Lipidy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Lipidy to spora grupa związków chemicznych o różnym składzie i budowie, których cząsteczki zawsze zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W efekcie tego nie rozpuszczają się w wodzie, a po połączeniu z substancjami wodnymi po pewnym czasie ulegną rozdzieleniu, chyba że podda się je emulgacji. Wyróżnia się lipidy pochodzenia zwierzęcego oraz lipidy pochodzenia roślinnego.

Lipidy

Charakterystyka lipidów

Wyróżnia się lipidy proste i złożone, a także związki tłuszczopodobne. Lipidami prostymi są:

  • tłuszcze właściwe – estry glicerolu, estry wyższych kwasów tłuszczowych;
  • woski – estry wyższych jednowodorotlenowych alkoholi i wyższych kwasów tłuszczowych.

Lipidami złożonymi zwiemy fosfolipidy i glikolipidy, natomiast związkami tłuszczopodobnymi są m.in.:

W zależności od liczby wiązań z cząsteczkami kwasów tłuszczowych wyróżniamy:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • monoglicerydy – jedno wiązanie z kwasami tłuszczowymi;
  • diglicerydy – dwa wiązania z kwasami tłuszczowymi;
  • triglicerydy – trzy wiązania z kwasami tłuszczowymi.

Potwierdzono, że wszystkie lipidy są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy jednak mieć na uwadze, że tłuszcze a lipidy to nie to samo. Tłuszcze naturalne stanowią wieloskładnikową mieszaninę różnych lipidów, w których triacyloglicerole są podstawowym, lecz nie jedynym składnikiem.

Funkcje lipidów

W momencie, w którym w komórce zabraknie energii (np. podczas jej pracy), powstałe w niej trójglicerydy ulegają rozłożeniu do kwasów tłuszczowych, a te szybko zmieniane są w energię. Wyjątkiem jest jednak tkanka tłuszczowa, w której spalanie trójglicerydów nie zachodzi i która pełni rolę zapasu energetycznego dla całego organizmu. 1 kg tkanki tłuszczowej zawiera aż około 800 g trójglicerydów. W momencie zapotrzebowania organizmu na energię, w komórkach tkanki tłuszczowej z trójglicerydów uwalniane są kwasy tłuszczowe. W dalszej kolejności trafiają one do krwi, wątroby i tkanek potrzebujących energii, gdzie ulegają spalaniu.

Lipidy pełnią jednak znacznie więcej funkcji w organizmie człowieka. Mogą hamować skurcze żołądka i wydzielanie soku żołądkowego, wpływają na poczucie smaku, tworzą błony komórkowe wszystkich komórek w organizmie ludzkim, a także chronią przed nadmierną utratą ciepła. Lipidy są niezbędne do produkcji hormonów i do przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, witamina D, witamina E, witamina K). To właśnie m.in. ich odpowiedni poziom sprawia, że włosy są lśniące, a skóra nawilżona i jędrna.

Lipidy – czy są bezpieczne?

Lipidy są ważną częścią diety każdego człowieka, jednak ich nadmiar może wywierać szkodliwe działanie na układy i narządy. Zawierają bowiem cholesterol, a jego forma LDL ma tendencję do odkładania się w światłach naczyń krwionośnych, tworząc blaszki miażdżycowe. Nadmiar lipidów zwiększa również ryzyko rozwoju chorób takich jak np.:

Wzrasta też ryzyko niepłodności, a sam przebieg ciąży jest utrudniony. Dodatkowo należy wymienić wszelkie konsekwencje otyłości, która jest bezpośrednio związana z nadmiarem lipidów. Mowa choćby o szybszym tworzeniu się zwyrodnień, jako że stawy są nadmiernie obciążane masą własnego ciała.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Jopp A., Cała prawda o tłuszczach, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
  2. Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  3. Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *