Miód gryczany

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Miód gryczany to bardzo zdrowy, ciemny i smaczny rodzaj miodu, pozyskiwany przez pszczoły z nektaru gryki zwyczajnej. Nektar ten zbiera się głównie na przełomie lipca i sierpnia. Można go rozpoznać po bursztynowym zabarwieniu oraz gruboziarnistej konsystencji z tendencją do krystalizacji. Posiada ostry posmak oraz przyjemny zapach kwiatu gryki.

Miód gryczany

Miód gryczany – skład

Miód gryczany zawiera więcej fruktozy niż glukozy, dlatego jest bardzo słodki. Znany jest głównie z dużej zawartości biopierwiastków, takich jak:

Zawiera także dużą ilość witaminy C i nieco mniejsze ilości witamin: B1, B2 i PP. Cechuje się dużą kwasowością, a w jego składzie znajdziemy cenne enzymy takie jak alfa-amylaza, inwertaza czy fosfataza. Zawiera do 0,3% białka i aminokwasów. Ponadto wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną ze względu na naturalne związku o takim właśnie działaniu. W miodzie gryczanym znajdują się także polifenole i inne związki o działaniu antyoksydacyjnym.

Miód gryczany – właściwości zdrowotne

Przede wszystkim miód gryczany znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Udowodniono, że regularne spożywanie jego niewielkich ilości wpływa pozytywnie na uszczelnienie ścian naczyń krwionośnych, przepuszczalność naczyń włosowatych oraz hamowanie rozwoju miażdżycy. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne miód gryczany usuwa wolne rodniki tlenowe, które są poważnym czynnikiem ryzyka licznych chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworów, schorzeń neurodegeneracyjnych czy depresji).

Miód gryczany odgrywa istotną rolę we wspomaganiu leczenia niedożywienia, astmy, niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz dusznicy bolesnej. Regularne przyjmowanie zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi, poprawia więc ukrwienie wszystkich tkanek organizmu. Korzystne działanie wykazuje również w odniesieniu do wątroby, oczyszczając ją z toksyn i działając hepatoprotekcyjnie. Odpowiednia proporcja fruktozy do glukozy sprawia, że po miód gryczany mogą sięgać nawet diabetycy z cukrzycą niezależną od insuliny.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Istnieją badania wskazujące na działanie wspomagające miodu podczas gojenia się złamań i urazów, konieczne są jednak dalsze obserwacje potwierdzające te wyniki. Z całą pewnością miód gryczany wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych, a także łagodzi kaszel. Właśnie z tego względu tak chętnie dodajemy go do herbaty podczas grypy i przeziębienia.

Zobacz również: Odporność organizmu – jak ją wzmocnić?

Miód gryczany do herbaty

Należy pamiętać, że miody tracą wiele swoich cennych składników w kontakcie z wysokimi temperaturami. Dlatego chcąc dodać odrobinę do herbaty należy odczekać, aż stanie się ona letnia. Dopiero wtedy możemy dodać miód, a także cytrynę czy cynamon.

Zastosowanie miodu gryczanego w kosmetologii

Miód gryczany jest częstym składnikiem domowych kosmetyków, ponieważ cieszy się potwierdzonymi właściwościami wpływającymi na urodę. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dlatego może wspomagać leczenie trądziku. Dodatkowo silnie nawilża suchą skórę i spierzchnięte usta. Można wykonać na jego bazie domową maseczkę nawilżającą i kojącą podrażnienia (jako że miód gryczany przyspiesza gojenie się ran i uszkodzeń skóry). Wystarczy przygotować następujące składniki:

Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy i tak przygotowaną mieszankę nakładamy na 10-15 minut na skórę twarzy lub dowolnego miejsca na ciele. Po upływie tego czasu produkt zmywamy letnią wodą. Jeśli podczas przyrządzania mieszanki dodamy łyżkę płatków owsianych, nasion chia bądź fusów po kawie stworzymy naturalny peeling o odżywczym działaniu.

Miód gryczany jest także składnikiem profesjonalnych kosmetyków z górnej półki. Wykazuje wysokie ciśnienie osmotyczne, sprzyjające zjawisku osmozy i dużej lepkości, w związku z czym zapewnia nawilżenie skóry oraz tworzy na jej powierzchni barierę ochronną. Należy on do grupy humektantów i może pochłaniać wilgoć z zewnątrz. Znajdziemy go między innymi w kremach, lotionach i innych kosmetykach nawilżających, zwłaszcza dla cery dojrzałej i cery suchej.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu podlasia, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2015.
  2. Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii, 2/2021.
  3. Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.
  4. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *