Maska na włosy z drożdży i żółtka ma recepturę znaną już naszym babciom. Wykonuje się ją systematycznie celem dodania włosom blasku i miękkości, przez co nie tylko wyglądają zdrowiej, ale i lepiej się układają podczas stylizacji. Co istotne, taki domowy produkt jest dla włosów całkowicie bezpieczny. To sprawdzona receptura i najistotniejsze wskazówki dotyczące metodyki zabiegu pielęgnacyjnego.
Jak zrobić maskę na włosy z drożdży i żółtka
Do przygotowania takiej maseczki potrzebne będą następujące składniki:
- 1 żółtko (najlepiej, aby pochodziło z jaja ekologicznego lub z wolnego wybiegu, wówczas skład żółtka będzie najbogatszy);
- 1 płaska łyżka drożdży w proszku (tzw. suche drożdże);
- 1 łyżka miodu naturalnego (nie mylić ze sztucznym miodem syntetycznym, który znacząco różni się właściwościami oraz składem);
- 2 łyżki ciepłej wody, głównie po to, aby nadać maseczce odpowiednią konsystencję oraz aby uaktywnić drożdże wyższą temperaturą;
- opcjonalnie kilka kropel naturalnego olejku roślinnego tłoczonego na zimno, jednak zawsze dobranego indywidualnie do potrzeb włosów.
W ceramicznej lub szklanej miseczce do przyrządzania domowych kosmetyków umieszczamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Pozostawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy żółtko, miód oraz olejek roślinny, całość mieszamy bardzo dokładnie, aż do uzyskania gęstej masy o jednolitej konsystencji.
Zobacz również: Maseczka z jajka – właściwości pielęgnacyjne.
Jak użyć maski na włosy z drożdży i żółtka?
Dla lepszego wnikania składników aktywnych, maseczki zawsze nakładamy na czyste, umyte i wilgotne włosy. Umycie ich delikatnym szamponem jest bardzo ważne, ponieważ pozwala on usunąć z ich powierzchni resztki kosmetyków do stylizacji, sebum czy wszelkie zanieczyszczenia. Tym samym witaminy, minerały i antyoksydanty z maseczki nie będą miały na swojej drodze żadnych barier, które przeszkadzałyby im w przenikaniu w głąb łodygi włosa.
Gdy włosy są umyte, odsączone z nadmiaru wody, ale wciąż wilgotne, na ¾ długości włosów nakładamy maseczkę. Najlepiej robić to pasmowo – dzielimy włosy na kilka lub kilkanaście pasm i nakładamy odrobinę maski na każde pasmo z osobna. Tym samym mamy pewność, że włosy zostaną odżywione w maksymalnie możliwy sposób. Jeśli mamy taką potrzebę, produkt można nałożyć też na samą skórę głowy – nie ma ku temu przeciwwskazań. Wówczas odżywimy i zregenerujemy skórę głowy, w której znajdują się cebulki włosów. Maskę pozostawiamy na około 20-30 minut, po czym dokładnie spłukujemy ją ciepłą wodą. Na koniec można zaaplikować na włosy odżywkę bez spłukiwania, ewentualnie nanieść można ulubiony olejek wygładzający jedynie na końcówki włosów.
Maseczkę na włosy z drożdży i żółtka stosujemy systematycznie, najlepiej raz w tygodniu. Ważne, aby składniki pochodziły ze sprawdzonych miejsc i miały wysoką jakość. Im bardziej naturalne i ekologiczne, tym lepsze efekty pielęgnacji. Nie należy zapominać, że na kondycję włosów wpływa znacznie więcej czynników niż tylko systematyczne nakładanie maski na włosy. Aby cieszyć się jedwabistymi, gładkimi i zdrowymi włosami, należy też zwrócić uwagę na codzienną dietę, suplementację, unikanie używek, ograniczanie do minimum stylizacji włosów z wykorzystaniem wysokich temperatur.
Zobacz również: Dieta na włosy.
Maska na włosy z drożdży i żółtka – działanie
Żółtko jest niezwykle bogate w białka, witaminy i minerały, które pomagają wzmocnić włosy od nasady aż po same końce. To bomba witaminowa, w której znajdziemy też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). To im zawdzięczamy ochronę włosów i gładkość. Dodatkowo składniki aktywne żółtka intensywnie nawilżają włosy. Dlatego też jest to idealna propozycja dla osób z włosami suchymi, rozdwajającymi się, puszącymi się, zniszczonymi, farbowanymi. Drożdże z kolei są źródłem witamin z grupy B, kluczowych dla zdrowego wzrostu włosów. Pomagają też w poprawie krążenia krwi w skórze głowy oraz wykazują właściwości przeciwłupieżowe.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Domowe kosmetyki na skórę i włosy — zrób je sam. 137 przepisów na naturalne i dostosowane do Twojego ciała środki pielęgnacyjne, opracowanie zbiorowe, Wydawnictwo Vital, Białystok 2020.
- Muszyńska B., Malec M., Sułkowska-Ziaja K., Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae), Postępy Fitoterapii 1/2013.