Olej sezamowy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Olej sezamowy pozyskuje się z nasion sezamu, rośliny oleistej rosnącej współcześnie wyłącznie w uprawach. Znany jest przede wszystkim ze swoich walorów odżywczych, ponieważ jest bardzo bogatym źródłem NNKT – zwłaszcza Omega-6 i Omega-9. Olej posiada ostry smak i intensywny zapach, przez co jest niezwykle doceniany w kuchniach całego świata, szczególnie w azjatyckiej.

Olej sezamowy

Olej sezamowy – skład

W oleju sezamowym znajdziemy duże ilości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), które stanowią do 92 g w 100 ml produktu. Proporcje między Omega-6 a Omega-9 są zachowane. Oprócz cennych tłuszczów znajdziemy w nim:

To najstarszy olej świata, który nie traci na swojej popularności także w dzisiejszych czasach.

Olej sezamowy – właściwości

Olej sezamowy jest źródłem lignanów, które wykazują działanie estrogenne. Dzięki temu łagodzi objawy menopauzy, wpływa korzystnie na kondycję skóry oraz ogólne samopoczucie. Charakterystycznym składnikiem tego oleju jest sezamina – bardzo silny przeciwutleniacz, który wzmacnia odporność, opóźnia procesy starzenia się oraz usprawnia krążenie krwi. Udowodniono, że może mieć nawet wpływ na zachowanie zdrowia kości i stawów. Pozostałymi cennymi właściwościami oleju sezamowego są:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • regulacja rytmu wypróżniania i zmniejszanie zaparć;
  • zmniejszanie stanów zapalnych;
  • zmniejszanie dolegliwości bólowych poprzez blokowanie mediatorów bólu;
  • łagodzenie objawów astmy;
  • działanie przeciwalergiczne;
  • zmniejszanie ryzyka chorób cywilizacyjnych poprzez usuwanie wolnych rodników tlenowych.

Aby zauważyć korzystne efekty spożywania oleju sezamowego należy wprowadzić go do swojej diety na stałe i regularnie dodawać do dań.

Olej sezamowy zastosowanie w kuchni

Olej sezamowy posiada przyjemny smak i zapach, przez co wzbogaca sałatki, surówki, zupy (zwłaszcza kremowe), mięsa i dania kapustne. Sprawdzi się idealnie w niemal każdym daniu kuchni azjatyckiej. Można go dodać do dipów i sosów. Należy jedynie pamiętać, że na oleju sezamowym nierafinowanym nie wolno podgrzewać ani smażyć potraw. Co ciekawe, olej sezamowy uznaje się za tak uniwersalny, że sporo osób dodaje odrobinę do koktajlów owocowych.

Olej sezamowy w kosmetologii

Zimnotłoczony olej sezamowy poleca się przede wszystkim posiadaczom cery dojrzałej. Ze względu na wysoką zawartość witaminy E i antyoksydantów spowalnia procesy starzenia się skóry oraz wygładza ją, dodając jej blask. Stosowany zewnętrznie wykazuje właściwości nawilżające, łagodzące i przeciwbakteryjne, dlatego sprawdzi się również w pielęgnacji skóry trądzikowej czy podrażnionej. Jego największymi zaletami jest uniwersalność i oporność na jełczenie.

Olej sezamowy to najlepsza terapia dla włosów bardzo suchych, matowych i zniszczonych, także wielokrotnym rozjaśnianiem czy farbowaniem. Docelowo przeznaczony jest dla włosów wysokoporowatych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Imran M., Khan M., Ali M., Nadeem M., Mushtaq Z., Ahmad M., Arshad M., Ahmad N., Rahim A., Cold pressed sesame oil, Cold Pressed Oils, 2020.
  2. Benitez R., Ortega-Bonilla R., Martin-Franco J., Comparison of two sesame oil extraction methods: percolation and pressed, Biotecnología en el Sector Agropecua, 1/2016.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.