Olej rzepakowy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych na świecie. Służy głównie do smażenia produktów spożywczych i idealnie się do tego nadaje. Może być rafinowany lub nierafinowany, a w drugim przypadku słynie zwłaszcza z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3. Co warto wiedzieć o oleju rzepakowym? Oto najważniejsze, podstawowe informacje.

Olej rzepakowy

Co to jest olej rzepakowy?

Produkcja oleju rzepakowego obejmuje najczęściej wstępne wytłaczanie, ekstrahowanie oraz rafinowanie. Olej pochodzący z tłoczenia jest lepszy jakościowo i zawiera znacznie mniej zanieczyszczeń. Jest to tzw. olej z pierwszego tłoczenia. W skali przemysłowej proces tłoczenia odbywa się na gorąco, w celu zwiększenia efektywności procesu. Szacuje się, że do wyprodukowania litrowej butelki oleju potrzeba około 2,5-3 kilogramów nasion rzepaku.

Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych olejów spośród wszystkich olejów roślinnych. To największe bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów Omega 3 i Omega 6 oraz witaminy E. Olej rzepakowy charakteryzuje się żółtym zabarwieniem i delikatnym zapachem. Dzięki temu dobrze komponuje się z sałatkami, surówkami, kanapkami, owsiankami, daniami jednogarnkowymi. Oleje rzepakowe rafinowane nadają się do smażenia, pieczenia, grillowania i innych form obróbek termicznych żywności.

Dietetycy rekomendują stosowanie oleju rzepakowego w codziennej diecie, jak również polecają go kobietom ciężarnym i dzieciom już od 6. miesiąca życia. Systematyczne spożywanie olejów roślinnych opóźnia lub zapobiega rozwojowi i powstawaniu chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo olej rzepakowy wyróżnia bardzo dobrą stabilność oksydacyjną, co oznacza, że bardzo długo pozostaje świeży, znacznie dłużej niż inne popularne oleje w Polsce, czyli olej słonecznikowy i olej sojowy.

Skład oleju rzepakowego

W Polsce uprawia się praktycznie wyłącznie odmiany rzepaku bezerukowego, z około 10-krotnie obniżoną zawartością tioglikozydów i jednocześnie ze zwiększoną zawartością kwasów:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe o licznych walorach prozdrowotnych, dlatego z całą pewnością warto dbać o ich prawidłową podaż w diecie. Pozostałymi składnikami oleju rzepakowego są:

Szacuje się nawet, że całkowita zawartość tokoferoli w oleju rzepakowym jest wyższa niż w przypadku oliwy z oliwek. Podobnie ma to miejsce przy innych wymienionych składnikach. Skład i proporcje kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym są bardzo korzystne dla diety człowieka.

Olej rzepakowy – czy jest zdrowy?

Korzystne działanie oleju rzepakowego zostało potwierdzone niejednokrotnie licznymi badaniami. Wpływa on pozytywnie na profil lipidowy, obniżając stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, bez jednoczesnego wpływu na stężenie dobrze działającego cholesterolu HDL. W zapobieganiu miażdżycy rekomenduje się zwiększenie spożycia bezerukowego oleju rzepakowego.

Kwasy Omega 3 i Omega 6 znajdujące się w oleju rzepakowym pełnią kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych: chorób układu krążenia, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego oraz niektórych nowotworów: raka piersi, prostaty i jelita grubego. Dodatkowo poprawiają one rozwój mózgu i układu nerwowego, jak również siatkówki oka. Są niezbędnym składnikiem diety w trakcie ciąży i u małych dzieci. Podaż oleju rzepakowego w diecie wpływa również na estetykę skóry – staje się nawilżona, gładka, pełna blasku.

Zalety oleju rzepakowego

Podsumowując, olej rzepakowy:

  • jest niezwykle zdrowy, ma odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych Omega 3 do Omega 6, co rzadko zdarza się w przypadku olejów roślinnych;
  • bardzo łatwo się emulguje, zwłaszcza w środowisku kwaśnym i w obecności jaja kurzego jako emulgatora (a więc np. w majonezach i sosach majonezowych);
  • wykazuje dobrą wytrzymałość na zmiany termiczne zachodzące podczas smażenia;
  • łatwo się odsącza z produktu po smażeniu, co sprawia, że usmażony produkt zawiera nieco mniej tłuszczu i w rezultacie mniejszą kaloryczność o 5-10%;
  • nie przenosi zapachów;
  • jest łatwy w przechowywaniu, ogólnodostępny, w niskich cenach.

W każdym gospodarstwie domowym powinien znajdować się olej roślinny i z pewnością dobrym wyborem będzie olej rzepakowy.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Moszak M., Zawada A., Grzymisławski M. Właściwości oraz zastosowanie oleju rzepakowego i oleju z amarantusa w leczeniu zaburzeń metabolicznych związanych z otyłością. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, tom 9, nr 2, 53–64.
  2. Skowron M., Zalejska-Fiolka J., Błaszczyk U., Birkner E., Właściwości prozdrowotne oleju rzepakowego i oliwy, Postepy Hig Med Dosw (online), 2018; 72: 1104-1113.
  3. Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, Postępy Fitoterapii 2/2014.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *