Mleczko pszczele

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Mleczko pszczele to kwaśna, żółtawo-biała wydzielina, powstająca w gruczołach gardzielowych pszczół robotnic. Substancja wykorzystywana jest powszechnie jako niezwykle cenny środek leczniczy i kosmetyczny. Ma całkowicie naturalne pochodzenie, zatem jest bezpieczna dla człowieka.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele – charakterystyka

Mleczko pszczele jest podstawowym i najważniejszym pożywieniem dla młodych pszczół robotnic do 3. dnia ich życia. Królowe pszczół odżywiają się mleczkiem przez całe życie i to właśnie dzięki temu pokarmowi żyją długo, nawet do 7 lat. Mleczko pszczele jest jednym z najbardziej cenionych produktów pochodzenia pszczelego. W swoim składzie zawiera:

  • 60-70% wody;
  • 9-18% białek;
  • 7-18% cukrów;
  • 3-8% lipidów;
  • aminokwasy (zwłaszcza prolinę i cysteinę);
  • witaminy (witamina A, witaminy z grupy B, witamina C i witamina E);
  • enzymy (najliczniej występujące enzymy to proteinazy, fosfataza kwaśna, oksydaza glukozowa, amylaza, katalaza, cholinesteraza i inwertaza);
  • hormony;
  • polifenole;
  • nukleotydy;
  • składniki mineralne (w produkcie wykryto aż 22 biominerały);
  • mniejsze związki heterocykliczne.

W mleczku pszczelim odnotowano obecność stosunkowo dużej ilości neurohormonu acetylocholiny, jak również niewielkie ilości hormonów płciowych: estradiolu, progesteronu i testosteronu. Nie zawiera ono skrobi. Mleczko pszczele jest substancją płynną o konsystencji śmietany. Może przyjmować różne barwy, od niebieskobiałej, przez jasnokremową i jasnożółtą, do brudnoszarej. Smak mleczka jest cierpki i kwaskowaty. Odznacza się swoistym, ostrym zapachem, a jego pH waha się w zakresie 3,4-4,3. Produkt daje zawiesinę w wodzie oraz rozpuszcza się w organicznych rozpuszczalnikach, np. w eterze, acetonie i alkoholu.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Mleczko pszczele – zastosowanie w kosmetyce

Kremy zawierające do 1% mleczka pszczelego wykazują silne działanie nawilżające. Miejscowe stosowanie tej substancji bezpośrednio na skórę łagodzi świąd skóry w alergicznym zapaleniu skóry. Za właściwości przeciwutleniające mleczka pszczelego odpowiadają: kwas 10-hydroksydekanowy, kwas oktanowy, kwas 2-heksenodiowy i jego estry, kwas dodekanowy oraz flawonoidy i związki fenolowe np.: pinobaksin. Udowodniono, że:

  • wpływają one na różnicowanie się keratynocytów naskórka i intensyfikują jego funkcję nawilżającą;
  • obniżają apoptozę komórek;
  • uodparnia komórki na stres termiczny i stres oksydacyjny.

Pośrednio zwiększają wewnątrzustrojową produkcję kolagenu i pobudzają syntezę transformującego czynnika wzrostu w fibroblastach ludzkiej skóry. Mleczko pszczele uczestniczy w ochronie przed fotostarzeniem skóry wywołanym promieniowaniem UV. Hamuje ponadto syntezę melaniny, której nadmierne gromadzenie powoduje przebarwienia skórne i przyspieszone starzenie się skóry. To częsty składnik kosmetyków dla dzieci (jest łagodny i nie podrażnia), jak również dla pacjentów z przewlekłymi schorzeniami dermatologicznymi, np. AZS (ze względu na silne działanie regenerujące).

Mleczko pszczele w medycynie

Mleczko pszczele to produkt o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym zarówno w stosunku do bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych. Zwalcza także grzyby, zwłaszcza Aspergillus niger, Candida albicans i Syncephalastrum racemosum. Ze względu na działanie regenerujące przyspiesza gojenie się ran i uszkodzeń skóry. Przeprowadzono ciekawe badanie, w którym stosowano mleczko pszczele bezpośrednio na stopę cukrzycową przez okres 3 miesięcy lub do wyleczenia. W przypadku jednego wrzodu nie doszło do kompletnego zagojenia, jednakże nastąpiła poprawa. Długość wrzodu zmniejszyła się o 40%, szerokość o 32%, a głębokość o 28%, co daje bardzo dobre rezultaty.

Mleczko pszczele ma również silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi zapalenie układu pokarmowego (zwłaszcza okrężnicy), ułatwia różnicowanie się wszystkich typów komórek mózgowych (neuronów, astrocytów i oligodendrocytów). Udowodniono, że dzięki wzmocnieniu hipokampa wpływa na poprawę pamięci i zdolności koncentracji. 6-miesięczne przyjmowanie mleczka pszczelego w innym badaniu poprawiło u uczestników erytropoezę, tolerancję glukozy, samopoczucie psychiczne oraz przyspieszyło konwersję dehydroepiandrosteronu do testosteronu. Pewne jest, że mleczko pszczele poprawia komfort życia kobiet po menopauzie.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Laskowska E., Socha K., Borawska M., Skład chemiczny mleczka pszczelego i korzyści zdrowotne, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 54/2021.
  2. Bąk B., Wilde J., Mleczko pszczele jako produkt dietetyczny i leczniczy, Biuletyn Naukowy, 18/2002.
  3. Barszcz W., Wojciechowska K., Zastosowanie produktów pszczelich w kosmetologii i dermatologii, Aesthetic Cosmetology and Medicine, 4/2022.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *