Miód spadziowy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Miód spadziowy uznawany jest za jeden z najzdrowszych gatunków miodu na całym świecie. W przeciwieństwie do innych rodzajów, jest on produkowany przez pszczoły z wydzieliny mszyc i czerwców, a nie z pyłku kwiatowego. Dzięki temu charakteryzuje się wyjątkowymi, niepowtarzalnymi właściwościami i cennym składem.

Miód spadziowy

Jak powstaje miód spadziowy?

Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli słodkiej cieczy pojawiającej się w postaci kropel na drzewach liściastych lub iglastych. Składa się z soków roślinnych, wypływających z tkanek drzew uszkodzonych przez mszyce, czerwce lub miodówki, a także z płynnych odchodów tych owadów. Choć brzmi to dość kontrowersyjnie, są one całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Co więcej, wywierają szereg zdrowotnych właściwości, których nie posiadają inne gatunki miodu.

Miód spadziowy – skład

Miód spadziowy posiada ciemną barwę (zwłaszcza, gdy spadź pochodzi z drzew iglastych), zaś krystalizacja przebiega powoli i nierównomiernie. Zależy głównie od melecytozy (cukier spadziowy lub modrzewiowy), której zawartość łącznie z sacharozą według Polskiej Normy nie może przekraczać 10%. Porównując miód spadziowy z miodami nektarowymi, w jego składzie zauważymy znacznie wyższą zawartość związków azotowych, biopierwiastków, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych oraz substancji antybiotycznych. Cennymi składnikami, które można znaleźć w tym miodzie, są:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • magnez, potas, wapń, sód, fosfor, srebro, cyna, molibden – w dużych ilościach;
  • dekstryny – produkty niecałkowitego rozpadu skrobi;
  • białka i aminokwasy (aż 20);
  • enzymy stanowiące nawet 5% składu;
  • niewielkie ilości witamin, głównie witaminy A, witaminy C, witaminy PP, witaminy B2 i B6 oraz witaminy K;
  • olejki eteryczne;
  • garbniki;
  • skrobia;
  • alkaloidy;
  • flawonoidy;
  • antocyjany;
  • substancje antybiotyczne.

Skład miodu spadziowego może różnić się również w zależności od gatunku drzewa, z którego zbierana była spadź. Przykładowo, gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje temu produktowi właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. W porównaniu do miodów nektarowych, miód spadziowy wyróżnia się większą kwaskowością oraz jest mniej słodki, ponieważ zawiera 2-krotnie więcej glukozy niż fruktozy.

Miód spadziowy – właściwości

Miód spadziowy wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne. Łagodzi kaszel i ból gardła, wpływając przy tym pozytywnie na leczenie wielu chorób układu oddechowego, w tym astmy, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc czy gruźlicy płuc. Udowodniono, że regularne spożywanie niewielkich ilości miodu spadziowego poprawia odporność i zmniejsza ryzyko infekcji oraz chorób przewlekłych. Szczególnie korzystne jest połączenie miodu spadziowego z naparami ziołowymi, zwłaszcza z kwiatów jasnoty białej, podbiału, szałwii lekarskiej, krwawnika lub ziela tymianku. Należy jednak pamiętać, że miody tracą swoje cenne właściwości w wysokich temperaturach, dlatego przed dodaniem go do naparu należy odczekać kilkanaście minut do jego delikatnego ostygnięcia.

Sosnowy i jodłowy miód spadziowy polecany jest anemikom i pacjentów w okresie rekonwalescencji, np. po ciężkich operacjach. Do diety powinna włączyć go każda osoba z niedoborami minerałów oraz objawami obecności toksyn w organizmie. Miód ten ma bowiem właściwości oczyszczające. Dodatkowo miód spadziowy:

  • zmniejsza zaparcia i poprawia trawienie;
  • wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy;
  • wspomaga leczenie chorób zapalnych dróg moczowych;
  • poprawia pracę nerek;
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi;
  • reguluje przemianę materii;
  • wspiera gospodarkę wodno-elektrolitową.

W miodzie zaobserwowano także obecność choliny, która reguluje poziom cholesterolu i zapobiega zaleganiu tłuszczów w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo usuwa tłuszcze z wątroby i wzmaga działanie pęcherzyka żółciowego.

Miód spadziowy – przeciwwskazania

Miód spadziowy jest bogaty w glukozę, dlatego jego spożycie nie jest zalecane diabetykom. Znacznie lepszym wyborem w przypadku osób chorujących na cukrzycę będą miody zawierające przewagę fruktozy, np. miód wrzosowy. Ostrożność muszą zachować również osoby uczulone na miód. Innych przeciwwskazań nie odnotowano.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu podlasia, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2015.
  2. Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii, 2/2021.
  3. Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.