Miód spadziowy uznawany jest za jeden z najzdrowszych gatunków miodu na całym świecie. W przeciwieństwie do innych rodzajów, jest on produkowany przez pszczoły z wydzieliny mszyc i czerwców, a nie z pyłku kwiatowego. Dzięki temu charakteryzuje się wyjątkowymi, niepowtarzalnymi właściwościami i cennym składem.
Jak powstaje miód spadziowy?
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli słodkiej cieczy pojawiającej się w postaci kropel na drzewach liściastych lub iglastych. Składa się z soków roślinnych, wypływających z tkanek drzew uszkodzonych przez mszyce, czerwce lub miodówki, a także z płynnych odchodów tych owadów. Choć brzmi to dość kontrowersyjnie, są one całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Co więcej, wywierają szereg zdrowotnych właściwości, których nie posiadają inne gatunki miodu.
Miód spadziowy – skład
Miód spadziowy posiada ciemną barwę (zwłaszcza, gdy spadź pochodzi z drzew iglastych), zaś krystalizacja przebiega powoli i nierównomiernie. Zależy głównie od melecytozy (cukier spadziowy lub modrzewiowy), której zawartość łącznie z sacharozą według Polskiej Normy nie może przekraczać 10%. Porównując miód spadziowy z miodami nektarowymi, w jego składzie zauważymy znacznie wyższą zawartość związków azotowych, biopierwiastków, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych oraz substancji antybiotycznych. Cennymi składnikami, które można znaleźć w tym miodzie, są:
- magnez, potas, wapń, sód, fosfor, srebro, cyna, molibden – w dużych ilościach;
- dekstryny – produkty niecałkowitego rozpadu skrobi;
- białka i aminokwasy (aż 20);
- enzymy stanowiące nawet 5% składu;
- niewielkie ilości witamin, głównie witaminy A, witaminy C, witaminy PP, witaminy B2 i B6 oraz witaminy K;
- olejki eteryczne;
- garbniki;
- skrobia;
- alkaloidy;
- flawonoidy;
- antocyjany;
- substancje antybiotyczne.
Skład miodu spadziowego może różnić się również w zależności od gatunku drzewa, z którego zbierana była spadź. Przykładowo, gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje temu produktowi właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. W porównaniu do miodów nektarowych, miód spadziowy wyróżnia się większą kwaskowością oraz jest mniej słodki, ponieważ zawiera 2-krotnie więcej glukozy niż fruktozy.
Miód spadziowy – właściwości
Miód spadziowy wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne. Łagodzi kaszel i ból gardła, wpływając przy tym pozytywnie na leczenie wielu chorób układu oddechowego, w tym astmy, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc czy gruźlicy płuc. Udowodniono, że regularne spożywanie niewielkich ilości miodu spadziowego poprawia odporność i zmniejsza ryzyko infekcji oraz chorób przewlekłych. Szczególnie korzystne jest połączenie miodu spadziowego z naparami ziołowymi, zwłaszcza z kwiatów jasnoty białej, podbiału, szałwii lekarskiej, krwawnika lub ziela tymianku. Należy jednak pamiętać, że miody tracą swoje cenne właściwości w wysokich temperaturach, dlatego przed dodaniem go do naparu należy odczekać kilkanaście minut do jego delikatnego ostygnięcia.
Sosnowy i jodłowy miód spadziowy polecany jest anemikom i pacjentów w okresie rekonwalescencji, np. po ciężkich operacjach. Do diety powinna włączyć go każda osoba z niedoborami minerałów oraz objawami obecności toksyn w organizmie. Miód ten ma bowiem właściwości oczyszczające. Dodatkowo miód spadziowy:
- zmniejsza zaparcia i poprawia trawienie;
- wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy;
- wspomaga leczenie chorób zapalnych dróg moczowych;
- poprawia pracę nerek;
- obniża ciśnienie tętnicze krwi;
- reguluje przemianę materii;
- wspiera gospodarkę wodno-elektrolitową.
W miodzie zaobserwowano także obecność choliny, która reguluje poziom cholesterolu i zapobiega zaleganiu tłuszczów w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo usuwa tłuszcze z wątroby i wzmaga działanie pęcherzyka żółciowego.
Miód spadziowy – przeciwwskazania
Miód spadziowy jest bogaty w glukozę, dlatego jego spożycie nie jest zalecane diabetykom. Znacznie lepszym wyborem w przypadku osób chorujących na cukrzycę będą miody zawierające przewagę fruktozy, np. miód wrzosowy. Ostrożność muszą zachować również osoby uczulone na miód. Innych przeciwwskazań nie odnotowano.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu podlasia, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2015.
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii, 2/2021.
- Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.