Pyłek pszczeli

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Pyłek pszczeli to inaczej pyłek zbierany przez pszczoły z kwiatów, który zostaje jednak przez nie częściowo przetworzony. Dzięki temu zyskuje prozdrowotne właściwości, tak chętnie wykorzystywane przez człowieka. Może stanowić idealne uzupełnienie podstawowej diety bądź stosuje się go jako suplement diety.

Pyłek pszczeli

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli, nazywany także obnóżami pszczelimi, stanowi wartościowy produkt pszczeli, charakteryzujący się ponadprzeciętną wartością odżywczą i działaniem prozdrowotnym. W swoim składzie zawiera ponad 200 substancji, takich jak: białka, węglowodany, lipidy, witaminy, składniki mineralne oraz polifenole. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, co zostało już dawno potwierdzone badaniami klinicznymi.

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze roślin. Pszczoły strącają je z pylników kwiatowych, mieszają z odrobiną własnych wydzielin gruczołów ślinowych, po czym transportują do ula w koszyczkach znajdujących się na ich nóżkach. Szacuje się, że w długie, słoneczne wiosenne i letnie dni (a więc gdy warunki pogodowe są sprzyjające), pszczoły zanoszą dziennie do ula około 54 tysięcy koszyczków pyłku pszczelego.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Pyłek pszczeli – na co pomaga?

Badania potwierdziły, że pyłek pszczeli manifestuje się silnym potencjałem antyoksydacyjnym, zapobiegającym negatywnemu wpływowi wolnych rodników i reaktywnych formy tlenu na organizm człowieka. Rodniki tlenowe są zaś potwierdzonym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych, do których zaliczamy m.in. alergie, schorzenia dermatologiczne i jelitowe czy nowotwory. Pyłek pszczeli wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem jonizującym, wzmaga odpowiedź immunologiczną ustroju, może zapobiegać reakcjom alergicznym. Według badaczy to mirycetyna (składnik pyłku) jest odpowiedzialna za działanie przeciwalergiczne.

Jednym z najważniejszych działań pyłku pszczelego jest ochrona organizmu przed chorobami krążenia. Obnóże pszczele dzięki swojej aktywności biologicznej zapobiega chorobie niedokrwiennej serca, udarowi mózgu, zakrzepicy żył i tętnic, nadciśnieniu tętniczemu oraz miażdżycy. Znajduje też zastosowanie u pacjentów z zespołem metabolicznym. Wszystko przez to, że jego składniki wykazują działanie hipolipemiczne, obniżające poziom cholesterolu całkowitego, lipoprotein LDL oraz triglicerydów. Wzmacniają naczynia krwionośne i odporność, a także obniżają stany zapalne w organizmie, a te niemal zawsze towarzyszą chorobom przewlekłym. Pozostałe działanie pyłku pszczelego można przedstawić w skrócie następująco:

  • działa hepatoprotekcyjnie, oczyszczając wątrobę i potęgując jej rolę;
  • poprawia sprawność psychiczną, przeciwdziała depresji, dodaje energii (pozytywne wyniki leczenia pyłkiem pszczelim uzyskano m.in. u osób starszych w symptomach wczesnej starości, a także w neuroastemicznej bezwładności u osób starszych);
  • łagodzi objawy abstynencji i może wspierać leczenie alkoholizmu;
  • zmniejsza objawy niedoboru żelaza i niedokrwistości;
  • przyspiesza regenerację nabłonka i tym samym może wspierać leczenie oparzeń bądź innych uszkodzeń skórnych;
  • hamuje resorpcję kości, wzmacniając je.

Pyłek pszczeli dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu, antyandrogenowemu jest stosowany w schorzeniach prostaty. Jego zastosowanie jest tak naprawdę na tyle szerokie, że może on być wykorzystywany w każdej dziedzinie medycyny.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli dobrej jakości można spożywać na surowo, bezpośrednio z opakowania. Wystarczy położyć odrobinę na języku i poczekać, aż się rozpuści. Można też rozpuścić go w dowolnej substancji płynnej lub półpłynnej (woda, mleko, miód, jogurt), a następnie przyjąć z łyżeczki. Nadaje się jako dodatek do owsianek, koktajlów, jogurtów, smoothies owocowo-warzywnych. Ważne, aby unikać gorących potraw, które mogą zniszczyć jego składniki odżywcze. Udowodniono, że zwłaszcza połączenie pyłku z miodem wzmacnia jego prozdrowotne właściwości. Rekomenduje się spożywanie pyłku 2-3 razy dziennie, najlepiej około 30 minut przed posiłkiem. Taka kuracja powinna trwać od 1 do 3 miesięcy, aby uzyskać najlepsze efekty.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kurek-Górecka A., Balwierz R., Dzierżewicz Z., Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2017.
  2. Kurek-Górecka A., Balwierz R., Marciniak D., Dzierżewicz Z., Więcławek J., Sarecka-Hujar B., Karolewicz B., Delijewski M., Zastosowanie pyłku pszczelego w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, Farm Pol, 2018, 74 (3): 158–163.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *