80-90 µg, a trijodotyroniny (T3) 32 µg: jod stanowi odpowiednio 65 i 58% ich ciężaru. Hormony te spełniają w organizmie wiele istotnych funkcji:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • pobudzają procesy utleniania w tkankach;
  • pobudzają rozpad tłuszczów do kwasów tłuszczowych i glicerolu;
  • wzmagają wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego i jej zużycie przez komórki;
  • poprawiają wydzielanie somatotropiny i hormonów steroidowych;
  • warunkują prawidłowe działanie gruczołów płciowych;
  • wzmagają wydzielanie ciepła przez organizm;
  • zwiększają zużycie tlenu.

Bez jodu działanie to nie byłoby możliwe. Dodatkowo warto wspomnieć o bezpośrednich funkcjach samego jodu, który:

  • wspiera właściwą kondycję i zdrowy wygląd skóry;
  • utrzymuje prawidłowe funkcje poznawcze;
  • zapewnia prawidłowy przebieg dojrzewania płciowego;
  • poprawia pamięć;
  • przyczynia się do utrzymania metabolizmu energetycznego;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo;
  • zwiększa syntezę białek w organizmie.

Jod jest potrzebny każdemu człowiekowi. Wyjątkiem są osoby, które ze względów medycznych powinny ograniczyć jego spożycie, np. pacjenci z nadczynnością tarczycy.

Niedobór jodu

Niedobór jodu dotyczy 2 bilionów ludzi na świecie, w tym 30% dzieci. Objawy są bardzo charakterystyczne i obejmują:

  • wole i zwiększoną wrażliwość na skutki promieniowania nuklearnego;
  • ryzyko poronienia, wad wrodzonych u dziecka, kretynizmu endemicznego;
  • upośledzenie rozwoju umysłowego i rozwoju somatycznego;
  • upośledzenie funkcji psychicznych, w tym stany depresyjne, zaburzenia pamięci i koncentracji;
  • niedoczynność tarczycy.

W warunkach łagodnego i umiarkowanego niedoboru jodu obserwuje się częstsze występowanie raka pęcherzykowego tarczycy, który ma bardziej agresywny przebieg od raka brodawkowatego. U dzieci natomiast typowy jest gorszy rozwój intelektualny. Najbardziej charakterystycznym objawem są jednak wole. Główną przyczyną niedoboru jodu jest jego zbyt niskie spożycie dzienne, jednak stan ten obserwuje się również u osób z niedoczynnością tarczycy.

Zobacz również: Choroby tarczycy.

Nadmiar jodu

Przyczyną nadmiaru jodu w organizmie człowieka może być nieumiejętne, nadmierne suplementowanie go. Przyczynami patologicznymi są natomiast: autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, nadczynność tarczycy, nowotwór tarczycy. Pojawiają się charakterystyczne objawy:

  • zwiększona pobudliwość nerwowa;
  • utrata masy ciała;
  • biegunki;
  • zmiany alergiczne skóry;
  • wzmożona produkcja śliny.

Przy ostrym zatruciu jodem obserwuje się pieczenie w gardle, bóle brzucha oraz zaburzenia akcji serca. Nadmiar jodu obserwowany jest jednak stosunkowo rzadko, zdecydowanie rzadziej, niż niedobór tego pierwiastka.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Gietka-Czernel M., Profilaktyka niedoboru jodu, Postępy Nauk Medycznych, 12/2015.
  2. Pyka B., Zieleń-Zynek I., Kowalska J., Ziółkowski G., Hudzik B., Gąsior M., Zubelewicz-Szkodzińska B., Zalecenia dietetyczne dotyczące spożywania jodu – w poszukiwaniu konsensusu między kardiologami a endokrynologami, Folia Cardiologica, 2/2019.
  3. Kurosad A., Nicpoń J., Kubiak K., Jankowski M., Kungl K., Występowanie, obieg i obszary niedoboru jodu oraz główne jego źródła w żywieniu człowieka i zwierząt, Adv Clin Exp Med., 14/2005.
  4. Sircus M., Samodzielna i bezpieczna terapia jodem, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *