Olej z zarodków pszennych

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Olej z zarodków pszennych to inaczej olej z kiełków pszenicy, pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno w temperaturze poniżej 30 stopni C zarodków pszennych. Najlepsze produkty są nierafinowane i sprzedawane / przechowywane w ciemnych, szklanych buteleczkach. Produkt znany jest głównie z bardzo dużej zawartości witaminy E, witamin z grupy B oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Działa przede wszystkim odmładzająco – opóźnia procesy starzenia się skóry.

Olej z zarodków pszennych

Olej z zarodków pszennych – skład

Olej z zarodków pszennych wyróżnia się bardzo wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych – nawet do 82 w 100 g czystego produktu. Są to głównie tłuszcze z grona Omega-3, tak ważne dla zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia i urody. Równie wysoka jest zawartość witaminy E – nawet do 310 mg w 100 g produktu, przy czym dzienne zapotrzebowanie na ten związek wynosi do 20 mg, w zależności od wieku i płci. Innymi składnikami oleju z zarodków pszennych są:

  • fitosterole;
  • oktakosanol (rzadka substancja aktywna);
  • witamina A;
  • witaminy z grupy B;
  • sole mineralne;
  • polifenole;
  • proteiny.

Aby wyprodukować 1 l oleju należy użyć aż 1,5 tony pszenicy. Sprawia to, że produkcja oleju jest dość kosztowna, co przekłada się na wyższą cenę ostateczną produktu w porównaniu do innych olejów roślinnych.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Olej z zarodków pszennych – właściwości zdrowotne

Oktakosanol to bardzo rzadka substancja aktywna występująca w przyrodzie głównie na powierzchni liści i zarodków roślin. Ma za zadanie ochraniać je przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. W odniesieniu do ludzkiego zdrowia znacznie redukuje stres, zmniejsza bezsenność i jej skutki, a także poprawia samopoczucie. NNKT obniżają poziom cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału serca i miażdżycy oraz wspomagają układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację. Z kolei polifenole są silnymi antyoksydantami – obniżają poziom wolnych rodników tlenowych w organizmie, zmniejszając tym samym ryzyko chorób cywilizacyjnych, np. nowotworów czy depresji.

Składniki zawarte w oleju wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, wspierają metabolizm oraz działając hepatoprotekcyjnie. Po olej z zarodków pszenicy mogą sięgać nawet kobiety w ciąży. Udowodniono, że chroni on płód przed rozwojem wad wrodzonych.

Olej z zarodków pszennych w kosmetologii

Olej z zarodków pszenicy przede wszystkim opóźnia procesy starzenia się skóry. Dzięki temu spowalnia tworzenie się zmarszczek mimicznych i obniża widoczność tych, które już powstały. Poprawia mikrokrążenie w skórze, w efekcie czego staje się ona lepiej dotleniona, odżywiona i ukrwiona, a w związku z tym – pełna blasku. To ratunek dla cery przesuszonej, cery zniszczonej i cery dojrzałej. Stosowanie produktu chroni skórę przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak skrajne temperatury, silny wiatr czy promieniowanie UV. Na podstawie badań i obserwacji wykazano, że zmniejsza nadmierne wypadanie włosów oraz poprawia ich objętość. Może stanowić pewnego rodzaju termoochronę.

Olej z zarodków pszennych w kuchni

Olej z zarodków pszennych posiada charakterystyczny, pszenny (zbożowy) posmak, nie jest on jednak na tyle intensywny, by przytłaczał smak potrawy. Dlatego idealnie nada się jako dodatek do surówek (zwłaszcza z białek kapusty i pora), kremowych i warzywnych zup oraz dań kapustnych i zawierających groch. Można dodać odrobinę do bigosu lub ryby pieczonej. Wiele osób decyduje się na suplementację produktu. Wówczas wystarczy raz dziennie spożyć 2 łyżeczki oleju, jednak znacznie lepiej smakuje on w połączeniu z żywnością.

Olej jest mętny z powodu zawiesiny, która opada gdy produkt dłużej stoi nieruchomo. Stanowi to naturalną cechę surowego oleju. Aby usunąć ten osad wystarczy przed użyciem bardzo intensywnie wstrząsnąć buteleczką. Wszelkie oleje roślinne przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od źródeł światła (np. w szafce bez przeszkleń).



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  2. Oleje roślinne zimnotłoczone, Wydawnictwo Polska Grupa Idea, Wydawnictwo Pabianickie Zakłady Graficzne, 2015.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *