Miód lipowy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Miód lipowy z całą pewnością cieszy się największą popularnością wśród innych rodzajów miodu na polskim rynku. Powstaje z nektaru kwiatów lipy, pozyskiwanego przez pszczoły końcem czerwca i w lipcu. Charakteryzuje się jasną, złotożółtą barwą oraz aromatycznym, kwiatowym zapachem. Jest niezwykle smaczny i zdrowy, przez co znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w lecznictwie.

Miód lipowy

Skład miodu lipowego

Miód lipowy zawiera w swoim składzie do 74% cukrów redukujących oraz do 3% sacharozy. W składzie znajdziemy również:

  • olejki eteryczne;
  • flawonoidy;
  • glikozydy;
  • związki triterpenowe;
  • garbniki;
  • saponiny;
  • związki goryczkowe nadające mu delikatnie gorzkawy posmak;
  • kwasy organiczne, w tym kwas kumarowy i kwas kawowy;
  • enzymy, wśród których najważniejszy jest lizozym.

Miód lipowy jest również skarbnicą związków mineralnych, z których największe znaczenie ma potas. Poza nim zawiera mangan, magnez, chlor, wapń czy cynk. Z kolei wśród witamin zawartych w tym produkcie największe znaczenie mają witamina C i witaminy z grupy B.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Miód lipowy – właściwości

Miód lipowy charakteryzuje się silnymi właściwościami antybiotycznymi. W medycynie alternatywnej jest wykorzystywany do leczenia przeziębienia i grypy, a także zapalenia płuc i oskrzeli. Wystarczy dodać go do letniej herbaty (ponieważ gorąca unieczynni wiele cennych związków odżywczych) i dokładnie rozpuścić. Miód lipowy dodatkowo działa napotnie, wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, przeciwgorączkowo i przeciwskurczowo. Może uśmierzyć ból związany z bolesnymi miesiączkami oraz zespołem napięcia przedmiesiączkowego. To najczęstszy rodzaj miodu, po który sięgamy w chorobie.

Przeprowadzono liczne badania, które potwierdziły skuteczność składników miodu lipowego w przypadku usuwania drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak gronkowce, paciorkowce, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli oraz drożdżoidalne grzyby.

Produkt korzystnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ redukuje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, działa uspokajająco oraz lekko moczopędnie. Usuwa obrzęki i chroni przed stresem oksydacyjnym spowodowanym przez nadmiar wolnych rodników tlenowych. Tym samym zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Miód zalicza się do grona superfoods – żywności o potwierdzonych i wszechstronnych właściwościach leczniczych. Korzystnie wpływa także na układ nerwowy, zwłaszcza w odniesieniu do nerwicy, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności i stresu. Ze względu na dużą ilość fruktozy i niewielką zawartość glukozy może być spożywany przez pacjentów z cukrzycą typu II.

Miód lipowy w kosmetologii

Miód lipowy skutecznie nawilża i odżywia suchą i zniszczoną skórę. Tworzy na jej powierzchni barierę ochronną, zaś cenne składniki nie tylko wspierają regenerację skóry, ale również przyspieszają gojenie się mikrourazów i uszkodzeń naskórka. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne miód lipowy wspomaga leczenie trądziku pospolitego i wielu innych problemów dermatologicznych. Łącząc go ze Spiruliną można stworzyć skuteczną i w pełni naturalną maseczkę na twarz i całe ciało. Z kolei z dodatkiem nasion chia tworzy nawilżający peeling.

Miód lipowy w kuchni

Miód lipowy można spożywać jako dodatek do herbaty, kawy, koktajlów owocowych i warzywnych, a także smoothies. Miłośnicy słodkości mogą posmarować nim kromkę chleba lub naleśniki czy gofry. Idealnie łączy się z owocami, orzechami czy nasionami, warto więc dodać odrobinę do owsianki. Co ciekawe, miód świetnie pasuje również do dań wytrawnych. Wykonuje się z niego niezwykle smaczne marynaty do mięs, kiełbasek czy ryb. Świetnie łączy się wówczas z musztardą, śmietaną czy ostrymi przyprawami. Miód lipowy jest głównym składnikiem wielu ciast i ciastek, np. popularnego miodownika.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu podlasia, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2015.
  2. Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii, 2/2021.
  3. Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetcyzna, 2/2014.
  4. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *