Miód lipowy z całą pewnością cieszy się największą popularnością wśród innych rodzajów miodu na polskim rynku. Powstaje z nektaru kwiatów lipy, pozyskiwanego przez pszczoły końcem czerwca i w lipcu. Charakteryzuje się jasną, złotożółtą barwą oraz aromatycznym, kwiatowym zapachem. Jest niezwykle smaczny i zdrowy, przez co znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w lecznictwie.
Skład miodu lipowego
Miód lipowy zawiera w swoim składzie do 74% cukrów redukujących oraz do 3% sacharozy. W składzie znajdziemy również:
- olejki eteryczne;
- flawonoidy;
- glikozydy;
- związki triterpenowe;
- garbniki;
- saponiny;
- związki goryczkowe nadające mu delikatnie gorzkawy posmak;
- kwasy organiczne, w tym kwas kumarowy i kwas kawowy;
- enzymy, wśród których najważniejszy jest lizozym.
Miód lipowy jest również skarbnicą związków mineralnych, z których największe znaczenie ma potas. Poza nim zawiera mangan, magnez, chlor, wapń czy cynk. Z kolei wśród witamin zawartych w tym produkcie największe znaczenie mają witamina C i witaminy z grupy B.
Miód lipowy – właściwości
Miód lipowy charakteryzuje się silnymi właściwościami antybiotycznymi. W medycynie alternatywnej jest wykorzystywany do leczenia przeziębienia i grypy, a także zapalenia płuc i oskrzeli. Wystarczy dodać go do letniej herbaty (ponieważ gorąca unieczynni wiele cennych związków odżywczych) i dokładnie rozpuścić. Miód lipowy dodatkowo działa napotnie, wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, przeciwgorączkowo i przeciwskurczowo. Może uśmierzyć ból związany z bolesnymi miesiączkami oraz zespołem napięcia przedmiesiączkowego. To najczęstszy rodzaj miodu, po który sięgamy w chorobie.
Przeprowadzono liczne badania, które potwierdziły skuteczność składników miodu lipowego w przypadku usuwania drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak gronkowce, paciorkowce, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli oraz drożdżoidalne grzyby.
Produkt korzystnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ redukuje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, działa uspokajająco oraz lekko moczopędnie. Usuwa obrzęki i chroni przed stresem oksydacyjnym spowodowanym przez nadmiar wolnych rodników tlenowych. Tym samym zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Miód zalicza się do grona superfoods – żywności o potwierdzonych i wszechstronnych właściwościach leczniczych. Korzystnie wpływa także na układ nerwowy, zwłaszcza w odniesieniu do nerwicy, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności i stresu. Ze względu na dużą ilość fruktozy i niewielką zawartość glukozy może być spożywany przez pacjentów z cukrzycą typu II.
Miód lipowy w kosmetologii
Miód lipowy skutecznie nawilża i odżywia suchą i zniszczoną skórę. Tworzy na jej powierzchni barierę ochronną, zaś cenne składniki nie tylko wspierają regenerację skóry, ale również przyspieszają gojenie się mikrourazów i uszkodzeń naskórka. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne miód lipowy wspomaga leczenie trądziku pospolitego i wielu innych problemów dermatologicznych. Łącząc go ze Spiruliną można stworzyć skuteczną i w pełni naturalną maseczkę na twarz i całe ciało. Z kolei z dodatkiem nasion chia tworzy nawilżający peeling.
Miód lipowy w kuchni
Miód lipowy można spożywać jako dodatek do herbaty, kawy, koktajlów owocowych i warzywnych, a także smoothies. Miłośnicy słodkości mogą posmarować nim kromkę chleba lub naleśniki czy gofry. Idealnie łączy się z owocami, orzechami czy nasionami, warto więc dodać odrobinę do owsianki. Co ciekawe, miód świetnie pasuje również do dań wytrawnych. Wykonuje się z niego niezwykle smaczne marynaty do mięs, kiełbasek czy ryb. Świetnie łączy się wówczas z musztardą, śmietaną czy ostrymi przyprawami. Miód lipowy jest głównym składnikiem wielu ciast i ciastek, np. popularnego miodownika.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu podlasia, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2015.
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii, 2/2021.
- Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetcyzna, 2/2014.
- Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.