Kwas alfa-linolenowy (ALA)

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Kwas alfa-linolenowy (ALA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a dokładniej do grona Omega-3. Stanowi niezbędny składnik diety człowieka – wpływa pozytywnie na zdrowie, urodę i samopoczucie. Kwas ALA jest również konieczny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego jego odpowiednia podaż musi mieć miejsce w diecie kobiet w ciąży.

Kwas α-linolenowy (ALA)

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – charakterystyka

W organizmie człowieka Kwas alfa-linolenowy może ulegać przekształcaniu do kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Występuje w postaci estru z gliceryną. Jest ważnym składnikiem codziennej diety i można z łatwością kupić go w postaci suplementów diety. Kwas alfa-linolenowy wykorzystywany jest również w wielu dziedzinach przemysłu, np. do produkcji lakierów czy farb olejnych.
Kwas alfa-linolenowy posiada pierwsze podwójne wiązanie przy 3. atomie węgla, licząc od grupy -CH3. W związku z tym określa się go jako n-3 (lub Omega-3).

Kwas alfa-linolenowy – źródła

Kwas alfa-linolenowy nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, musi więc być dostarczany egzogennie, wraz z dietą. Najbogatszym i jednocześnie łatwo dostępnym źródłem kwasu alfa-linolenowego są oleje z nasion roślin oleistych, przede wszystkim olej lniany (zawiera około 53% ALA), olej rzepakowy (zawiera około 9% ALA) i olej sojowy (zawiera około 7% ALA). Niewielkie ilości możemy znaleźć w tofu, szpinaku oraz orzechach włoskich.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Kwas alfa-linolenowy – działanie

Omawiany związek jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Przeprowadzono wiele badań udowadniających, że społeczeństwa stosujące dietę bogatą w wielonienasycone kwasy n-3 wyróżniały się mniejszą częstotliwością występowania chorób sercowo-naczyniowych, pewnych rodzajów nowotworów i alergii. Duże spożycie kwasów z grupy Omega-3 obserwuje się m.in. na diecie śródziemnomorskiej, uznawanej aktualnie za jedną z najzdrowszych na świecie. Dodatkowo Kwas alfa-linolenowy:

  • działa przeciwutleniająco, zmniejsza ilość wolnych rodników tlenowych w organizmie i tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych;
  • łagodzi stany zapalne, zmniejsza intensywność objawów licznych chorób autoimmunologicznych oraz alergii;
  • działa delikatnie przeciwbólowo i antybakteryjnie;
  • zwiększa elastyczność ścian naczyń krwionośnych;
  • reguluje stężenie glukozy we krwi;
  • poprawia pamięć, koncentrację i wpływa pozytywnie na przekaźnictwo nerwowe;
  • przyspiesza metabolizm.

Spożywanie źródeł kwasu ALA oraz jego suplementacja u kobiet w ciąży są bezpieczne, wręcz zalecane. Wykazano, że odpowiednia podaż kwasów z grupy Omega-3 w trakcie ciąży:

  • zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu;
  • wpływa pozytywnie na prawidłową masę urodzeniową noworodka;
  • chroni przed rozwojem licznych wad cewy nerwowej i chorób wrodzonych u dziecka;
  • stymuluje prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu.

Jeśli kobieta ciężarna decyduje się na suplementację Omega-3 powinna ustalić dawkę w konsultacji ze swoim lekarzem ginekologiem.

Kwas alfa-linolenowy – wpływ na urodę

Niezbędne Nienasycone Kwasy tłuszczowe, w tym ALA, działają korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Pozwalają utrzymać nawilżoną, odżywioną i jędrną skórę, przy czym jest ona wytrzymała na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak silny mróz czy promieniowanie UV. Niedobór Omega-3 prowadzi do nadmiernego przesuszenia się skóry. Wzrasta jednocześnie ryzyko łuszczycy, łojotokowego zapalenia skóry oraz rogowacenia skóry. NNKT sprawiają, że skóra starzeje się znacznie szybciej, a zmarszczki są bardziej widoczne. W przypadku włosów suplementacja sprawia, że stają się one pełne blasku, wytrzymałe i nie mają tendencji do nadmiernego wypadania.

Kwas alfa-linolenowy – dzienne zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na kwas alfa-linolenowy zależy głównie od wieku. W przypadku osób dorosłych ocenia się je na 1-2 g dziennie, natomiast w przypadku dzieci – do 1 g dziennie. Nieco większe zapotrzebowanie może mieć miejsce w przypadku niektórych chorób przewlekłych oraz u kobiet ciężarnych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
  2. Bałasińska B., Jank M., Kulasek G., Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.
  3. Achremowicz A., Szary-Sworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3/2005.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *