Nasienie

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Nasienie (inaczej: sperma) to płynna, gęsta wydzielina o białawym lub mętnym zabarwieniu. Produkowana jest w jądrach przy udziale pęcherzyków nasiennych, gruczołu krokowego oraz gruczołów opuszkowo-cewkowych, a cały proces kontrolują hormony płciowe, głównie testosteron. W spermie zawieszone są plemniki niezbędne do zapłodnienia komórki jajowej i poczęcia potomstwa.

Nasienie

Skład nasienia

Nasienie człowieka posiada bardzo bogaty skład, czego podstawowym celem jest odżywianie plemników. Poza plemnikami znaleźć w nim można między innymi:

  • witaminę C;
  • fruktozę i glukozę;
  • enzymy;
  • hormony steroidowe;
  • witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B12;
  • prostaglandyny;
  • lipidy;
  • aminokwasy;
  • cholesterol;
  • mocznik;
  • minerały – głównie cynk, potas, magnez, wapń i selen;
  • sperminę;
  • spermidynę;
  • kadawerdynę.

Ostatnie 3 wymienione składniki odpowiadają przede wszystkim za charakterystyczny smak i zapach spermy. Jednak to właśnie plemniki są zdecydowanie najważniejszą składową. Szacuje się, że podczas jednego wytrysku w spermie znajduje się ich aż około 100 milionów.

Produkcja nasienia

Produkcję nasienia u mężczyzny zwie się fachowo spermatogenezą. Pierwszym jej etapem jest podział mitotyczny spermatogonii w spermatocyty I rzędu – oba rodzaje komórek mają charakter diploidalny, czyli zawierają podwójną liczbę chromosomów. Następnie miejsce ma podział redukcyjny spermatocytów I rzędu, co prowadzi do powstania spermatocytów II rzędu (z 1 spermatocytu I rzędu powstają 2 spermatocyty II rzędu). Spermatocyty II rzędu posiadają już jednak dwukrotnie mniejszą liczbę chromosomów, czyli po 23. Kolejnym etapem spermatogenezy jest mejoza, w trakcie której tworzą się spermatydy.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Spermatydy przekształcają się w dojrzałe, pełnowartościowe plemniki, zdolne do zapłodnienia komórki jajowej.

Nasienie a zapłodnienie

Plemniki są w stanie przeżyć w ciele kobiety około 3 dni. Podczas owulacji komórka jajowa pod wpływem działania hormonów zostaje uwolniona z pęcherzyka Graafa. Wypustki jajowodu wyłapują ją i przesuwają w kierunku światła jajowodu. W tym czasie dokoła komórki jajowej tworzy się tzw. wieniec promienisty. Tak przygotowana komórka jajowa ma dobę na to, aby ulec zapłodnieniu. Zapłodnienie ma miejsce wówczas, gdy najszybszy i najlepszy plemnik dotrze do niej aby się z nią połączyć. Podczas zapłodnienia dochodzi do aktywacji enzymów w główce plemnika, które stopniowo tworzą dziurę w zewnętrznej otoczce komórki jajowej, dzięki czemu jest możliwe przedostanie się plemnika do wewnątrz. Zjawisko to jest znane pod nazwą reakcji akrosomalnej.

Zapłodnienie nie jest jednak tożsame z ciążą. O ciąży mówimy dopiero wtedy, gdy zapłodniona komórka jajowa dotrze do jamy macicy i zagnieździ się w jej ścianie.

Jak poprawić jakość nasienia?

Od jakości nasienia zależy zdolność plemników do dokonania zapłodnienia. Na to jednak mamy wpływ, głównie poprzez zdrowy i świadomy styl życia. Aby zadbać o wysoką jakość nasienia, ruchliwość plemników oraz ich odpowiednią ilość warto przestrzegać poniższych wskazówek:

  • wysypianie się;
  • unikanie stresu i sytuacji, w których odczuwa się złość;
  • dieta bogata w cynk, witaminy z grupy B, NNKT, selen, likopen, kwas foliowy i witaminę C;
  • suplementacja koenzymu Q10 (to także preparat II rzutu w leczeniu męskiej niepłodności);
  • picie 2,5 l wody dziennie;
  • unikanie palenia papierosów i spożycia alkoholu czy kofeiny;
  • regularne badania kontrolne oceniające ogólny stan zdrowia;
  • unikanie noszenia obcisłej bielizny czy bardzo wąskich spodni, które uciskają na jądra.

W przypadku chorób ogólnoustrojowych o charakterze przewlekłym należy dążyć do ich ustabilizowania lub uzyskania remisji. Zdrowy styl życia w ogromnym stopniu wpływa na jakość nasienia.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Wiśniewska A., Rola cynku w seksualności mężczyzn, Adv Clin Exp Med, 14/2005.
  2. Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  3. Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *