Tkanka tłuszczowa

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Tkanka tłuszczowa, choć nie do końca pożądana, pełni w organizmie człowieka bardzo ważną rolę. Od innych narządów endokrynnych różni się tym, że jest rozproszona po całym ciele, a najważniejsze lokalizacje to brzuszna trzewna, brzuszna podskórna i pośladkowo-udowa. W przypadku mężczyzn nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej obserwujemy w okolicy brzucha, zaś u kobiet na udach i pośladkach.

Tkanka tłuszczowa (adipocyt)

Budowa tkanki tłuszczowej

Komórkami tkanki tłuszczowej są adipocyty, rozpraszają się w obrębie szkieletu utworzonego przez włókna kolagenowe. Oprócz nich w tkance tłuszczowej znaleźć można: leukocyty, makrofagi, fibroblasty, preadipocyty i komórki SVF, czyli macierzyste. Jeśli objętość komórek tłuszczowych osiągnie krytyczną wielkość, dalsze gromadzenie triglicerydów jest możliwe dopiero po rekrutacji nowych komórek z obecnych w tkance tłuszczowej preadipocytów, podczas gdy stare komórki tłuszczowe ulegają apoptozie. W związku z tym tkanka tłuszczowa, podobnie jak tkanka kostna, ulega stałej przebudowie.

Tkankę tłuszczową dzieli się na białą i brunatną. W białej dominują adipocyty o średnicy do 200 um, a 95% jej objętości stanowią trójglicerydy. Natomiast w tkance tłuszczowej brunatnej adipocyty są bardziej rozproszone w obrębie podłoża, a rozmiary komórek są zdecydowanie mniejsze. Lipidy stanowią tylko 30–50% objętości komórek i gromadzą się pod postacią małych kropelek. Brunatna tkanka tłuszczowa w porównaniu z białą charakteryzuje się bogatszym unerwieniem współczulnym i obecnością specyficznego systemu mitochondrialnego.

Za co odpowiada tkanka tłuszczowa?

Tkanka tłuszczowa pełni w organizmie człowieka ważne funkcje, przede wszystkim termoizolacyjną i zapasową. Dokładna rola zależy od jej rodzaju. Biała odpowiada za magazynowanie nadmiaru energii w postaci lipidów. Natomiast adipocyty brązowe wykorzystują nagromadzone lipidy z pożywienia pierwotnie jako źródło dla energii chemicznej, która może być uwolniona z komórki w postaci ciepła. Pisząc skrótowo, tkanka tłuszczowa:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • magazynuje i uwalnia energię niezbędną podczas długotrwałego wysiłku fizycznego;
  • chroni i ogrzewa ważne narządy wewnętrzne;
  • bierze udział w produkcji ważnych hormonów i enzymów;
  • magazynuje hormony, białka i cytokiny.

Jednak nadmiar tkanki tłuszczowej jest zjawiskiem wysoce niekorzystnym.

Zaburzenia w obrębie tkanki tłuszczowej

Rozregulowanie masy tkanki tłuszczowej wiąże się z wystąpieniem licznych, poważnych dolegliwości, takich jak m.in.:

Takich chorób jest znacznie więcej. Nadmiar tkanki tłuszczowej, szczególnie w otyłości brzusznej, wiąże się z insulinoopornością i upośledzoną tolerancją glukozy, które prowadzą do cukrzycy typu 2, a oprócz tego z dyslipidemią, podwyższonym ciśnieniem tętniczym, aktywacją procesów prozakrzepowych i prozapalnych, a więc z czynnikami miażdżycorodnymi.

Tkanka tłuszczowa w kosmetologii

Na ogół dąży się do zmniejszania poziomu tkanki tłuszczowej, co najlepiej dokonać za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej. Jednak niekiedy nawet taka kombinacja nie daje oczekiwanych rezultatów lub nie radzi sobie z cellulitem. Wówczas z pomocą przychodzą profesjonalne zabiegi kosmetyczne, w tym:

W walce z cellulitem dobrze sprawdzą się masaże antycellulitowe i drenaże limfatyczne. W warunkach domowych warto codziennie wykonywać szczotkowanie ciała na sucho i masaż bańką chińską. Do takiego masażu warto zastosować olejki do ciała o działaniu antycellulitowym, np. olejek grejpfrutowy. Na koniec dobrą opcją jest zmiennocieplny prysznic. Stosowanie wysokiej jakości kosmetyków zagwarantuje utrzymanie zdrowej, nawilżonej i odżywionej skóry.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Skowrońska B., Fichna M., Fichna P., Rola tkanki tłuszczowej w układzie dokrewnym, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 3/2005.
  2. Siemińska L., Tkanka tłuszczowa. Patofizjologia, rozmieszczenie, różnice płciowe oraz znaczenie w procesach zapalnych i nowotworowych, Endokrynologia Polska, 4/2007.
  3. Murawska-Ciałowicz E., Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i biochemiczna różnych depozytów, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 71/2017.
  4. Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.