Bakuchiol – roślinny retinoid

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Bakuchiol stanowi alternatywę dla pochodnej witaminy A. Charakteryzuje się działaniem ujędrniającym, wygładzającym, przeciwzmarszczkowym oraz złuszczającym. Oznacza to, że podobnie jak retinol wywodzący się od witaminy A znajduje zastosowanie w kuracjach odmładzających.

Bakuchiol - roślinny retinoid

Bakuchiol

Bakuchiol jest związkiem chemicznym, który pozyskiwany jest z jadalnych nasion indyjskiej rośliny o nazwie Psoralea corylifolia. Warto podkreślić, że naturalnie występuje ona w Europie Środkowej, Afryce oraz Azji. Swoją strukturą bakuchiol przypomina retinol i charakteryzuje się niemalże tym samym działaniem. Należy podkreślić, że obecnie coraz częściej bakuchiol znajduje zastosowanie jako komponent kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej oraz dojrzałej. Od wielu lat bowiem związek ten stosowany był w Chinach oraz Indiach do leczenia objawów chorób skórnych o charakterze zapalnym (egzemy, podrażnienia).

Bakuchiol charakteryzuje się bardzo zbliżonym działaniem do retinolu, a więc doskonale złuszcza martwy naskórek, ujędrnia oraz reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza objawy trądziku, łagodzi podrażnienia, a także przyczynia się do wyrównania kolorytu skóry. Warto podkreślić, jednak, że w odróżnieniu od retinolu bakuchiol nie wykazuje działania fotouczulającego. W związku z tym nie powoduje skutków ubocznych oraz działań niepożądanych. Jest związkiem w znacznym stopniu bezpieczniejszym.

Bakuchiol

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • jest botanicznym odpowiednikiem retinolu;
  • charakteryzuje się podobnym działaniem do retinolu;
  • znajduje zastosowanie w produktach do cery trądzikowej i dojrzałej;
  • delikatnie złuszcza martwy naskórek;
  • jest bezpieczniejszy od retinolu.

Właściwości pielęgnacyjne

Produkty tworzone na bazie bakuchiolu cechują się działaniem przeciwbakteryjnym, stymulują fibroblasty do syntezy kolagenu, zmniejszają ryzyko nowotworów skóry, zmniejszają produkcje sebum, hamują syntezę melaniny oraz wykazują właściwości antyoksydacyjne.

Głównym założeniem pielęgnacji wykorzystującej bakuchiol jest leczenie trądziku pospolitego. Blokuje on bowiem namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za powstawanie niedoskonałości skóry w postaci krost, zaskórników czy grudek. Jego dodatkową funkcją jest działanie wygładzające powierzchnię skóry oraz redukcja przebarwień. Dzięki działaniu złuszczającemu pomaga pozbyć się martwych komórek naskórka, a także zmniejszać widoczność zmian pigmentacyjnych. Oba te czynniki sprawiają, że cera posiada zdrowy, wyrównany koloryt.

Oprócz właściwości złuszczających i wygładzających bakuchiol przyczynia się do spłycenia zmarszczek. Związek ten aktywuje fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra staje się bardziej sprężysta, jędrna, gładka, a zmarszczki ulegają spłyceniu.

Ciekawostka

W odróżnieniu od innych związków, bakuchiol może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią. Roślinny retinol nie powoduje podrażnień, zaczerwienienia lub pieczenia skóry. W związku z tym doskonale tolerowany jest również przez cerę wrażliwą.

Bibliografia

  1. Kołaczek A., Kosmetologia Estetyczna, Przegląd metod pielęgnacji skóry dojrzałej, 6/2015.


Polecane produkty:

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.