Substancje bazowe w kosmetykach (inaczej: składniki bazowe) stanowią zdecydowaną większość masy kosmetyku. Jednocześnie są rozpuszczalnikami dla reszty składników. Najczęstsze spośród nich są: substancje tłuszczowe (oleje, woski), woda (INCI: Aqua), hydrolaty roślinne.
Substancje bazowe – charakterystyka
Składniki kosmetyków można podzielić na:
- bazowe – rozpuszczalniki dla pozostałych składników;
- czynne (aktywne) – warunkujące działanie kosmetyków;
- dodatkowe (pomocnicze) – umożliwiające uzyskanie zakładanej formy preparatu (np. emulgatory), utrzymujące trwałość i skład chemiczny (konserwujące i antyoksydanty), barwiące i nadające określony zapach.
Największą część kosmetyku niemal zawsze stanowią składniki bazowe, opisane dokładniej poniżej.
Woda
Woda (INCI: Aqua) posiada wzór sumaryczny H₂O. Stanowi główny składnik większości kosmetyków. Aby jednak mogła zostać do nich dodana, musi mieć odpowiednią czystość. Przynajmniej taką, jak woda pitna, ale najczęściej jest dodatkowo oczyszczana i badana pod kątem czystości chemicznej i mikrobiologicznej. Przede wszystkim jest swego rodzaju nośnikiem i rozpuszczalnikiem dla substancji aktywnych. Dodatkowo pomaga uzyskać pożądaną konsystencję, dzięki której aplikacja oraz wchłanianie produktów są znacznie łatwiejsze. Bywa też rozpuszczalnikiem dla innych związków, np. witamin rozpuszczalnych w wodzie (np. witamin z grupy B czy witaminy C).
Gliceryna
Gliceryna (INCI: Glycerin) naturalna jest pozyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Działanie nawilżające gliceryny wiąże się z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. Osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody kluczową do zachowania prawidłowego nawilżenia. Ponadto ma doskonałe właściwości łagodzące. Poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.
Glikol propylenowy
Glikol propylenowy (INCI: Propylene glycol) wykazuje działanie nawilżające i zmiękczające naskórek, jak również wspomaga konserwowanie kosmetyku poprzez obniżenie aktywności wody. To jeden z najpopularniejszych składników kosmetyków. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotora przenikania, ułatwia w ten sposób transport składników aktywnych kosmetyku w głąb naskórka. Tworzy na powierzchni skóry hydrofilowy film ograniczający transepidermalną utratę wody.
Wazelina
Wazelina (INCI: Petrolatum) to substancja, która ma działanie natłuszczające. Po nałożeniu na skórę tworzy film okluzyjny, zapobiegający ucieczce wody ze skóry. Nie powoduje powstawania zaskórników i nie jest rakotwórcza. Zalicza się ją do grupy najbardziej efektywnych surowców okluzyjnych stosowanych w kosmetyce. To substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe.
Parafina
Parafiny mają niezwykle długą tradycję stosowania w kosmetykach oraz w produktach farmaceutycznych. Wykazują silne działanie okluzyjne, natłuszczają skórę, ograniczają utratę wody przez naskórek, a więc pośrednio także ją nawilżają. Co istotne, można je bezpiecznie stosować do pielęgnacji nawet bardzo wrażliwej skóry czy skóry niemowlęcej. Parafiny należą do substancji określanych jako emolienty.
Etanol
Często jest rozpuszczalnikiem dla trudno rozpuszczalnych w wodzie substancji aktywnych i ekstraktów roślinnych. Poprawia transport związków aktywnych do powierzchniowych warstw skóry, alkohol działa więc jak „promotor przenikania”. Wysoka lotność etanolu sprawia, że bardzo szybko odparowuje on z powierzchni skóry, praktycznie tuż po aplikacji kosmetyku. Dodatek etanolu do kosmetyku poprawia jego właściwości użytkowe – ułatwia rozprowadzanie produktu na skórze.
Polecane produkty:
Kwas hialuronowy tabletki
Kwas hialuronowy znajduje się w skórze, dzięki czemu czyni ją gładką, elastyczną i bez zmarszczek. Z wiekiem jego ilość jednak maleje i należy dostarczać go do organizmu, aby uzupełnić powstające braki … Zobacz więcej... | |
Kolagen naturalny - skóra i stawy
Kolagen od bioalgi to naturalny, najwyższej jakości hydrolizat kolagenu. Jest to najważniejsze białko, które wpływa na jakość skóry. Jego odpowiednia ilość zapobiega powstawaniu zmarszczek, cellulitu, rozstępów, ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Grono M., Mrozowska M., Salczyńska A., Sroka A., Woźnicka B., Zaborowska A., Wstęp do kosmetyki, Warszawa 2013.
- Kaniewska M., Podstawy kosmetologii w praktyce. Podręcznik do nauki zawodu, Warszawa 2017.
- Molski M., Nowoczesna kosmetologia, Warszawa 2014