Flawonoidy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Flawonoidy (innaczej: związki flawonowe) to duża grupa zawierająca około 7000 związków chemicznych, powszechnie występujących w roślinach. Ich obecność stwierdzono m.in. w owocach (szczególnie cytrusowych), warzywach, roślinach strączkowych, jak również w licznych roślinach leczniczych. Udowodniono wpływ tych związków na zdrowie człowieka.

flawonoidy

Flawonoidy – charakterystyka

Związki te często są barwne i odpowiadają m.in. za czerwone i granatowe zabarwienie owoców jagodowych oraz pomarańczowe i żółte owoców cytrusowych. Podstawową strukturę cząsteczki flawonoidów stanowią 2 pierścienie benzenowe (A i B), pomiędzy którymi znajduje się heterocykliczny pierścień piranu lub pironu (C). Mnogość połączeń sprawia, że wyróżnia się wiele form jednego związku. Przykładowo kwercetyna występuje w tkankach roślin w postaci ponad 140 różnych strukturalnie pochodnych. W roślinach flawonoidy występują przeważnie w postaci sacharydów, takich jak glikozydy, ramnozydy, glukoramnozydy, galaktozydy i arabinozydy.

Głównym miejscem metabolizmu flawonoidów są jelita i wątroba, a jego sposób zależy od formy występowania w pokarmie. Znajdujące się w żywności flawonoidy są transportowane do enterocytów, czyli komórek jelita cienkiego. Nie mogą być jednak wchłonięte ze względu na większą masę cząsteczkową. Dlatego w dalszych odcinkach jelita ulegają hydrolizacji za pomocą enzymów bakterii jelitowych do aglikonu i cukru, po czym wchłaniane są w jelicie grubym.

Flawonoidy – rola w świecie roślin

Flawonoidy odgrywają kluczową rolę w fizjologii roślin. Działają jako hormony roślinne i regulatory wzrostu, transportują energię w systemach fotosyntezy. Są inhibitorami i prekursorami enzymatycznymi, a także odpowiadają za zabarwienie niektórych roślin. Co niezwykle istotne – chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, grzybów i owadów. Wprowadzone do organizmu człowieka lub zwierząt mogą pełnić podobną rolę jak witaminy.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Flawonoidy – źródła

Flawonoidy powszechnie występują w żywności pochodzenia roślinnego. Za ich najbogatsze źródła uznaje się przede wszystkim:

  • warzywa – zwłaszcza buraki, rzodkiewki, czerwoną kapustę, warzywa strączkowe, zielone warzywa liściaste;
  • owoce – zwłaszcza cytrusy, owoce jagodowe, czarny bez, ciemne winogrona;
  • herbatę;
  • wino czerwone wytrawne;
  • kakao;
  • zioła – np. pokrzywę, miętę, melisę, ostropest plamisty, tymianek, rozmaryn.

Przeciętne spożycie flawonoidów w ciągu dnia w dużej mierze zależy od zwyczajów żywieniowych, dlatego przeciętnie wynosi około 3-70 g/dziennie.

Flawonoidy – właściwości prozdrowotne

Dzięki strukturze polifenolowej flawonoidy wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Udowodniono, że hamują powstawanie wolnych rodników tlenowych w organizmie, redukują jony metali przejściowych oraz wychwytują powstałe już rodniki, ograniczając ryzyko rozwoju stresu oksydacyjnego. Dzięki temu hamują rozwój chorób cywilizacyjnych, takich jak:

Udowodniono, że związki te hamują peroksydację lipidów błon komórkowych, chronią lipoproteiny małej gęstości (LDL) przed utlenianiem, podwyższają stężenie frakcji HDL cholesterolu. Dzięki temu korzystnie wpływają na metabolizm i zdrowie całego układu sercowo-naczyniowego.

Flawonoidy charakteryzuje wysoka aktywność przeciwpłytkowa – zwłaszcza kwercetyna i katechina hamują agregację i degranulację płytek krwi. Ponadto związki te łagodzą objawy menopauzy i andropauzy. Mechanizm działania przeciwzapalnego flawonoidów (np. kwercetyny, galanginy, apigeniny, naryngeniny, baikaleiny i innych) polega głównie na hamowaniu aktywności 5-lipooksygenazy (5-LOX) i cyklooksygenazy. Badania udowodniły również, że flawonoidy wykazują działanie przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne, hepatoprotekcyjne, przeciwcukrzycowe. Poprawiają samopoczucie, przeciwdziałając depresji, a także korzystnie wpływają na libido i płodność.

Dodatkowo dieta bogata we flawonoidy ma spore znaczenie kosmetyczne. Opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej kondycję, zmniejsza widoczność zmarszczek. Sprawia, że skóra staje się pełna blasku, a wszelkie niedoskonałości, zaczerwienienia i stany zapalne są wyciszane.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ostrowska J., Skrzydlewska E., Aktywność biologiczna flawonoidów, Postępy Fitoterapii, 4/2005.
  2. Kałwa K., Właściwości antyoksydacyjne flawonoidów oraz ich wpływ na zdrowie człowieka, Problemy Nauk Biologicznych, 1/2019.
  3. Nurzyńska-Wierdak R., Wybrane aspekty aktywności biologicznej flawonoidów, Annales UMCS, 4/2016.
  4. Majewska M., Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Farmakologia Polska, 65/2009.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *