Olej z awokado

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Olej z awokado nie bez powodu zalicza się do grona najzdrowszych olejów roślinnych na całym świecie. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), a w szczególności tłuszczów jednonienasyconych. Wspomaga utrzymanie profilu lipidowego na odpowiednim poziomie, wspiera układ nerwowy oraz ma właściwości poprawiające urodę. Dodatkowo idealnie sprawdza się w kuchni.

Olej z awokado

Olej z awokado – skład

W 100 gramach oleju z awokado znajduje się aż około 63 g tłuszczów jednonienasyconych, do których zaliczamy m.in. kwas oleinowy, kwas erukowy czy kwas nerwowy. Około 10 g stanowią natomiast tłuszcze wielonienasycone. W 100 gramach produktu wyróżnia się niecałe 10 g kwasów tłuszczowych + oraz około 50 g kwasów tłuszczowych Omega-9. W oleju tym znajdują się ponadto:

Produkt posiada trwałość około 2 lat.

Olej z awokado – działanie

Pod kątem zdrowotnego działania oleju z awokado przeprowadzono na przestrzeni lat wiele badań. Udowodniono, że wprowadzenie go do swojej codziennej diety wywiera następujące korzyści zdrowotne:

  • obniża ciśnienie tętnicze krwi;
  • zmniejsza poziom cholesterolu LDL we krwi oraz trójglicerydów;
  • poprawia wzrok i przeciwdziała rozwojowi licznych wad wzroku;
  • łagodzi stany zapalne stawów, także w przebiegu przewlekłych chorób ortopedycznych i reumatycznych;
  • zmniejsza sztywność stawów;
  • poprawia pamięć i koncentrację;
  • wspomaga leczenie chorób przyzębia i dziąseł;
  • przyspiesza gojenie się ran, także po operacjach;
  • pobudza metabolizm oraz sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Udowodniono także, że spożycie oleju z awokado może zmniejszać poziom wolnych rodników tlenowych w ustroju, a więc i poziom stresu oksydacyjnego. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju tzw. chorób cywilizacyjnych, do których zaliczamy m.in. miażdżycę, nowotwory, chorobę Alzheimera czy różne alergie. Ważne jednak, aby jednocześnie stosować zdrową dietę i unikać czynników ryzyka tych chorób (np. silnego stresu czy przyjmowania dużej ilości leków bez powodu).

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zobacz również: Problemy z koncentracją.

Olej z awokado w kosmetologii

Omawiany olej jest produktem bardzo charakterystycznym, zarówno pod względem walorów smakowych, zapachowych, jak i wizualnych. Stanowi zielony, gęsty olej, bardzo lubiany w regularnej pielęgnacji skóry. Wszystko przez to, że wchłania się szybko i całkowicie, nie pozostawia na skórze bardzo tłustego, widocznego filmu oraz wyróżnia się bogactwem składników o działaniu odmładzającym. Z tego względu jest polecany przede wszystkim posiadaczom cery dojrzałej, cery bardzo suchej, z rozmaitymi dermatozami oraz wyjątkowo cery wrażliwej.

Olej z awokado wykazuje działanie odmładzające, regenerujące i nawilżające. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami i nadmiernym promieniowaniem UV, przeciwdziała szybkiemu starzeniu się tkanek oraz koi podrażnienia skóry. Bywa też wykorzystywany w pielęgnacji włosów. Pobudza ich wzrost, chroni końcówki przed rozdwajaniem się, przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu włosów oraz dodaje im blasku. Najlepiej sprawdza się w przypadku włosów o średniej porowatości.

Zobacz również: Sposoby na wypadanie włosów.

Olej z awokado w kuchni

Olej z awokado wyróżnia się bogatym aromatem i łagodnym, delikatnie owocowym smakiem. Dzięki temu skutecznie wzbogaca wiele potraw, zwłaszcza: sałatki, surówki, dipy, sosy i pikantne pasty, łagodząc nieco ich ostrość i wprowadzając nietypową, przyjemną nutę smakową. Aby spożywanie olejów roślinnych było zdrowe, najlepiej wybierać te nierafinowane, pozyskiwane metodą tłoczenia na zimno. Olej z awokado nie nadaje się do smażenia, pieczenia i innych obróbek termicznych. Butelkę należy trzymać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Olej z awokado – przeciwwskazania

Oleju z awokado nie powinny spożywać osoby uczulone na awokado, choć zdarza się to bardzo rzadko. Przeciwwskazaniami mogą być również niektóre alergie pokarmowe oraz przyjmowanie leków obniżających krzepliwość krwi. Produkt jest natomiast bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci, które nie wykazują powyższych przeciwwskazań.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Woolf A., Wong M., Eyres L., Mcghie T., Avocado oil, 2009.
  2. Flores M., Saravia C., Vergara C., Avila F., Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications, Molecules, 2019.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *