Olej z ogórecznika lekarskiego

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Olej z ogórecznika lekarskiego wykazuje niezwykle wszechstronne działanie – od wspierania czynności układu krwionośnego, poprzez działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, aż do pielęgnacji cery dojrzałej. Produkt jest znany przede wszystkim z bardzo dużej zawartości kwasów Omega-6. Służy zarówno do pielęgnacji ciała, jak i do użytku wewnętrznego.

Olej z ogórecznika lekarskiego

Olej z ogórecznika lekarskiego – skład

Produkt zawiera nawet do 25% kwasu gamma-linolenowego, zaliczanego do grona Omega-6. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są koniecznym składnikiem codziennej diety. Dodatkowo olej z ogórecznika lekarskiego bogaty jest w:

Składniki te wpływają korzystnie na urodę, zdrowie i samopoczucie. Ważne, aby olej został pozyskany metodą tłoczenia „na zimno”, bez dostępu światła i powietrza. Dzięki temu zachowa zarówno swoje właściwości zdrowotne, jak i aktywność biologiczną. Kupując jakiekolwiek oleje roślinne należy zwracać uwagę, aby były przechowywane w ciemnych, szklanych buteleczkach.

Olej z ogórecznika lekarskiego – właściwości

Olej z ogórecznika lekarskiego ze względu na wysoką zawartość NNKT wspiera układ nerwowy – wzmacnia pamięć, poprawia przewodnictwo nerwowe oraz zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera. Kwas GLA jest natomiast prekursorem PGE-1, prostaglandyny odpowiedzialnej między innymi za kondycję skóry. Pozostałe właściwości zdrowotne oleju z ogórecznika lekarskiego obejmują:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • działanie przeciwzakrzepowe;
  • zmniejszanie reakcji alergicznych;
  • zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie;
  • regulację metabolizmu;
  • poprawę cyrkulacji krwi w układzie krwionośnym;
  • zmniejszanie poziomu wolnych rodników tlenowych.

Regularne spożywanie oleju działa antyagregacyjnie w odniesieniu do trombocytów (płytek krwi). Dzięki zmiataniu wolnych rodników zmniejsza się ryzyko chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.

Olej z ogórecznika lekarskiego w kuchni

Olej z ogórecznika lekarskiego można z powodzeniem dodawać do posiłków (jednak nie bardzo gorących). Świetnie komponuje się z daniami kapustnymi, zawierającymi groch i rośliny strączkowe. Wszelkie bigosy, sałatki, surówki, a nawet pierogi mogą wiele zyskać. Olej z ogórecznika posiada bardzo delikatny, lekko orzechowy i ciekawy smak. Niekiedy oleje roślinne znajdują mniej konwencjonalne zastosowania żywieniowe, np. oleje z ogórecznika i wiesiołka, zawierające stosunkowo duże ilości kwasu γ-linolenowego, bywają dodawane do odżywek dla niemowląt.

Aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi omawianego oleju wystarczy spożyć pół łyżeczki dziennie, wspólnie z posiłkiem.

Olej z ogórecznika lekarskiego w kosmetyce

Olej z ogórecznika lekarskiego stosowany zewnętrznie tworzy na skórze cienką warstwę ochronną, jednocześnie zapobiegając utracie wody, zmiękczając naskórek, a w stanach zapalnych – zmniejszając uczucie świądu skóry. Produkt silnie nawilża skórę. Może wspomagać leczenie schorzeń dermatologicznych takich jak wypryski, atopowe zapalenie skóry, egzema czy łojotokowe zapalenie skóry. Nadaje się zwłaszcza do pielęgnacji cery dojrzałej, ale również cery wrażliwej, cery suchej, zniszczonej oraz problematycznej. Już po kilku użyciach można zauważyć, że olej z ogórecznika lekarskiego zmiękcza, wygładza i nawilża skórę. W odniesieniu do włosów najlepiej sprawdzi się w pielęgnacji tych średnio- i wysokoporowatych.

W praktyce wystarczy olejować nim włosy tradycyjnymi metodami lub dodawać odrobinę do gotowych, sklepowych masek do włosów. Można również stworzyć domową maskę regeneracyjną. W tym celu zgniatamy widelcem pół dojrzałego banana, dodajemy łyżeczkę oleju z ogórecznika, łyżeczkę Spiruliny w proszku oraz łyżeczkę naturalnego, wysokojakościowego miodu. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na 15 minut na włosy, po czym zmywamy letnią wodą.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2012.
  2. Zagrodzki P., Starek A., Dietetyczne znaczenie olejów roślinnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2012.
  3. Zadernowski R., Polakowska-Nowak H., Rashed A., Kowalska M., Lipidy nasion wiesiołka i ogórecznika, Rośliny Oleiste, XX/1999.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *