Karmienie piersią to naturalna czynność jaka następuje tuż po narodzinach dziecka. Mimo że należy do jednych z najbardziej przyjemnych rzeczy ze względu na bezpośrednią bliskość dziecka i matki, często przynosi również trudne chwile. Jak więc radzić sobie w tym wyjątkowym czasie? Przedstawiamy wskazówki jak być szczęśliwą i spełnioną matką karmiącą.
Mleko matki
Mleko matki to najlepszy pokarm dla dziecka. Zawiera w swoim składzie wszystko to co jest potrzebne maluchowi, aby móc prawidłowo się rozwijać. Pokarm matki, dzięki unikalnym składnikom, w naturalny sposób przystosowany jest do wciąż rozwijającego się układu trawiennego dziecka i co ważne jest łatwo przez niego przyswajalny. Dodatkowo posiada odpowiednią temperaturę, jest świeże i dostępne w każdym momencie. A co kryje w sobie mleko matki?
Do głównych składników należy:
- woda – której ilość zmienia się regularnie przez cały okres karmienia;
- białka (głównie kazeina, białko serwatkowe, alfa-laktoglobulina) – stanowią one najłatwiej przyswajalne białka, nawet w porównaniu do tych pochodzących z mleka modyfikowanego;
- enzymy – do których należy enzym trawiący białka (amylaza), trawiący tłuszcze (lipaza), a także antyoksydanty (lizozym, laktoferyna);
- tłuszcze – ich ilość, podobnie jak ilość wody, zmienia się w zależności od czynników, do których należy długość karmienia, wiek dziecka oraz stan zdrowia matki;
- węglowodany – do których należy głównie laktoza, choć w składzie mleka występuje znacznie więcej ich rodzajów;
- makro i mikroelementy – w mleku matki obecne są m.in. cynk, magnez, miedź, jod, chrom, mangan, żelazo, potas;
- witaminy – w mleku zdrowej i dbającej o siebie mamy znajdują się niemalże wszystkie witaminy, które niezbędne są do prawidłowego rozwoju dziecka. Jako dodatkową suplementację powinno się jednak stosować witaminę D3 oraz witaminę K;
- elementy aktywne – należą do nich immunoglobuliny dające dziecku ochronę przed wirusami, bakteriami oraz grzybami. W skład tej grupy wchodzą również hormony, nukleotydy, komórki krwi oraz komórki macierzyste.
Wskazówka
Zgodnie z obecnie panującymi przepisami mleko matki powinno być jedynym pokarmem dziecka przez okres pierwszych 6 miesięcy jego życia. Po upływie tego czasu można rozszerzać dietę malucha, jednak nie musi to oznaczać rezygnacji z karmienia piersią.
Co warto wiedzieć podczas karmienia piersią?
- W pierwszych dniach życia noworodek zjada około 30 ml pokarmu. Jednak w ciągu doby może jeść nawet 12 razy, gdzie z każdym dniem zjadała około 10 ml więcej mleka. Pierwsze mleko matki, nazywane siarą, jest produktem bardzo kalorycznym. Charakteryzuje się gęstą konsystencją oraz posiada żółty kolor. Do głównych jego funkcji należy zwiększanie odporności dziecka oraz przyspieszanie wydzielania smółki (pierwszego wypróżnienia dziecka).
- Młode mamy karmiące często zastanawiają się jak karmić, z jednej czy z obu piersi. Na to pytanie można uzyskać szczegółową odpowiedź u specjalisty ginekologa lub doradcy laktacyjnego. Jedno jest jednak pewne. Na początku maluch opróżnia jedną pierś, a w momencie kiedy jest jeszcze głodny, podaje mu się drugą. Jest to bardzo istotne, ponieważ w trakcie jednego karmienia zmienia się skład oraz konsystencja mleka. Na początku jest ono nieco rzadsze, jednak z czasem opróżniania piersi staje się gęstsze i bardziej kaloryczne.
- Duże zainteresowanie wśród mam rodzi pytanie „Jak często należy karmić dziecko?” Obecnie odchodzi się od ściśle określonych godzin podawania pokarmu. Kiedy dziecko staje się głodne zwykle samo się upomina. Wyjątek stanowi jednak sytuacja kiedy od ostatniego karmienia minęło 4-5 godzin, a dziecko nadal śpi. Wówczas warto malucha obudzić i podać mu pokarm. Najbardziej adekwatna przerwa pomiędzy posiłkami to 3-4 godziny, choć warto również karmić dziecko na tzw. „żądanie”.
- Podczas karmienia piersią ważna jest pozycja ułożenia mamy. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wygodę, a także ułożenie piersi, która powinna być skierowana do buzi dziecka. Gdy zacznie samodzielnie ssać, nie warto dodatkowo przytrzymać pierś. Czynność ta może jedynie utrudniać karmienie i powodować wysuwanie jej z ust dziecka. Można karmić w różnych pozycjach, czyli na siedząco, leżąco czy półleżąco.
- W sytuacji kiedy dziecko chwyci zbyt płytko brodawkę, pokarm będzie leciał w małej ilości, co może go nieco zniechęcić. Dodatkowo może to spowodować ból w piersi mamy, który wynika z przygryzania brodawki. W takiej sytuacji warto spróbować podać pierś dziecku jeszcze raz. W momencie kiedy otworzy buzię, należy wsunąć mu lekko spłaszczoną brodawkę tak, aby objęło ustami nawet jej otoczkę.
- Zbyt duża ilość pokarmu w piersiach może spowodować zachłyśnięcie się dziecka. Dodatkowo może pojawić się również ich bolesność oraz nabrzmienie. Nie należy się jednak niczego obawiać, ponieważ jest to zjawisko fizjologiczne, które nosi nazwę „nawał pokarmu”. Zwykle pojawia się na 2-3 dzień po porodzie. Nawał pokarmu, a więc nadmierna produkcja mleka uwarunkowana jest hormonami. Z czasem jednak mija, jeśli dziecko prawidłowo opróżnia piersi.
- W trakcie karmienia piersią bardzo ważna jest prawidłowa dieta świeżo upieczonej mamy, ponieważ to w jaki sposób się odżywia przekłada się na jakość pokarmu. Ważną informacją jest to, że nie musi ona jeść nadmiernych kalorii, aby być pewną, że zaspokoi zachcianki swojego dziecka. Zdecydowanie bardziej kluczowa jest jakość pożywienia. Dieta karmiącej matki powinna być zbilansowana, lekka i przede wszystkim urozmaicona. Powinna bazować na produktach pełnoziarnistych, warzywach, chudym mięsie, rybach, olejach roślinnych oraz orzechach i nasionach. Na pewno nie powinien znajdować się w niej alkohol oraz żywność wysoce przetworzona, z zawartością konserwantów i sztucznych barwników.
Karmienie piersią – przeciwwskazania
- obecność wirusa HIV w organizmie matki;
- spożywanie przez matkę dużych ilości alkoholu;
- przyjmowanie przez matkę związków odurzających drogą żylną, pokarmową lub oddechową;
- ciężko chore dziecko (sepsa);
- przyjmowanie przez matkę chemioterapii;
- czynna gruźlica u matki.
O czym jeszcze warto wiedzieć podczas karmienia piersią?
1. Kawa a karmienie piersią.
Podczas karmienia piersią całkowite wykluczenie kawy z codziennej diety nie jest konieczne. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać jednej lub dwóch filiżanek latte w ciągu dnia i unikać zbyt mocnej kawy. W takiej sytuacji zawarta w niej kofeina zawarta przeniknie do mleka matki i spowoduje, że dziecko będzie bardziej płaczliwe.
2. Farbowanie włosów a karmienie piersią.
Istnieje wiele spekulacji na temat farbowania włosów, zarówno w ciąży jak i podczas karmienia piersią. Choć w pierwszej sytuacji może to być nieco ryzykowne, w szczególności w pierwszych tygodniach, to w momencie karmienia piersią nie jest prawdą, że związki chemiczne z farby mogą przeniknąć do skóry matki i tym samym wpłynąć na jej jakość pokarmu. Do bezpiecznych zabiegów pielęgnacyjnych zalicza się również przedłużanie rzęs, malowanie paznokci, depilacja woskiem oraz kremem.
3. Palenie papierosów a karmienie piersią.
Palenie papierosów podczas karmienia piersią jest wykluczone. Jednym z powodów jest to, że palenie hamuje proces laktacji. Dodatkowo mleko matki staje się wówczas uboższe w składniki odżywcze. Najgorsze jest jednak to, że toksyny obecne w papierosach przenikają do pokarmu, bezpośrednio i niekorzystnie wpływając na zdrowie dziecka. W takiej sytuacji automatycznie zmniejsza się odporność malucha, a także dotyka je częściej kolka oraz alergie.
4. Alkohol a karmienie piersią.
Alkohol, podobnie jak palenie papierosów, w czasie karmienia piersią jest zabroniony. Wszystko dlatego, że przenikania do mleka matki, przez co wykazuje bezpośredni wpływ na zdrowie dziecka.
5. Solarium a karmienie piersią.
Nie ma informacji, które potwierdzałyby jakikolwiek wpływ solarium na organizm kobiety w czasie karmienia piersią. Mimo to warto w tym czasie nie podejmować ryzyka i zrezygnować z wizyt w podobnych miejscach. W okresie karmienia u kobiety zachodzi „burza hormonalna”, która może spowodować pojawienie się nieestetycznych przebarwień na twarzy (ostuda). Ponadto wysoka temperatura, która występuje w solarium nie sprzyja żylakom oraz rozszerzonym naczynkom powstałym w czasie ciąży.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |