Wzmocnienie odporności to proces wymagający czasu i regularności. Na swoją odporność pracujemy od najmłodszych lat i nie da się jej poprawić w kilka dni czy tygodni. Możemy ją wzmacniać poprzez dostarczanie składników odpowiedzialnych za reakcje obronne organizmu, ale również eliminując czynniki, które ją osłabiają.
Wzmocnienie odporności – na czym polega?
Odporność to zdolność organizmu do walki z atakującymi go wirusami, bakteriami, pierwotniakami, grzybami, pasożytami i innymi patogenami. W organizmie istnieją mechanizmy, które regulują nie tylko czas powstania reakcji immunologicznej, ale też jej siłę. To, co nazywa się potocznie wzmacnianiem odporności, w istocie jest zwiększaniem jego progu gotowości. O ile za rozpoczęcie reakcji odpowiadają pewne autonomiczne procesy, o tyle brak któregoś związku chemicznego może przerwać kaskadę sygnałową. Może to powodować, że mimo znaku do rozpoczęcia odpowiedzi, nie dojdzie ona do skutku. Wszystko więc, co możemy zrobić, to tylko i aż zapewnienie odpowiedniego poziomu witamin i minerałów regulujących odpowiedź obronną.
Jak wzmocnić odporność?
Infekcje wymagają wizyty u lekarza, odpoczynku, czasem nie obejdzie się bez zwolnienia lekarskiego i farmakoterapii, dlatego warto wiedzieć jak wzmocnić odporność. Ponieważ dbałość o odporność wymaga czasu, warto wybrać rozsądny sposób. Aby usprawnić układ odpornościowy, należy działać wszechstronnie, przede wszystkim zmieniając styl życia i wprowadzając proste, domowe sposoby. Wzmocnienie odporności wymaga także wyeliminowania czynników, które ją pogarszają. Najważniejsze zalecenia to przede wszystkim:
- właściwie zbilansowana, zdrowa dieta;
- odpowiednie nawodnienie organizmu;
- regularna aktywność fizyczna, dostosowana do potrzeb i możliwości;
- unikanie i redukcja stresu;
- długość snu zapewniająca prawidłową regenerację.
Osoby kompleksowo dbające o swój układ immunologiczny, nawet w okresach zwiększonych zachorowań mogą cieszyć się dobrym zdrowiem.
Dieta na wzmocnienie odporności
Niezdrowa dieta zawierająca produkty ze środkami konserwującymi czy wzmacniaczami smaku znacznie osłabiają odporność. Wraz z jedzeniem słabej jakości do naszego organizmu docierają różne szkodliwe substancje, chorobotwórcze grzyby czy nawet bakterie. Stosowanie używek, nadużywanie leków również są nie bez znaczenia dla układu immunologicznego. Dlatego też istotne jest, aby przestrzegać spożywania zdrowych i prawidłowo zbilansowanych posiłków. Dieta powinna zawierać warzywa i owoce, odpowiednią ilość makroskładników, czyli białek, tłuszczy i węglowodanów oraz odpowiednią ilość mikroelementów i witamin. Aby usprawnić działanie układu immunologicznego, powinna przede wszystkim uwzględniać produkty dostarczające do organizmu składniki takie jak:
- witamina D – pełni funkcję immunomodulującą wpływając na swoistą odpowiedź immunologiczną;
- selen – wspomaga białka biorące udział w prawidłowej odpowiedzi immunologicznej;
- cynk – odpowiedzialny za powstawanie i właściwy rozwój limfocytów;
- miedź – pomaga utrzymać funkcje odpornościowe krwinek;
- naturalna witamina C – pomaga zmniejszyć produkcję hormonów stresu, ponadto witamina ta zwiększa aktywność komórek odpornościowych;
- antyoksydanty – zmniejszają one zjawisko stresu oksydacyjnego, który może osłabiać umiejętność organizmu od radzenia sobie z infekcjami;
- NNKT – w szczególności kwasy tłuszczowe omega 3, wspierają one układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami, niwelują stany zapalne;
Nieodpowiedni sposób odżywiania może negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego, a nieprawidłowe odżywianie może stać się przyczyną wielu różnych chorób. Dlatego tak istotnie jest zadbanie o zdrową dietę.
Suplementy na odporność
Składniki odżywcze zawarte w niektórych suplementach diety pomagają wzmacniać układ odpornościowy i mobilizują organizm do walki z patogenami. Tym sposobem zapobiegają rozwojowi procesów zapalnych oraz zmniejszają ryzyko pogorszenia samopoczucia czy rozwoju choroby. Dzięki nim można też zapewnić minimalną nadwyżkę w stężeniach wszystkich ważnych substancji, aby organizm zawsze dysponował środkami niezbędnymi do zwiększenia siły reakcji immunologicznej.
Suplementy takie jak Spirulina oraz Chlorella wyróżniają się pewną cechą szczególną. Chodzi o złożoność, która obejmuje liczne enzymy – to one stanowią tak naprawdę często pomijany środek obrony, który może działać jeszcze zanim dojdzie do zainfekowania pierwszej komórki. Ze względu na silne działanie regulujące, oba te suplementy nie tylko dostarczają ważnych związków chemicznych, ale przede wszystkim pozwalają unormować przebieg szlaków metabolicznych. Są one istotne, bo gwarantują szybkie uruchomienie procesów obronnych i ich sprawną realizację.
Dodatkowo Spirulina posiada bardzo bogaty skład. Znajdują się w niej witaminy, minerały i inne, niezbędne dla organizmu substancje odżywcze. W tym również najwyższej jakości, łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko. Skład Spiruliny gwarantuje, że podczas jej suplementacji dostarczone zostają do organizmu substancję o wysokiej biodostępności. Ma to znaczący wpływ na wzmocnienie organizmu.
Chlorella doskonale uzupełnia i wzmacnia działanie Spiruliny. Dodatkowo jej regularna suplementacja wspomoże oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn i metali. Skład Chlorelli to również enzymy chroniące przed wolnymi rodnikami, które osłabiają organizm podczas pojawiającej się choroby.
Na wzmocnienie odporności rekomenduje się przede wszystkim naturalne suplementy od sprawdzonego producenta.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dziecka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2017.
- Traczyk W., Fizjologia człowieka zarysie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
- Dymarska E., Grochowalska A., Jaskuła-Błaszak M., Porażka J., Krauss H., Chęcińska-Maciejewska Z., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2017.
- Dymarska E., Czynniki modulujące układ immunologiczny człowieka, Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy, 2/2016.