Olejek jojoba

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Olej jojoba zawiera duże ilości witaminy E, dostarczając przy tym naturalnych substancji wzmacniających odporność skóry na zewnętrzne czynniki szkodliwe. Można go stosować także na włosy czy paznokcie. Bardzo łatwo przenika przez naskórek, wspierając kondycję każdego rodzaju skóry, zwłaszcza suchej i zniszczonej. Bywa wykorzystywany także w dermatologii, np. do wspomagania terapii trądziku.

Olejek jojoba

Olej jojoba

Ciekawostką jest, że olej jojoba wcale nie jest olejem, lecz woskiem. Można to zauważyć choćby wkładając go do lodówki, szybko przybierze stałą konsystencję. Jego dużą zaletą jest fakt, że nie jełczeje wraz z upływem czasu, zachowując użyteczność przez długie lata. Posiada charakterystyczną żółtą barwę, a pozyskuje się go w procesie tłoczenia na zimno. Wykorzystywanym surowcem są krzewy Simmondsia Chinesis, których naturalnym środowiskiem są tereny Ameryki Południowej, Hiszpanii oraz Afryki. Olej jojoba posiada bursztynowy kolor oraz przyjemny, orzechowy zapach.

Olej jojoba – skład

Najcenniejszymi związkami oleju jojoba są witamina E, witamina A oraz fitosterole. Wszystkie ona wykazują działanie antyoksydacyjne. Do pozostałych składników zaliczamy między innymi:

Ze względu na tak bogaty skład znajduje zastosowanie przede wszystkim w kosmetologii.

Zastosowanie oleju jojoba w kosmetologii

Olej jojoba będzie idealnym kosmetykiem dla osób, które nie lubią stosować olejów w codziennej pielęgnacji z powodu pozostawiania przez nie tłustej warstwy na powierzchni skóry. Bardzo szybko się wchłania, sprawiając, że jego użycie już po chwili nie jest widoczne. Mimo tego spełnia swoją rolę w głębszych partiach skóry. Olej jojoba reguluje wydzielanie sebum, dlatego idealnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej i narażonej na trądzik. Jednocześnie nadaje się również do pielęgnacji skóry przesuszonej, ponieważ posiada parametry zbliżone do ludzkiego sebum. Pomaga zachować więc równowagę (poprzez odbudowę naturalnego płaszczu hydrolipidowego skóry) i skutecznie odżywia tkanki. Tym samym chroni przed powstawaniem zmarszczek.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Olej jojoba jest skarbnicą witaminy E, zwanej również witaminą młodości. Dlatego bywa często wykorzystywany w produkcji kosmetyków do cery dojrzałej. Regularne stosowanie tego produktu wpłynie na elastyczność, jędrność i nawilżenie skóry. Stanie się zauważalnie młodsza i pełna blasku. Udowodniono jego skuteczność w terapii licznych schorzeń skórnych, takich jak atopowe zapalenie skóry, trądzik, egzema czy łuszczyca. Bez obaw można wykorzystywać go do oczyszczania twarzy metodą OCM.

Na koniec warto wspomnieć, że olej jojoba idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów, zwłaszcza średnioporowatych. Jest jednak produktem wysoce uniwersalnym, dlatego świetnie sprawdzi się jako pierwszy olej do włosów, bez względu na porowatość. Jego działanie opiera się głównie na odżywianiu, nawilżaniu i ochronie włosów. Niegroźne będą im niekorzystne czynniki atmosferyczne czy suszenie suszarką. Olej jojoba aplikowany na skórę głowy zmniejsza ryzyko przetłuszczania się włosów oraz wspomaga terapię łupieżu. W szczególności po olej jojoba powinny sięgnąć osoby posiadające cienkie, suche i zniszczone włosy.

Zobacz również: Olejki do ciała.

Olej jojoba – przeciwwskazania

Produkt ten uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych, dostępnych na rynku olejów do pielęgnacji. Posiada bowiem bardzo dobrą zgodność biologiczną z ludzką skórą, dzięki czemu nie powoduje alergii, nadwrażliwości, podrażnień czy stanów zapalnych. Wręcz przeciwnie, łagodzi te objawy. Mogą go stosować nawet dzieci czy kobiety w ciąży, np. celem zapobiegania rozstępom czy podczas masażu krocza w III trymestrze.

Zobacz również: Rozstępy w ciąży – jak ich unikać?

Jaki olej jojoba wybrać?

Kupując olej jojoba należy zwrócić uwagę na 3 aspekty: opakowanie, skład oraz metodę pozyskiwania. Olej powinien być umieszczony w ciemnej, szklanej buteleczce, która ochroni go przed światłem. Po zakupie pamiętajmy, aby przechowywać go w zamkniętej szafce, ponieważ światło słoneczne osłabia jego właściwości. W składzie powinien być wyłącznie olej jojoba (100%). Wybierajmy olej nierafinowany, ponieważ podczas jego produkcji nie stosowano wysokich temperatur. Dzięki temu wszystkie składniki są w stanie nienaruszonym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Worwood V., Vademecum olejków eterycznych i aromaterapii, Studio Astropsychologii, Białystok 2010.
  2. Ratz-Łyko A., Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej, 3/2016.
  3. Alghamdi A., Elkholy T., Abuhelal S., Alabbadi H., Study of Jojoba (Simmondsia chinensis) Oil by Gas Chromatography, Natural Products Chemistry & Research, 5/2017.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.