Glukonolakton

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Glukonolakton to organiczny związek chemiczny będący przedstawicielem polihydroksykwasów, powstający naturalnie podczas fermentacji ziaren kukurydzy bądź utleniania glukozy. Jest jednocześnie składnikiem skóry człowieka, odpowiadającym głównie za jej nawilżenie, regenerację i ochronę. Związek ten jest współcześnie szeroko wykorzystywany w kosmetologii.

Glukonolakton

 

Glukonolakton – charakterystyka

Glukonolakton występuje powszechnie w przyrodzie – znajdziemy go w sokach owocowych, winie czy miodzie. W warunkach naturalnych jest również jednym ze składników skóry, powstając w niej wskutek przekształcania cząsteczek glukozy, po czym zmienia się w rybozę i deoksyrybozę. Pozyskiwany jest na skalę masową, głównie w celach kosmetycznych. Posiada formę białego proszku dobrze rozpuszczającego się w wodzie. Zalecane stężenie w kosmetykach ocenia się na poziomie 5-15%, a zdaniem wielu specjalistów optymalne działanie wykazuje przy pH 3-4.

Omawiając budowę chemiczną można porównać ją do budowy kwasu glikolowego. Różni się jedynie rozmiarem cząsteczki oraz obecnością dodatkowych 3 grup hydroksylowych. Efektem tego jest fakt, że glukonolakton przenika przez skórę nieco wolniej i nie dociera do jej najgłębszych warstw, dzięki czemu nie pojawiają się podrażnienia skóry.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Glukonolakton – działanie

Glukonolakton nie posiada właściwości drażniących, dlatego może być stosowany także do pielęgnacji cery alergicznej czy cery wrażliwej. Intensywnie nawilża, wzmacniając czynność warstwy rogowej, która zmniejsza przezskórną utratę wody. Idealnie uzupełnia tym samym działanie kwasu hialuronowego. Dodatkowo glukonolakton przyspiesza regenerację komórkową i reguluje metabolizm komórkowy. Polecany jest posiadaczom skóry dojrzałej, ponieważ wykazuje także właściwości antyoksydacyjne. Hamuje procesy starzenia się skóry i powstawania zmarszczek oraz ujędrnia ją i wygładza.

Ze względu na działanie ochronne (również w stosunku do promieniowania UV) rekomenduje się jego całoroczne stosowanie, w okresie letnim wspólnie z kremami z filtrem SPF. Przeprowadzono badanie, które udowodniło, że glukonolakton chroni włókna elastynowe przed zniszczeniem i uszkodzeniem, a także widocznie zwęża rozszerzone ujścia mieszków włosowych. Kolejne badanie polegały na stosowaniu glukonolaktonu przez 12 tygodni. Po upływie tego czasu zaobserwowano zmniejszenie widoczności zmarszczek aż o 30%.

Na końcu należy wspomnieć, że jedną z wielu właściwości tego związku jest działanie przeciwtrądzikowe. Wykazano, że jego regularne stosowanie na skórę z trądzikiem ma większą skuteczność niż stosowanie nadtlenku benzoilu (preparatu pierwszego rzutu w pielęgnacji skóry trądzikowej). Ponadto powoduje mniej podrażnień i zmniejsza stany zapalne związane z problemami dermatologicznymi.

Glukonolakton w kosmetykach

Kosmetyki z dodatkiem glukonolaktonu polecane są przede wszystkim posiadaczom cery dojrzałej, cery zniszczonej, cery suchej, cery odwodnionej oraz cery problematycznej. Nadadzą się do pielęgnacji skóry alergicznej i skłonnej do podrażnień. Są bezpiecznie do użycia na ustach i w delikatnej okolicy oczu. Warto sięgnąć po nie w momencie, gdy zauważymy pierwsze zmarszczki, przebarwienia skóry, rozszerzone pory lub nadmierną szorstkość skóry. W przypadku chorób dermatologicznych kosmetyki z glukonolaktonem poleca się szczególnie przy trądziku pospolitym, trądziku różowatym, atopowym zapaleniu skóry (AZS) oraz łojotokowym zapaleniu skóry (ŁZS).

Glukonolakton – przeciwwskazania

Glukonolakton zaliczany jest do związków całkowicie bezpiecznych, nawet dla skóry wrażliwej i alergicznej. Dlatego istnieje niewiele przeciwwskazań do jego używania. Bezwzględnymi przeciwwskazaniami są:

  • nadwrażliwość na glukonolakton (przed użyciem warto wykonać próbę alergiczną na zgięciu łokcia bądź w okolicy podobojczykowej);
  • otwarte rany skóry, oparzenia, owrzodzenia, przerwanie ciągłości skóry w miejscu zabiegu;
  • świeże blizny;
  • ostre stany zapalne.

W razie wątpliwości, zwłaszcza przy chorobach przewlekłych, warto skonsultować się z kosmetologiem lub dermatologiem. Specjalista z pewnością oceni czy użycie kosmetyków z glukonolaktonem jest w danej sytuacji bezpieczne.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Arct J., Polihydroksykwasy w kosmetyce, Dermatologia Estetyczna, 6/2015.
  2. Stasiorowska S., Rodak I., Chemoeksfoliacja w gabinecie kosmetologicznym, Kosmetologia Estetyczna, 2/2020.
  3. Kaniewska M., Kosmetologia. Podstawy, Wydawnictwo WSiP, Warszawa 2011.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *